Folklorni dragulj hrvatske tradicijske kulture

Povratak s godišnjeg odmora nakon opuštanja i uživanja i isključenja od svih obveza, ne mora biti stresan i težak. Nema boljeg i ljepšeg uvoda u stvarnost i nove radne obveze od kulturno-društvenog događanja Inspiracije koje su uzvanicima pripremile pravu poslasticu i jedinstveni doživljaj ugostivši Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Za oduševljenje publike i gromoglasni pljesak zaslužne su slavujice Ladarice, ženski dio ansambla koje prvenstveno izvode napjeve kontinentalne, sjeverozapadne Hrvatske.

Nacionalni profesionalni folklorni ansambl ove godine obilježava 73 godine svoga djelovanja, a u više od sedam desetljeća utisnuto je preko stotinu različitih koreografija i nekoliko stotina vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva kojima je prikazana sva ljepota, raskoš i bogatstvo pjesama, plesova i narodnih nošnji iz svih krajeva lijepe naše domovine.

Od inspirativnih gostiju, ravnateljice Ansambla Ileane Jurine Bakotić, umjetničkoga voditelja Krunoslava Šokca, dugogodišnjeg umjetničkog voditelja u mirovini Ivana Ivančana, glazbenoga voditelja – dirigenta Jurice Petra Petrača, dviju Ladarica, ujedno nacionalnih prvakinja Dijane Banek i Tamare Horvat, te glazbenika soliste Stjepana Večkovića, doznali smo zanimljivosti vezane uz povijest, naziv i sastav Ansambla, narodne nošnje, glazbala….ali i ono najvažnije da je LADO poziv i ljubav, profesionalnost ispunjena srcem, kao i najbolji način približavanja, upoznavanja i očuvanja hrvatske tradicijske kulture.

Naziv LADO potječe od arhaične slavenske riječi, često korištene  u starim napjevima o ophodnim običajima o Ivanju koji su se pjevali u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a sinonim je za dobar, mio i drag.

Budući član/članica mora proći vrlo rigoroznu audiciju te je nemoguće postati članom Ansambla ako osoba nije i vrsni pjevač i plesač.

Paralelno uz svoj angažman u Ansamblu LADO djeluju i Ladarice koje su osnovali braća Božo i Zlatko Potočnik 1966. godine. Devet istaknutih članica Ansambla LADO imale su cilj čuvati hrvatsku narodnu pjesmu i baštinu. Ladarice i LADO bila su dva različita ansambla koja su se formalno ujedinila 2008. godine na poticaj Ivana Ivančana mlađeg te uz suglasnost Bože Potočnika.

Orkestar LADO sastoji se od 14 talentiranih glazbenika koji također moraju proći audiciju. Riječ je o multiinstrumentalistima koji sviraju po petnaest, dvadeset različitih instrumenata.

Ansamblov fundus broji više od 1200 kompleta originalnih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote iz raznih područja Hrvatske kao i područja izvan nje koju nastanjuju Hrvati. Obzirom na zemljopisni položaj Hrvatske, nošnje su podijeljene u panonski, dinarski, jadranski i alpski stil.

Tijekom godina LADO je ostvario veliki broj koncertnih turneja i nastupa na svim kontinentima, u najprestižnijim svjetskim dvoranama (Royal Albert Hall, Broadway…).

Najavljeno je drugo izdanje festivala LADO na Mažurancu koje će se održati 9. i 10. rujna, a bogati program će donijeti najbolje od hrvatske i tradicijske umjetnosti. U sklopu festivala bit će predstavljena premijerna izložba „Ladarice – čudesnih glasova vladarice!“

Svi ste dobrodošli, a ulaz je besplatan.

Kulturnodruštveno događanje Inspiracije broji svoje 37. izdanje i hrabro kroči naprijed donoseći nam zanimljive i poučne razgovore te inspirirajuće panelistice i paneliste od kojih se puno toga može naučiti i to iz različitih područja kulture, književnosti, umjetnosti, medicine, slikarstva, glazbe, sporta, mode, književnosti, eno i gastro scene te poduzetništva, a održava se na različitim atraktivnim lokacijama našega glavnog grada.

Premium poslovni hotel Mövenpick Zagreb koji se nalazi u zelenoj poslovnoj zoni u blizini Muzeja suvremene umjetnosti, parka Bundek, između centra grada i međunarodne zračne luke, velikodušno je ustupio prostor bara „New Yorker“ i restorana „Nikola’s“ za održavanje ovoga inspirativnog događaja.

