Inspiracije

Tradicionalno mjesečno kulturno-društveno događanje Inspiracije koje se svaki put održava u novom prostoru na opće iznenađenje i oduševljenje svih uzvanika, ovoga puta upriličeno je u eksluzivnom prostoru novootvorenoga restorana & bara Frida smještenoga u lifestyle & shopping Centru Kaptol u samom središtu glavnoga grada Lijepe naše, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Inspiracije nisu samo željno isčekivani event zbog različitih lokacija na kojima se održavaju već i zbog zanimljivih te poučnih panelistica i panelista iz različitih područja kulture, književnosti, umjetnosti, medicine, slikarstva, glazbe, sporta, mode, književnosti, eno i gastro scene i poduzetništva. Svega navedenoga ne bi bilo bez naših elokventnih, poduzetnih i svestranih organizatorica, idejne začetnice, diplomirane kineziologinje te autorice i osnivačice „Sport Educe“ Anite Vukušić Crevar i moderatorice, diplomirane dizajnerice Jane Fabijanić.

Restoran Frida je smješten na najvišem katu shopping centra, a originalan i lako pamtljiv naziv je dobio prema istoimenoj Gopčevoj hit pjesmi. U ponudi uz steakove imaju biftek, američki i argentinski ribeye od crne anguse, ribeye u formi tagliate, teleći french rack kotlet, janjeći marinirani kotlet, tartar biftek, zatim tartar od tune, file brancina, steak od tune te različite plate, salate, tjestenine i rižota. Fridin bogati i inventivni jelovnik prati i pomno odabrana vinska karta s vrhunskim i kvalitetnim vinima.

Svakog četvrtka organiziraju afterwork događanja od 17 sati, a već od ovoga tjedna organiziraju „Frida time let’s celebrate sparkling“ – besplatan pjenušac uz naručene plate koje priprema chef kuhinje koji je iskustvo stjecao u renomiranim restoranima, a za Inspiracije Frida je pripremila posebnu ponudu-plate za dvije osobe po cijeni od 200 kuna.

Poznate make up artistice i vizažistice Tena Varga i Ana Ude predstavile su Festival ljepote „Balkan Beauty Fest“ čije su organizatorice. Naime, kako su istaknule, na događanju će se predstavili 6 vizažista iz cijele regije, Srbije, Bosne, Slovenije i Hrvatske, od kojih će posjetiteljice imati priliku učiti kako se našminkati za poslovne sastanke i razne prigode.

Naglasak je na predstavljanju novih brendova i njihovih noviteta. Tom prigodom dijelit će se bogati goodie bag-ovi, a u potpisu organizatora eventa bit će Inspiracije. Mlade poduzetnice su pozvale sve na Festival koji će se održati u razdoblju od 18. do 19. prosinca u Wespa Spacesu na Zavrtnici.

Ženski gudački vokalni kvartet „Vortex Strings“ uvodno je izveo skladbu „Por una Cabeza“, poznate plesne scene iz filma „Scent of a woman“ s Al Pachinom i Gabrielle Anwar, uz plesnu točku prve panelistice ovih 28-ih Inspiracija Ane Lovrić i plesnog partnera Ivana Kranjčića.

Prva inspirativna gošća Ana Lovrić je profesionalna učiteljica argentinskog tanga i praktičarka tjelesno-orijentirane psihoterapije u Centru za integrativni razvoj. Posljednjih 15 godina radi kao profesionalna učiteljica plesa, kao tango učiteljica posljednjih 6 godina, dok posljednje 2 godine terapijski radi s klijentima. Osim što je učiteljica i plesačica tanga, neizmjerno uživa u svim praksama slobodnog i svjesnog plesa: od Pet ritmova, Movement medicine-a do Ecstatic dance-a. Velika ljubav i hobi joj je i yoga, a 2021. godine postala je i licencirana yin yoga učiteljica.

S vizijom spajanja svojih dviju strasti, terapije i plesa, osnovala je Tango Garden, o kojem je rekla: „Tango Garden je jedan moj novi projekt, ja sam dugo učiteljica tanga i podučavam dugi niz godina osim tanga i druge plesove, kako sam i s tom terapijom dosta intenzivno krenula, zapravo je Tango Garden mjesto koje spaja tjelesno-orjentiranu terapiju i ples, odnosno tango. Tango je za mene bio jedan transformativni ples, od trenutka kada sam ga otkrila nešto se promijenilo i moj se život zapravo promijenio u potpunosti, to me vodilo dalje u nekim osobnim istraživanjima, i u konačnici shvatila sam da je to nešto što želim ponuditi drugim ljudima i tako je nastao Tango Garden…“

Nema dobne granice za plesanje tanga, ples privlači jednu specifičnu publiku koja je željna upoznavanja novih ljudi i kultura, posebno Južne Amerike i Argentine, istaknula je naša plesna gošća. Njeguju argentinski tango, ples između dvoje ljudi, vrlo intiman ples u kojemu nije naglasak na velikim pokretima i vanjskom dojmu, već na unutarnjem osjećaju dviju osoba koje plešu, na njihovom unutarnjem dijalogu jer su pokreti improvizirani.

