Izuzetno važno predavanje

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića održano je izuzetno važno predavanje pod nazivom „Privremeno uzdržavanje: podrška djeci radi potpore uzdržavanju“. Prezentaciju je vodio g. Ivan Madunić, ravnatelj Agencije za osiguranje radničkih tražbina (AORT). Književnica Rosie Kugli, preuzela je ulogu moderatora.

Važnost zakona i emocionalna dimenzija

Prijedlog Zakona o privremenom uzdržavanju usvojen je u prvom čitanju u Hrvatskom saboru i tijekom jeseni očekuje se njegovo konačno usvajanje i stupanje na snagu od 01. siječnja 2025. godine. Ravnatelj Agencije za osiguranje radničkih tražbina (AORT), Ivan Madunić je detaljno objasnio kako privremeno uzdržavanje predstavlja ključnu mjeru koja osigurava financijsku potporu djeci kada roditelj obveznik ne ispunjava svoje obveze uzdržavanja prema sudskoj odluci. Ova mjera, koja po Prijedlogu Zakona stupa na snagu 1. siječnja 2025. godine, nije samo pravno rješenje, već snažna podrška za djecu suočenu s financijskom nesigurnošću. Kada roditelj koji je obveznik uzdržavanja ne plaća, djeca često postaju žrtve tih okolnosti, što najčešće negativno utječe na njihovu budućnost i razvoj.

Rosie Kugli, u svom uvodnom obraćanju, osvrnula se na stvarnu težinu ovog problema: „Kao osoba koja je i sama prošla kroz ovu bolnu stvarnost, znam da neki roditelji prolaze kroz emocionalni pakao. Slovo zakona često je samo mrtvo slovo na papiru, a roditelji, koji se bore za opstanak i pravo svoje djece, ponekad ostaju sami, osjećajući pritom da su napušteni od institucija koje bi trebale pružati podršku. Kada drugi roditelj ignorira svoju obvezu ili napusti svoje dijete, osjećaj usamljenosti i bezizlaznosti roditelja koji ostaje, postaje sve jači. U takvim trenucima, privremeno uzdržavanje predstavlja podršku koja donosi nadu i stabilnost,“ istaknula je Kugli.

Ivan Madunić, ravnatelj Agencije za osiguranje radničkih tražbina (AORT), pružio je detaljan uvid u sustav privremenog uzdržavanja. Objasnio je što je privremeno uzdržavanje, tko ima pravo na njega, kako se utvrđuje iznos te kako se podnosi zahtjev. Njegova stručnost bila je od izuzetne važnosti za razumijevanje ove mjere.

Ključni elementi zakona uključuju:

1. Pravo na privremeno uzdržavanje: Djeca moraju imati prebivalište u Republici Hrvatskoj, moraju biti hrvatski državljani, a roditelj s kojim ne žive ne ispunjava svoje obveze prema ovršnoj sudskoj odluci.

2. Visina naknade: Iznos privremenog uzdržavanja utvrđuje se prema zakonskom minimumu uzdržavanja i ovisi o dobi djeteta, čime se osigurava osnovna razina životnog standarda.

3. Trajanje isplate: Privremeno uzdržavanje se isplaćuje do 18. godine života djeteta, a može se produžiti do 26. godine uz uvjet redovitog školovanja.

4. Postupak podnošenja zahtjeva: Zahtjev se može podnijeti pisanim ili elektroničkim putem, čime se pojednostavljuje pristup ovoj važnoj mjeri.

Poziv na nova predstavljanja

Ravnatelj Agencije, g. Ivan Madunić je pozvao sve zainteresirane da se pridruže predavanjima koja će se održati u sljedećim gradovima:

  • 22.10. – Osijek – Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek (American Corner)
  • 30.10. – Pula – Gradska knjižnica i čitaonica Pula
  • 05.11. – Rijeka – Gradska knjižnica Rijeka
  • 07.11. – Požega – Gradska knjižnica Požega
  • 12.11. – Varaždin – Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“
  • 13.11. – Sisak – Centar kreativnih industrija – kreativni inkubator
  • 26.11. – Zagreb – Gradska knjižnica Starčevićev trg 6

Zajedno do rješenja

Ravnatelj Agencije, gospodin Madunić naglasio je važnost suradnje svih članova zajednice u osnaživanju ove mjere:

– Kao društvo, moramo se obvezati pružiti podršku onima kojima je najpotrebnija, osiguravajući stabilnost i sigurnost za svu djecu. Ne smijemo zaboraviti da privremeno uzdržavanje nije samo pravna mjera; ono predstavlja našu zajedničku odgovornost prema budućnosti i dobrobiti naše djece. – istaknuto je u završnoj riječi.

Djeca kao prioritet

Pružajući djeci potrebnu financijsku potporu, privremeno uzdržavanje doprinosi njihovom emocionalnom i psihološkom blagostanju.

– Važno je da kao društvo shvatimo koliko je bitno osnažiti ovu mjeru i učiniti je dostupnom onima koji ju trebaju. Zajedno, možemo raditi na stvaranju boljeg društva, društva koje ne samo da pruža pomoć, već vraća nadu i vjeru u budućnost.- zaključila je Rosie Kugli.

Događaj je podržala i organizirala WE Croatia, Udruga hrvatskih poduzetnica. Njihova predanost osnaživanju žena ne samo da doprinosi boljem poslovnom okruženju, već i jača temelje zajednice.

Chic.hr @chic.hr

Foto: Tina Miholić