I ukusno i nutritivno vrijedno

Pazite li na porijeklo namirnica te na njihov nutritivni sastav? Ako je odgovor „da“, to znači da ste dio sve veće skupine ljudi koja pazi što unosi u organizam, ali s druge strane to nikako ne znači da se žele odreći ukusnih jela, naročito slastica. U današnjem ritmu svakodnevice koja se nerijetko sastoji od jurnjave na posao, školu ili fakultet te koja zahtjeva balans između sastanaka i drugih dnevnih obaveza, ne želimo se odreći slatkih zalogaja. Tim više jer oni često imaju višenamjensku funkciju – daju nam energiju, ali nas jednako tako razvesele i opuste. I zašto ih se onda odreći?

Kako bi doskočio potrebama tržišta, Dr. Oetker već više od 15 godina samoinicijativno radi na smanjenju udjela šećera u svojim proizvodima, pritom ne narušavajući njihov okus. Poveljom o održivom razvoju u sklopu koje je predviđena provedba 27 projekata, Dr. Oetker se 2020. godine, kad je Povelja donesena, obvezao na transparentnije komuniciranje nutritivnih vrijednosti svojih proizvoda, daljnje poboljšanje nutritivnih svojstava proizvoda i ulaganje u zdraviju i održiviju hranu. Jedan od važnih ciljeva svakako je i smanjenje šećera u svim desertima i müslijima te u svim mješavinama za kolače.

Za što se koristi šećer u proizvodima?

Jeste li znali da šećer u hrani ima različite namjene i da ne služi samo poboljšanju okusa? Naime, osim što daje finiji okus, šećer služi kao opskrbljivač energijom, utječe na teksturu i konzistenciju hrane i djeluje kao prirodni konzervans. Dr. Oetker svojim proizvodima dokazuje da ukusno i nutritivno vrijedno idu zajedno jer, iako se u pojedinim proizvodima udio šećera značajno smanjio, kvaliteta okusa i uživanje u slasticama ostaje ista.

Prednosti smanjenog korištenja šećera

Iako se nekad čini izazovno promišljati o svim segmentima hrane koju konzumiramo, smanjivanje upotrebe šećera u svakodnevnom životu nosi velike zdravstvene prednosti. Sigurno ste svi primijetili da nakon što konzumirate šećer imate „višak“ energije. Međutim, nakon brzog povećanja razine šećera u krvi, slijedi i nagli pad, a takve promjene imaju loš utjecaj na naše zdravlje. Smanjenje unosa šećera tijelu daje stabilniju opskrbu energijom, a samim time i balans. Ujedno, može potencijalno utjecati i na smanjenje kilograma jer šećer tijelu daje veliki broj „praznih“ kalorija koje nemaju nutritivnu vrijednost, ali svejedno doprinose ukupnom unosu kalorija. Konzumacija hrane s visokim udjelom rafiniranog šećera može izazvati hormonalne promjene koje mogu djelovati kao okidači za upalu kože koja se manifestira kao prištići i akne. Jedan od dodatnih benefita smanjenog unosa šećera može biti i zdravija koža te ljepši ten. Smanjenjem šećera smanjuje se i rizik od dijabetesa, a u konačnici može rezultirati i boljim snom, stoga je odricanje od šećera čak i djelomično dobra strategija za poboljšanje zdravlja.

Dr.Oetker proizvodi s manje šećera

Kako bi bio u korak s ciljevima povelje i trendovima zdrave prehrane, Dr.Oetker je u svojim proizvodima smanjio prosječni sadržaj šećera. Vitalis Hrskavi musli s manje šećera s okusom čokolade i s okusom maline sada sadrže 30% manje šećera, a namijenjeni su potrošačima koji preferiraju manje slatke okuse.

S našim Vitalis SuperMüsli bez dodanog šećera, ispunjavamo želju naših potrošača za prehranom sa smanjenim unosom šećera. Sadržaj šećera u ovom müsliju od 1,8 posto dolazi samo od sastojaka koji prirodno sadrže šećer.

U području proizvoda za pripremu zimnice nude između ostalog i Dr. Oetker želirni šećer sa zaslađivačem od stevije koji potrošačima omogućuje proizvodnju džemova koji su 40% manje kalorijski i voćno-slatki u usporedbi s džemovima 1:1.

Međutim, napori Dr. Oetkera tu ne završavaju. Želja im je intenzivno i dosljedno nastaviti putem kojim su krenuli, a to znači kontinuirano poboljšavaju recepte i nude nove, održivije proizvode.

***

O kompaniji Dr. Oetker

Dr. Oetker, tvrtka s tradicijom dužom od jednog stoljeća, vodeća je na tržištu proizvoda i provjerenih recepata za kolače. Od tada pa sve do danas, velika obiteljska internacionalna tvrtka Dr. Oetker, dio koje je i Dr. Oetker Hrvatska, ostaje sinonim za strast prema kolačima. Od dodataka i mješavina za kolače preko deserata i dekora, Dr. Oetker je specijalist za pečenje i dekoriranje s najboljim asortimanom čiju kvalitetu prepoznaju i cijene potrošači svih generacija. Dr. Oetker uvršten je i među najbolje poslodavce širom svijeta 2021. godine! Brojne recepte, savjete i trikove pronađite na www.oetker.hr.

Chic.hr @chic.hr

Foto: Dr.Oetker