Inspiracije

Event koji nas inspirira iz mjeseca u mjesec i kojega zasigurno ne želite propustiti je kulturno društveno događanje Inspiracije na kojemu se prisutni mogu družiti, zabaviti i nešto novo naučiti, poslovno i osobno povezivati, te na taj način širiti krug prijatelja i poslovnih suradnika. Panelisti Inspiracija su osobe iz različitih područja gastronomije, kulture, medicine, umjetnosti, književnosti koje nas nadahnjuju pričajući svoju poslovnu i privatnu priču dajući nam „vjetar u leđa“ za naše pobjede i uspjehe.

Organizatorica Anita Vukušić Crevar i svestrana voditeljica programa Jana Fabijanić osvježile su ovaj „skraćeni tjedan“ ugostivši tri ambiciozne, svestrane i vesele panelistice Linu Skender, Pilar Beriàn i Tamaru Despot koje povezuje ljubav prema španjolskoj kulturi i životu, a poslovno su se ostvarile upravo u tom duhu. Na predivnoj vanjskoj terasi popularnog restorana i bara El Toro ograđenoj zelenilom od znatiželjnih pogleda okupljanje uzvanika započelo je pićem dobrodošlice partnera događanja – pjenušac Freixenet, Al Kaprone rakija i likera te popularnim gin Hendricks barom.

Restoran je sofisticirano uređen s visokim gastronomskim standardima, latinskom kuhinjom i kombinacijom restorana i bara, a uzvanike je oduševio pomno odabran inspirativni menu sparen s premijerno predstavljenim crnim vinom Freixenet Chianti i bijelim Freixenet Pinot Grigio.

Ugodnu zagrebačku večer i druženje započeli smo  slušajući životnu i poslovnu priču prve panelistice poduzetnice Line Skender, istovremeno uživajući u divnim španjolskim prehrambenim specijalitetima i odabranim španjolskim vinima koja je za uzvanike pripremila poduzetna gošća, a istovremeno zalužna za uvoz i distribuciju španjolskih delikatesa u Hrvatsku.

Iscrpljena nakon dugog niza godina radeći za velike korporacije, tijekom putovanja kroz Španjolsku pojavila se ideja da pokrene svoju firmu i da krene s ostvarivanjem svojih snova s ciljem povezivanja španjolskog i hrvatskog tržišta, naravno u oba smjera. Osnovala je tvrtku „Pura Vida Éxito d.o.o“, što u prijevodu znači čist život uspjeha.

Prije korone radila je na nekoliko uspješnih projekata na relaciji s Madridom, a budući da su za vrijeme korone svi projekti bili zaustavljeni, prilagodila se novoj situaciji te je ušla u projekt razvijanja tehnologije za dezinfekciju zraka, gradeći internacionalni brand za plasiranje na EU tržište s proizvodnjom u Hrvatskoj i uredom u Beču..

Španjolske delikatese uvozi u suradnji s Horecom, a prazne plate i više su nego pozitivna reakcija na proizvode koje u skoroj budućnosti planira pozicionirati i u maloprodajne kanale. U Rijeci je njezin partner otvorio pravi autohtoni španjolski restoran „Capote y Ole“ sa španjolskim kuharom. Želja joj je pojačati međunarodnu suradnju, ujedno i dati priliku hrvatskim proizvodima koji bi se mogli plasirati na španjolsko tržište. Ne sumnjamo da će u „čistom životu uspjeha“ uživati podjednako Hrvati i Španjolci.

Temperamentna panelistica španjolka Pilar Berián rođena je u Tarragoni u velikoj obitelji kao jedino žensko dijete od ukupno petero. Nakon završetka srednje škole preselila se u Valladolid na studij Logopedije, te je radila s oboljelima od Alzheimerove bolesti. Diplomiravši logopediju preselila se u Salamancu i započela studij Komunikacija i humanističkih znanosti.

Po završetku studija ostvarila je pravo na stipendiju i odlazi u Rim, na studij Santa Croce di Roma. Nakon 3 godine studija ostaje u Rimu raditi u međunarodnom sjedištu Opus Dei. U svojoj 36. godini dobila je novu priliku i prihvatila je preseljenje u Hrvatsku kako bi promovirala i prezentirala razvoj inicijative za integralni razvoj žena u Kulturnom centru Harmica, predavala španjolski jezik u privatnoj gimnaziji u Zagrebu i bila predstavnica jednog od najpoznatijih španjolskih studija Universidad de Navarra.

