“Hod po rubu”

Rosie Kugli, autorica koja se bavi problematikom mladih kroz književnost, napisala je više djela koja se bave temama nasilja i zlostavljanja, neželjenih maloljetničkih trudnoća, problema ovisnosti, depresije, razmišljanja o sucidu. Njezin roman “Hod po rubu” opisan je kao oštar i jasan, s vrhunskom radnjom i katarzičnim elementima, te se preporučuje ne samo mladima, već i roditeljima i profesorima,  kako bi dobili uvid u izazove i dinamiku s kojom se suočavaju današnji mladi​.

U porastu su svi oblici nasilja – fizičko, psihičko, internetsko i spolno. Što poduzimamo?

Život mladih u Hrvatskoj danas više nije bezazlena priča, u kojoj je najveći problem zaljubiti se, ili preboljeti razvod roditelja. Nije više čak ni droga najveće zlo. Nasilje i besmisao vjerni su pratitelji odrastanja novih generacija. Mladi danas umiru više nego ikada prije. Stradavaju u tučama, od zabijenog noža, od metka. Ne samo na filmu ili u nekoj sumnjivoj četvrti u dalekoj Americi, već tu kod nas, usred bijelog Zagreba, Splita, Zadra… Statistika ide u prilog tvrdnji da nasilje među mladima sve više uzima maha.  Nakon svakog novog slučaja nasilja među maloljetnicima javnost najčešće traži krivca. Pita se tko je pogriješio. Jesu li to roditelji, država, školstvo, mediji?

Prevencija počinje s poznavanjem, razumijevanjem i iščitavanjem upozoravajućih signala. Potrebna je sustavna edukacija mladih i podizanje osviještenosti cijelog društva o mentalnom zdravlju.

  • Kod mladih je bitno razviti dobru komunikaciju, iskrenost i povjerenje koje će dovesti do međusobnog poštovanja, ravnopravnosti i podrške. Na taj način možemo prevenirati mnoge smetnje i bolesti. Drago mi je da sam sa profesoricom i književnicom Magdalenom Mrčelom pokrenula biblioteku ‘Knjige koje mijenjaju svijet’. Naše knjige mijenjaju, ali i spašavaju živote, jer što reći kad u inboxu osvane poruka: ‘Hvala na knjizi. Spasila mi je život…’ – objašnjava autorica i nastavlja:
  • Drago mi je da su moji romani prepoznati, čitani, postali dio reformskih metodičkih preporuka za srednje škole, uključeni u javnozdravstvene kampanje, postavljeni na kazališne daske. U radu i na književnim susretima, okružila sam se strukom – liječnicima, psiholozima i psihijatrima koji u našim romanima vide mehanizam edukacije i prevencije rizičnih ponašanja, a timski rad-zlata je vrijedan. I u ljudskom i u profesionalnom smislu.

„Hod po rubu” suvremena inačica opore tinejdžerske zbilje Christiane F. “Mi djeca s kolodvora ZOO”

Svjesni smo da ne postoji prevencija koja će nasilje u potpunosti iskorijeniti, ali dužnost nam je ukazati i objasniti posljedice buntovništva, nasilja i agresije. Objasniti to tako da nas mladi ‘čuju’: kroz njihovu priču, na njihov način, služeći se njihovim crticama iz života, njihovim jezikom koji će možda nekim zaparati uho. Hod po rubu” vole uspoređivati s nekadašnjim hitom Christiane F. “Mi djeca s kolodvora ZOO”, potresnim romanom o izgubljenim tinejdžerima Zapadnog Berlina. Suvremena inačica opore tinejdžerske zbilje, ne nudi ništa manje tragičnu sliku rane mladosti – nasilje, droge, alkohol, gubitak ideala, izgubljenost u raznom smislu. Dr. Lana Petö Kujundžić u predgovoru knjizi ističe kako je to štivo koje trebaju pročitati i roditelji jer jako dobro opisuje rizične i zaštitne faktore za maloljetnike.

–         Nasilje među mladima „proizvod“ je kompleksne pojave, ali činjenica je da nam djeca odrastaju izložena nasilju. Da je situacija na terenu u rasulu vidim po grozotama koje pune medijski prostor. Kolika je potreba za edukacijom i razgovorima, svjedočim i na brojnim književnim susretima.   Knjige mogu značajno pridonjeti edukaciji mladih i smanjenju nasilja ako im se pristupi na pravi način –  zaključuje Rosie Kugli.

Chic.hr @chic.hr

Foto: Rosie Kugli (privatna arhiva)