Fenomenalne priče za kraj godine

Ove smo godine imali prilike biti svjedocima nekoliko drama u izdavačkom i knjižarskom svijetu. No zima i kraj godine donosi novo svijetlo i… stvarno velike hitove. Ne znamo je li to slučajno ili planirano, ali izdavači su upravo objavili neke od najvećih bestselera godine. Problem nije više što čitati, već kako se odlučiti. Što se nas tiče, nemoguće je. Sve se ove knjige jednostavno ne propuštaju.

Priče za laku noć za mlade buntovnice – Elena Favilli i Francesca Cavallo

Ellena Favilli i Francesca Cavallo, autorice ove knjige, proučavale su živote i postignuća brojnih žena kroz povijest (ali nisu izostavljene ni žene našeg doba). Shvatile su da ti bogati životi mogu poslužiti kako nadahnuće i poticaj mladim djevojkama te im dati snage da se otisnu u svijet postajući ono što uistinu žele biti. I tako je nastala ova knjiga – zbirka 100 biografskih priča o velikim i važnim ženama. Osim inspirativnih pripovijedaka, ova je knjiga prepuna fenomenalnih ilustracija umjetnica iz svih krajeva svijeta. Iako je namijenjena mlađim naraštajima, ni starijim ženama neće biti žao ako je pročitaju. Nikad nije kasno za (pozitivne) promjene. (Znanje, 119,00 kn)

Mlijeko i med – Rupi Kaur

S prekrasnim stihovima Rupi Kaur mnogi su se imali prilike upoznati preko interneta. Ova kanadska pjesnikinja indijskog podrijetla svoje je pjesme počela objavljivati na Instagramu. Ubrzo je stekla mnoge obožavatelje pa je 2014. objavila i svoju prvu zbirku „Mlijeko i med“ u tiskanom obliku. Otad ne silazi s vrhova svjetskih top-lista, a slava joj raste iz dana u dan. Kao najprodavaniji naslov u Americi 2017. godine, ova je knjiga udahnula novi život u žanr koji su mnogi već otpisali. Rupina poezija je iskrena, izravna, stvarna, i ne skriva se iza arhaične sintakse i metafora. Dovoljno je zaviriti u knjigu, pročitati nekoliko stihova i odmah postaje jasno da smo ušli u novo doba pjesništva. Veliki hit.

Sluškinjina priča – Margaret Atwood

Možda znate da je serija koja je ove godine podigla najviše prašine, Sluškinjina priča, snimljena po legendarnoj knjizi Margaret Atwood. Osim što je stvarno izvrsna, serija je pokazala da distopija nije neka daleka budućnost, već se pomalo događa u našoj stvarnosti. Dolaskom Trumpa na čelo Amerike promijenio se svjetski poredak te su se izbrisale granice onoga što smatramo normalnim i uobičajenim. Ova je knjiga intimna priča jedne sluškinje koja živi u svijetu u kojem je sterilnost pravilo, a žene koje mogu rađati to čine za vladajuće, imućne obitelji. Brutalnost je svakodnevica, ali poruka knjige je humana i trebamo je upamtiti. (119,00 kn)

Žena u kabini 10 – Ruth Ware

Klaustrofobičan krimić koji na vrlo moderan način obrađuje temu žene kojoj nitko ne vjeruje. Umješnost Ruth Ware imali smo prilike upoznati u njezinu prvom romanu „U mračnoj, mračnoj šumi“. I u ovoj knjizi radnja je sužena na tek nekoliko protagonista, ali napetost je još više pojačana. Nakon što proživi traumatično iskustvo provale u svoj stan, protagonistkinja ne može dobro spavati. U takvom stanju završi na luksuznom brodu i prisustvuje jednom ubojstvu. Naravno, nitko joj ne vjeruje jer misle da halucinira. Ovo je tek početak, a kako se približavamo kraju knjige, paranoja dostiže nevjerojatne vrhunce. (Mozaik knjiga, 99,00 kn)

Dijete – Fiona Barton

Vrlo jezivi psihološki krimić u kojem se isprepliću životi triju vrlo različitih žena. Tijekom demoliranja stare kuće u Londonu radnik otkrije mali kostur, zakopan godinama. Dakle, radi se o zločinu koji se nije upravo dogodio nego je vrsta „izgubljenog slučaja“.  Za novinarku Waters to je priča koja zaslužuje pažnju pa odluči napisati novinski tekst kojim ne daje odgovore, ali postavlja pitanje: tko je beba s gradilišta? Uskoro se otkrije veza sa zločinom starim nekoliko desetljeća. Isprepliću se vremenski nizovi i perspektive još dviju žena – jedne detektivke i jedne majke. (Profil, 119,00 kn)

Branko Matijević