Desert za koji se uvijek traži zalogaj više

Slatki kolač od limuna i borovnica, prema receptu domaćeg OPG Volim borovnice, preliven raskošnom glazurom od krem sira – garantirano će biti hit kolač na blagdanskom stolu. Za sve koji traže neki poseban kolač za blagdane (ili bilo koju drugu prigodu) imamo recept – ovaj je kolač klasik svih slavlja, a kombinacija limuna i borovnica unijet će dašak ljeta na vašu blagdansku trpezu. Pored niza tradicionalnih adventskih kolačića isticat će se i bojama i teksturom pa budite uvjereni da će se razgrabiti u tren oka!

Ovaj kolač je ujedno i ultimativni desert za ljubitelje limuna i borovnica. Nakon pečenja prelije se sirupom i kiselom glazurom od limuna, tako da u svakom zalogaju dobijete dašak intenzivnog okusa ovog voća punog vitamina. No, posebno očaravaju borovnice i džem od borovnica, a ako ste u dilemi jer im nije sezona odgovor leži u – smrznutim borovnicama i džemu domaćeg brenda Volim borovnice!

Naime, ovaj OPG ima plantažu borovnica u Peterencu, pored Koprivnice, a u svojoj ponudi ima preljev od borovnica, smrznute i sušene borovnice, džemove i sokove od borovnica, a sve njihove proizvode možete upotrijebiti na bezbroj načina!

Jesu li smrznute borovnice zdrave kao i svježe?

Studije o borovnicama i prehrani pokazale su kako su smrznute i prerađene borovnice po kvaliteti jednake svježima kada su antioksidansi u pitanju. Proučavajući sadržaj antocijana u smrznutim borovnicama smrznutima nisu otkrili smanjenje antioksidansa u odnosu na svježe bobice. Također zanimljivo je i da prerađene borovnice sadrže slične ili veće koncentracije tiamina, riboflavina, vitamina B-6 i folata.
Osim toga, džem Volim borovnice kuha se u vakuumu, što znači da se kuha na nižoj temperaturi i na taj način čuva sve vrijedne sastojke i arome. Ovaj džem je izvrstan dodatak jogurtu, žitaricama, palačinkama, sladoledu… na vama je samo da izaberete veličinu pakiranja i uvjerite se da su borovnice najbolji prirodni slatkiši!

Savjeti chefova kod izrade kolača od borovnica

Svježe ili smrznute borovnice, izbor je – kao što vidite – jednostavan – iskoristite ono što vam je dostupno. No, ono što je važno kod pripreme kolača i torti s borovnicama jest da vam ne smiju potonuti na dno – zato je bitno da tijesto bude gusto. Jer ako je tijesto rijetko, teško voće ili dodaci će potonuti na dno. Pribjegnite i jednom malom triku vrhunskih chefova – ubacite borovnice u malo brašna – to je dodatno osiguranje da neće potonuti!

Kolač s limunom i borovnicama

Sastojci:

  • 300 g smrznutih borovnica
  • 18 dag maslaca
  • 18 dag šećera
  • 18 dag oštrog brašna
  • 3 jaja
  • vrećica vanilin-šećera
  • korica od 1 limuna
  • 1 žličica praška za pecivo

Za ocaklinu:

  • 20 dag šećera u prahu
  • sok od 2 limuna

Priprema:

Maslac pjenasto izmiksajte, dodajte šećer, vanilin-šećer, ribanu limunovu koricu i žumanjke. Miješajte dok smjesa ne naraste. Od bjelanjaka treba istući čvrsti snijeg. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, pa ga naizmjence sa snijegom umiješajte u smjesu od žumanjaka. U smjesu ubacite 300 g smrznutih ili svježih borovnica i lagano izmiješajte. U namašćeni duguljasti kalup rasporedite pripremljenu smjesu i stavite peći na temperaturu od 180 stupnjeva oko 30-40 minuta. Pečeni kolač ohladite i prelijte bijelom ocaklinom. Ocaklinu ćete napraviti tako da prosijani šećer u prahu i sok od limuna zajedno miješate dok caklina ne postane sasvim bijela i glatka. Kad se ocaklina stvrdne premažite je obilatim slojem džema Volim borovnice po duljini i na njega posložite svježe ili odmrznute borovnice pa kolač narežite na ploške.

Hrvatski OPG Volim borovnice u svojoj ponudi ima preljev od borovnica, smrznute i sušene borovnice te sok od borovnica, a sve njihove proizvode možete pronaći na www.volimborovnice.hr i na Facebook stranici Volim borovnice.

Chic.hr @chic.hr

FB: volimborovnice