Kulturni centar Harmica je neprofitna udruga osnovana 2004. godine i djeluje u skladu s vizijama o pravednom, zdravom i humanom društvu koje teži ostvarivanju ljudskih prava, demokratizaciji, uvažavanju različitosti i međukulturalnom učenju te integraciji znanja, vrijednosti i proaktivnog djelovanja u zajednici. Usporedila je život, ljude i običaje u Španjolskoj, Italiji i Hrvatskoj, od čega je izdvojila sličnosti poput temeramenta i smisla za humor, a zavoljela je ćevape i burek s kojima se prvi put susrela došavši u Zagreb.

Zadnja panelistica, dugogodišnja državna prvakinja u latinoameričkim i standardnim plesovima u mlađim dobnim kategorijama, juniorska državna prvakinja u latinoameričkim plesovima i seniorska viceprvakinja u latinoameričkim plesovima, članica reprezentacije u latinoameričkim i standardnim plesovima, te sudionica brojnih europskih i svjetskih prvenstava Tamara Despot svima je i više nego poznata iz TV showa „Ples sa zvijezdama“ u kojem je kao natjecateljica učila poznate osobe iz javnog života različitim plesnim stilovima za koje su bili ocjenjeni od strane stručnoga žirija i publike, a također odlično se snašla i kao članica stručnoga žirija gdje je bila „stroga ali pravedna“.

Ova aktivna natjecateljica i reprezentativka u sportskom plesu vrlo rano se zaljubila u latinoameričke i standardne plesove, što ne iznenađuje jer pleše od 5. godine života. Po zvanju profesorica kineziologije s dopunskom stručnom kvalifikacijom za rad u kondicijskoj pripremi sportaša dugi niz godina provela je u službi GNK-a Dinamo kao kondicijska trenerica prve momčadi Dinama, zatim kao profesionalna kondicijska trenerica nogometne akademije, koordinatorica kondicijske pripreme i kondicijska trenerica Hrvatske nogometne ženske reprezentacije. U Hrvatskom sportskom plesnom savezu trenerica je reprezentacije te je vanjska suradnica na predmetu Ples na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, te na predmetu Kondicijska priprema djece i mladih.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a sudjelovala je na mnogim međunarodnim i domaćim stručnim i znanstvenim konferencijama. Radi i kao kondicijska trenerica u Nacionalnom folklornom ansamblu LADO te vodi svoj studio „Dancespot“. Plesala je s Hrvojem Kraševcem, Matijom Gikićem, Robertom Schubertom… Nasmijavši prisutne svojim anegdotama iz plesnog i sportskog života, komentarima na ovogodišnji show „Ples sa zvijezdama“, podigla je atmosferu svojim plesom zajedno s dvije mlade Ladarice potaknuvši pripadnice ljepšeg spola da zakorače na podij i pokažu svoja plesna umijeća.

Uz prigodnu latino glazbu koja priziva ljeto i vesele plesne večeri, uzvanici su uživali u čarima okusa i mirisa te biranim Dukat sirevima, prefinim slanim španjolskim prehrambenim poslasticama i biranim španjolskim vinima Linine tvrtke Pura Vida Éxito, odličnim Hendricks gin koktelima s Thomas Henry tonicima, te izvrsnim Al Kaprone rakijama i likerima.

Predstavljena je i ponuda sponzora Inspiracija „Dental studija Rešetar Brezak“ na čelu sa stomatologinjom Ivanom Rešetar Brezak, a sve u cilju očuvanja dentalnog zdravlja. Dental Studio Rešetar Brezak stomatološka je ustanova koju odlikuju kvaliteta, tradicija i briga za pacijenta. Kao privatna ordinacija dentalne medicine, Dental Studio Rešetar Brezak djeluje preko dvadeset godina te se od 1991. kontinuirano razvija i proširuje obim svojih djelatnosti, osuvremenjuje tehnologiju i ulaže u edukaciju stručnjaka. U Dental Studiju Rešetar Brezak posvećeni su tome da vašim zubima zajamče zdravlje, a vašem osmijehu ljepotu jer je pomoć pacijentu njihov životni i stručni odabir.

Na kraju veselog i zanimljivog druženja izvlačila se tombola, a za nagrade i poklon bonove sretnim dobitnicima pobrinuli su se LENS centar za mršavljenje i antiaging, tvrtka Pura Vida Éxito te concept room Indestructible.

Autor teksta: Sandra Brambilla

Foto: Daniel Brezak