Tradicija, kultura i umjetnost

Spoj tradicije, kulture i umjetnosti na društvenom događanju INSPIRACIJE

‘Danas je većina ljudi u potrazi za inspiracijom, a upravo ovaj niz evenata ima svrhu pružiti doživljaj, emociju, inspiraciju i želju s kojom će gosti otići kući i još dugo razmišljati o njoj’, kaže Anita Vukušić Crevar, organizatorica eventa koja je uz pomoć svojih suradnika i partnera organizirala drugi konceptualni event INSPIRACIJE.

Iako je organizirano tek drugo događanje i okupljanje na temu INSPIRACIJE već privlači veliku pozornost urbane, kulturne i poslovne klijentele grada Zagreba i brojne pozitivne reakcije. U ugodnom ambijentu Caffe bara Gymnasiumu muzeju Mimara moglo se čuti, vidjeti i osjetiti duh i ideja okupljanja. AnitaVukušić Crevar, vlasnica Sport Educei organizatorica eventa INSPIRACIJE i Domagoj Mariniz pršuterije Bura i sol ručno je rezao drniški pršut za uzvanike uz čiji su se okus idealno uklopila Kutjeva vina DeGotho pinot crni i Vrhunska graševina.

Konceptom, idejom i sadržajem te pomnim odabirom vrlo zanimljivih gostiju vidi se da je ovo sasvim drugačije događanje. Događanje kojem nije cilj okupiti slavne i poznatenego predstaviti osobe koji su sjajni u onom čime se bave, koji svakodnevno inspiriraju i nose svoje vizije ne odustajući od njih. Voditeljica programa Jana Fabijanić uvela je u priču INSPIRACIJA uzvanike događanja kroz tri odabrana gosta.

Iva Vitić Gameiro, prvakinja baleta HNK, a spomenut ćemo -i unuka velikog arhitekta Ivana Vitića koji je među ostalim projektirao stambeni kompleksu Laginjinoji poznatu Kockicu. Iva cijeli život posvećuje plesu i kazalištu, a ovih dana možemo je gledatiu HNK, u najnovijem baletu Opasne veze za koji se ovih dana traži karta više. Igrala je najveće baletne uloge, među ostalim-Giselle, Šećerna vila u Orašaru, Wendyu Petar Panu, Julija u Romeu i Juliji za koju je dobila i nagradu Vladimir Nazor koja se rijetko dodjeljuje plesačima Hrvatskog glumišta. “Ona odiše lakoćom, jednostavnošću i primjesom perfekcionizma s izražajnim osjećajem za glumu i ekspresiju, a sve to krasi tehnička besprijekornost”, kažu stručnjaci o njoj. Za sebe kaže da joj nijedan izazov nije pretežak, da voli savršenost i da je balet njezin život, ljubav i posao.

Andreja Vivoda je akademska slikarica i vlasnica likovne akademije Vivoda u Radićevoj ulici, likovna umjetnica kojoj su djeca nadahnuće i ljubav. Ove godine njezina Akademija Vivoda obilježava uspješnih 10 godina svoga postojanjai rada. Likovna umjetnost i stvaralaštvo od najranijeg su djetinjstva dio Andreinih snova od kojih nikada nije odustajala. Andrea je završila osnovnu waldorfsku školu, srednju školu primijenjene umjetnostii Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Šimraka. Bavi se svojim izvornim grafičkim, slikarskim, keramičkim radomi instalacijom te izlaže samostalno i na mnogim skupnim izložbama. Dobitnica je brojnih nagrada. Još za vrijeme studija otvara svoju Malu likovnu Akademiju Vivoda. Vivodu polaze djeca i mladi predškolskog, osnovnoškolskogi srednjoškolskog uzrasta, a isto tako i stariji polaznici. Paralelno s likovnim odgojemi obrazovanjem, akademija organizira i izložbe. Andrea kaže: “Osnovni nam je cilj da naši polaznici savladaju osnove likovnog govora, razvijaju maštu, intuiciju i nadahnuće, te nakraju kreativnost, koja je svakom sve više potrebna u svakodnevnom životu, bez obzira na profesionalno opredjeljenje. Djeca su mi nadahnuće i ljubav, njima se predajem svim svojim bićem. Na njih nesebično svakodnevno prenosim svu svoju energiju, stečeno znanje i iskustvo. Na bavljenje umjetnošću u ovoj mladoj životnoj dobi, gledam više kao na nešto što dijete oplemenjuje, uvodi ga u svijet lijepih vrlina, čini ga profinjenijim i na kraju boljim.”

Potpuno osvježenje i nadahnuće donio je Domagoj Marin, vlasnik delikatesne trgovine na Tresnjevci Bura i sol- pršuterija, sjajan butik pršuta, sira i delicija dalmatinske Zagore. Interesantnu tradicionalnu drnišku priču Domagoj je donio u Zagreb ne odustajući od svoje ideje i korjena te vjerujući da tradicionalne proizvode treba zaštititi, njegovatii razvijati. Uspio je zadržati autentičnost i dodati mu suvremeni pristup. Degustaciju pršuta pratila je i degustacija vina kuće Kutjevo de Gotho pinot crni i Vrhunska graševina. Domagoj kaže: ‘Pršut je nasljedstvo mojih djedova i moja sudbina koju sam prihvatio s velikom ljubavi i respektom. Taj proizvod želim očuvati, njegovati i prenjeti ljubav na svoje potomke. Nema ništa ljepše kao kada se skupi ekipa uz fetu ručno rezanog drniškog pršuta i čašu vina.’ Dimljeni pršut obitelji Marin osvojio je odlično drugo mjesto na Internacionalnom sajmu pršuta u Tinjanu.

Sponzori i partneri projekta: Zvijezda, Jana, Kutjevo, Nikel, Gift Angel, Hrvatsko narodno kazalište, Gift Angel, Hobby Hižica, MaxFactor.

Plate s drniškim pršutom  i ostalim delicijama pripremili su: Bura i sol, Krapinska ul. 27

Koje su nove inspirativne osobe i priče jedva čekamo vidjeti na slijedećem eventu.

Foto: Inspiracije