Istria Wine & Walk

Čak 700 zaljubljenika u čari sjeverozapadne Istre okupilo se na sedmom izdanju Istria Wine & Walka te uživalo u još bogatijoj eno-gastronomskoj ponudi i prirodnim ljepotama ovog prekrasnog kraja. Prva manifestacija tog tipa u Hrvatskoj, čije je prvo izdanje održano 2015. godine, ove je godine brojne domaće i strane posjetitelje dočekala ponudom 13 vrhunskih istarskih vinara i devet lokalnih ugostitelja i proizvođača na čak osam okrepnih stajališta. Sudionici su tako uživali u vinima Kozlović, Bassanese, Franković, Celega, Degrassi, Clai, Benčić, Tomaz, Fakin, Cattunar, Coronica, Cuj i Veralda.

Upečatljive gastronomske specijalitete, primjerice tramezzino s kozicama, burattinom i pistacijem, slanu pitu od sira i tikvica, istarski pijat, lovačku juhu i brojne druge, za goste su pripremali Poluotok, Villa Soši, Radošević & Duniš, Circolo, Konoba Fakin, Food & Wine Primizia, Konoba Morgan i Veralda.

„Na manifestaciju dolazim već nekoliko godina i svaki put me iznenadi. Istria Wine & Walk je zaista jedinstven event koji spaja vrhunska vina s odličnom gastro ponudom, a sve to u dijelu godine koji je idealan za upoznavanje čari ovog dijela Istre“, izjavio je fotograf i travel blogger Domagoj Sever.

Ovogodišnji Istria Wine & Walk, za koji je 700 kotizacija rasprodano u nekoliko dana, još se jednom pokazao posebno popularnim među gostima iz inozemstva i ostalih dijelova Hrvatske koji prepoznaju sjeverozapadnu Istru kao vrhunsku turističku i eno-gastronomsku destinaciju.

„Dolazimo svake godine, osim kad je bila pandemija. Veselimo se svakom izdanju jer nas uvijek dočekaju prekrasni pejzaži, vrhunska vina i hrana te nam je to dan za punjenje pozitivnom energijom. Istria Wine & Walk nam je svojevrsni istarski retreat“, izjavila je Maja Čulig, posjetiteljica iz Zagreba.

Ruta sedmog Istria Wine & Walka započela je na lokalitetu najbolje svjetske malvazije, nagrađene na ovogodišnjoj Vinistri (Kozlović Santa Lucia 2018.). Na 13 kilometara dugom vinskom pješačkom pohodu šetače su oduševili labirinti vinograda na brojnim poznatim vinorodnim lokalitetima, kao i izložba u Galeriji Tigor u Donjim Baredinama te prekrasni Park prirode Škarline, smješten između Brtonigle i ušća rijeke Mirne. Gosti su imali priliku posjetiti i vinske podrume Cattunar i Veralda, a dan su zaključili na after partyju na Trgu Svetog Servula u Bujama.

„Cilj nam je da iz godine u godinu sadržajem i kvalitetom opravdamo cijenu kotizacije, a rasprodanost manifestacije i pohvale posjetitelja govore nam da u tome i uspijevamo. I u ovom smo izdanju obogatili ponudu te smo posjetiteljima ponudili dodatna vrhunska vina s ovog područja. Drago mi je da još jednom mogu reći da je odaziv bio fantastičan, a posebno me veseli činjenica da imamo 60% posjetitelja iz inozemstva, dok je ostatak iz Hrvatske, uglavnom iz mjesta izvan Istre. Od samog početka cilj nam je bio da kroz takve manifestacije potaknemo dolaske u destinaciju i posjetiteljima damo priliku da upoznaju i ostalu bogatu ponudu sjeverozapadne Istre“, istaknula je Michelle Pilat, direktorica TZ Brtonigla.

Istria Wine & Walk jedna je od mnogih gourmet manifestacija koje tijekom godine organizira klaster Sjeverozapadne Istre, a koji razvojem i unapređenjem istih privlači brojne domaće i strane ljubitelje vrhunske eno-gastronomske ponude u ovaj dio Istarskog poluotoka.

Chic.hr @chic.hr

Foto: Merlo De Graia