Zanimljivosti vezane uz navedene nazive, zaželjevši svima dobrodošlicu, ispričala je food and beverage managerica Stanka Karažija. Doznali smo kako je restoran nazvan prema velikom vizionaru, istraživaču i izumitelju svjetskoga glasa iz područja elektrotehnike Nikoli Tesli, pa je tom tematikom i popraćen interijer prostora, a bar je nazvan prema kultnom hotelu u središtu Manhattana u New Yorku u kojem je Tesla proveo posljednjih 10 godina života.

Vrhunski chef restorana naglasak je stavio na suvremenu kuhinju začinjenu tradicionalnim hrvatskim namirnicama. Specijalno za ovu prigodu pripremio je božanstveni menu koji zadovoljava i najizbirljivija nepca, pa se tako moglo kušati domaće crne raviole punjene brancinom s kremom od cvjetače, bisk škampom i prženim lukom te striplon iz kopa peći s mrkvom, celerom sousvide, umakom od pečenja i pive te gratinom od krumpira.

Ova preukusna jela bila su sljubljena nagrađivanim vinima tvrtke Vinolog – Lectus pjenušavim vinom 2020. proizvedenim charmat metodom od sorte graševine, Lectus malvazijom 2020. koja je osvojila srebrnu medalju na prestižnom natjecanju Decanter World Wine Awards, a karakterizira je blago zlatno žuta boja, zatim Lectus cuvéeom, Non-Vintageom koji je osvojio srebrnu medalju na Decanter World Wine Awards, a savršeni je spoj merlota i cabernet sauvignona i Lectus plavcem malim 2020. dobitnikom brončane medalje na Decanteru prepoznatljive rubin crvene boje koji miriše na višnju s blago zemljanim notama. Ova vrhunska vina, kao i ostala vina iz uvoza kojima je tvrtka Vinolog ekskluzivni zastupnik možete pronaći u njihovom Vinolog Wine Shopu u Ulici Božidara Adžije 34.

Da bi uzvanici neometano uživali u delicijama večeri, pobrinuo se novi sponzor Inspiracija sinbiotik „OMNi-BiOTiC metabolic“. Svakodnevno je važno brinuti se za normalnu funkciju naših crijeva jer znamo da zdravlje počinje u njima. Bakterijski sojevi u sinbiotiku zamjenjuju firmikute (debljajuće bakterije) i ispravljaju neravnotežu u crijevima, a uz tjelovježbu i uravnoteženu prehranu, mogu djelovati na tjelesnu težinu. Ovaj sinbiotik sadrži 7 bakterijskih sojeva humanog podrijetla uz dodatak hranjive matrice za dobre bakterije, te slijedi sve kriterije kvalitete Svjetske zdravstvene organizacije.

Stomatologinja Ivana Rešetar Brezak bavi se obiteljskim poslom u suvremeno uređenom i vrhunski opremljenom Dental studiju Rešetar Brezak koji već 30 godina djeluje u samom središtu naše metropole. Paleta njihovih usluga je široka i obuhvaća usluge iz estetske stomatologije poput: izbjeljivanja zubiju i postavljanja ljuskica (veneers), smile designa, od stomatološke protetike odnosno izrade krunica i mostova do ugradnje zubnih implantata te usluge anti-aginga poput dermapena, skinboostera, botoksa, hijaluronskih filera, mezoterapije i kemijskih pilinga.

Predstavila nam je intraoralnu udlagu Silensor – Snoreguard koja se koristi kod pacijenata koji pate od poremećaja disanja u snu (hrkanje, apneja). Udlaga se izrađuje temeljem individualnih otisaka, a sastoji se od jedne prozirne udlage za gornju čeljust te jedne za donju čeljust povezanih bočnim spojnicama. Spojnice se postavljaju tako da drže donju čeljust pomaknutu prema naprijed, tako se omogućava bolje strujanje zraka i smanjuje hrkanje, pojasnila nam je dr. Brezak Rešetar, otkrivajući nam kako muška populacija prednjači od ženske u hrkanju. Cijena udlage je 3000 kuna, ali što je to naspram mirnog sna te ispunjenog i zdravog življenja?! Odluka je na vama!

Za veselo i ugodno raspoloženje prisutnih pobrinuli su se partneri događanja – Freixenet sa svojim pjenušcem,  Gin Sul s Thomas Henry tonicima, Vinolog, Al Kaprone, Dukat,  sinbiotik „OMNi-BiOTiC metabolic“, concept room Indestructible, LENS centar za mršavljenje i antiaging te Dental studio Rešetar Brezak.

Autor teksta: Sandra Brambilla

Foto: Danijel Brezak