Nek’ si

Pri kupnji nečega što ti nije nužno potrebno, ali te jako veseli, pri potezu koji je zahtijevao više hrabrosti nego što si mislila da imaš ili u slučaju kada si se odlučila bez obzira na posljedice… tada rado čuješ podršku od frendice: “Nek’ si!” Osnaživanje žena da si s hrabrošću ugode ili zauzmu za sebe, inspirirao je arhitekticu Leilu Nanuk na dizajniranje naušnica i osnivanje branda NEK’ SI. Arhitektura i dizajn usko su povezani pa nas ne čudi da rijetko slobodno vrijeme koje ima, Leila Nanuk posvećuje svojoj dizajnerskoj strasti koja krasi lica modernih i samosvjesnih žena. Leiline naušnice nisu samo ukras, one pozivaju i na kreativnost budući da se mogu nositi na čak 56 kombinacija od kojih će vas svaka razveseliti.

Leila, možeš li nam opisati NEK’ SI, koje popularno nazivaš Neksicama? Što se sve nalazi u kolekciji koju si dizajnirala?

Čisti geometrijski oblici i pastelne boje nude široki spektar mogućnosti kroz međusobno spajanje i kombiniranje. U oblikovanju je prisutna i mehanička komponenta u načinu spajanja naušnica koja se prenosi i na packaging – kutijice koje se izvlače potezom vrpce.

Četiri su osnovne kombinacije parova (cotton candy, orange fizz, bubble gum, sweet velvet) iz prve evergreen NEK’ SI kolekcije gdje svaki par čine po dvije naušnice različitih boja. Parovima pripadaju prozirni nastavci u obliku kruga ili kvadrata, a naušnice se mogu nositi sa ili bez tih nastavaka. Zahvaljujući tome, neksice se mix & matchaju na 56 raznih načina (!), dok samo dva para naušnica tvore do 12 različitih kombinacija boja i oblika. Nedavno je izašla i nova kolekcija u kojoj se logika međusobnog kombiniranja oblika i boja podjednako nastavlja.

Kako si došla na ideju o dizajniranju nakita? Je li to zahtjevan posao?

Ideja je došla kroz jedan usputan razgovor o tome kako bi izgledao nakit da ga osmišljavaju arhitekti. Proces dolaženja do konačnog rješenja je identičan onome kada koji se prolazi prilikom osmišljavanja bilo koje zgrade, kuće, interijera… bez obzira na različitost njegovog rezultata. Započinje skiciranjem, nastavlja se istraživanjem materijala i njihovih mogućnosti, izradom testnih primjeraka i zatim detaljnom razradom i realizacijom konačno odabranog rješenja.

Tko su žene koje nose NEK’ SI nakit? Kakvu modu vole i kako ih kombiniraju?

Smatram da mi žene radije nosimo nakit brendova koji nas podržavaju. NEK’ SI je jedan od tih brendova. Uz poruku da svaka žena treba ponajprije postati prijateljica samoj sebi, smatram da isto tako svaka od nas ima pravo na izbor, odluku i naravno pogrešku. Što god da si napravila,  Nek’ si. Pogreška će te naučiti lekciji, a dobre će te odluke približiti krajnjem cilju… u svakom slučaju, život će i nakon toga ići dalje. Osim dobrog dizajna, te žene prepoznaju i snažnu poruku podrške koji brend nosi. Svoj nakit kombiniraju na razne načine, prilagođavajući ga trenutku i outfitu. Usude se osjećati se dobro u vlastitoj koži, biraju trajne odjevne komade i ne prate slijepo svaki trend – neovisno o njima odlučuju što žele ili ne žele nositi.

Premda Neksice znatno podižu svaki outfit pa makar on bio samo kupaći kostim, one se iz daljine zapravo i ne vide. Možeš nam objasniti tu igru svijetla i oblika?

Arhitektura i neksice imaju štošta zajedničkog. Jedan bitan element njihovog oblikovanja je svjetlost. Arhitektura se vrlo blisko bavi njome. Nastavci naušnica su prozirni i ovisno o okolini i dobu dana, na njima opažamo zanimljive refleksije. Igra svjetla i sjene, odnosno tema refleksija prisutna je na svoj način u svim značajnim arhitektonskim ostvarenjima.

Relativno nedavno, neksice smo testirali u Karipskom moru, na suncu i soli… nisu nas razočarale! Kao i u arhitekturi, uz estetiku je potrebno bilo zadovoljiti i funkciju.

Što te inspirira? Kako pronalaziš kreativnu motivaciju?

Motivacija je interna, po prirodi sam znatiželjna i nastojim ispitati mogućnosti unutar danog spektra. Od mnogih misli, realizaciju ih doživi svega nekoliko. Upravo sada je izašla nova ljetna kolekcija neksica pod nazivom NEK’ SI LOOPS, koja je od nedavno dostupna i na našoj stranici neksi.eu, a tok njenog nastajanja dokumentirala sam na Instagram profile @nek.si_ .

Koja poznata osoba, glumica ili dizajnerica bi bila oličenje osobe koja nosi NEK’ SI i zašto?

Prvo bih spomenula glazbeni tandem Sofi Tukker, od kojih ste vjerojatno posljednjih mjeseci čuli pjesmu ”Jacaré”– Oni nose boje kako ih je volja, bez straha i bez ikakvog suzdržavanja, u svim (ne)zamislivim kombinacijama. Tu je naravno i evergreen modna ikona izraženog afiniteta prema pastelnim bojama i neuobičajenim naušnicama, Twiggy kao I Barbara Streisand, moćna žena nepokolebljivih stavova koja je ostavila trag ne samo svojim izvrsnim glasom. Odmakom od glazbene i modne industrije, neksice smatram da bi pristajale slovenskoj predsjednici, Nataši Pirc Musar, a bilo bi mi ih drago vidjeti i na ušima inovativne izraelske arhitektice i znanstvenice Neri Oxmann.

Na kakva događanja odlaze žene koje nose Neksice?

Odlaze na koncerte, predstave, kreativne radionice ili umjetničke izložbe, networking evente ili samo casual vikend getaway-e uz ostale vrste svakodnevnih druženja. Uz to, cijene svoj mir i svoju intimu. Ne oklijevaju biti ”same sa sobom”.

Na kojem arhitektonskom projektu trenutno radiš i koje planove imaš za budućnost?

Od svakodnevnih aktualnih tema, već se duže vrijeme bavimo fragmentom povijesnog središta, obnovom od potresa i adaptacijom gradskog bloka Varšavska-Frankopanska-Gundulićeva gdje imam prilike surađivati s profesorom i mentorom, arhitektom Nenadom Fabijanićem. Od samostalnih projekata, vrijedilo bi spomenuti jedan nedavno predani međunarodni arhitektonski natječajni projekt, o kojemu još ne mogu detaljnije govoriti.

U budućnosti, planiram proširiti kolekciju NEK’ SI, a da pritom zadržim prepoznatljiv karakter i naravno, poruku brenda. Zanima me u kojem će se trenu u potpunosti ispreplesti i stopiti arhitektonske ambicije s ovom drugom strujom.

Chic.hr @chic.hr