Plešući osjećamo i najmanje pokrete i osjećaje svog tijela, zato se o tangu govori kao o meditaciji u dvoje, tango se uči iskustveno kroz kontakt, kroz dodir, naglasila je Lovrić.

Apsolvent psihologije i najmlađi instruktor tanga u „Tango Garden“ timu Ivan Kranjčić otkrio je načine na koje potiču ljude na plesanje tanga i osjećanje samoga pokreta.

Ana i Ivan, kao i ostali instruktori „Tango Gardena“ prezentirali su senzualne tango pokrete s kojima su dodatno zagrijali atmosferu Inspiracija te su bili nagrađeni gromoglasnim pljeskom.

Druge inspirativne gošće bile su mlade i akademski obrazovane umjetnice koje ujedinjuju glazbu, sofisticiranost, intelekt i modu u koncertnom performansu, a okupljene su u ženskom gudačkom vokalnom kvartetu „Vortex Strings“ koji je 2016. godine osnovala violončelistica Ana Gjud, kada se iz Beograda preselila u Zagreb. Uz Anu, glavne članice kvarteta su dvije violinistice: Ana Dražinić Peko i Ivana Duvnjak Akamatsu te Iva Štefančić na violi.

Članice su renomiranih orkestara u Hrvatskoj, nastupaju po svjetskim turnejama s preko 200 koncerata godišnje, a bave se i pedagoškim radom. Dijelile su pozornicu s velikim dirigentima i izvođačima među kojima su: Pascal Rophe, Julian Rachlin, Giles Apap, Alexei Volodin, Roman Simović, Mischa Maisky, a bilježe studijske snimke i nastupe s umjetnicima: Melody Gardot, Sergei  Polunin, Almazian Hachaturian, Tereza Kesovija, Radojka Šverko, Amira Medunjanin, Nina Badrić, Frajle, Toni Cetinski, Jinx…

Mnogo godina vježbe i profesionalnog sviranja je potrebno da bismo uživali u besprijekorno izvedenim skladbama poput ove koju smo maloprije čuli, istaknula je Gjud te je nastavila: „Još kao mala imala sam ženski kvartet sa sedam-osam godina i kada sam se doselila u Zagreb, to je ispalo spontano i prirodno, znala sam da ću opet imati kvartet. S Anom Dražinić Peko upoznala me je zajednička prijateljica, i s Ivom je isto tako bilo, a Ivanu sam na televiziji vidjela…“

Profesionalne glazbenice govorile su s ljubavlju o instrumentima koje sviraju, kao i o problematici svakoga od njih. Dotaknule su se i uspjeha instrumentalnoga dua „2Cellos“ koji se našao na pravom mjestu u pravo vrijeme. Klasična glazba je njihova prva ljubav, a izvode repertoar i glazbu koju slušaju i privatno, od popularne klasike, filmske glazbe, tanga, evergreen-a, jazz-a, kao i pop i rock aranžmane koji su pisani specijalno za njih, a vole svirati pjesme Franka Sinatre, Davida Bowie-a…

Jedan od najljepših trenutaka za glazbenice jest kada slušatelje i gledatelje na njihovim nastupima ponese glazba koju izvode. Jedna o drugoj pričaju u superlativu, iako različite veoma su skladne, odlično se slažu i nadopunjuju. Zahvalile su se Inspiracijama na posebnoj čaroliji predivne večeri.

Tijekom ugodnog druženja odsvirale su kompozicije „Adiós Nonino“ skladatelja Ástora Piazzolla i „New York, New York“ Franka Sinatre, te su otpjevale pjesmu „Pod sjajem zvijezda“ za koje su nagrađene glasnim i dugotrajnim pljeskom. Zanimljivo je da se i naša moderatorica Jana Fabijanić često vokalno pridruži glazbenom kvartetu u nastupima na svjetlima pozornice.

Uz inspirativne glazbeno plesne točke, za što bolju i veseliju atmosferu, kao i za poklone na tradicionalnoj tomboli, pobrinuli su se i sponzori Inspiracija: Freixenet sa svojim pjenušavim pićem dobrodošlice, Kutjevačka vinarija s vrhunskim vinima-Maximo Bianco i Maximo Nero, raznobojne Al Kaprone rakije i likeri koji oduševljavaju svojim bogatim voćnim okusom, Franck sa svojim kavama i čajevima, kokteli spravljeni od Hendricks gina i Thomas Henry tonika, Dukat sirevi, Stamevski raznovrsni šareni kolačići, kozmetički brend Shiseido, Henkel i neizostavna Poliklinika Milojević, utemeljena 2011. godine kao sestrinska poliklinika Milo Clinic iz Londona koja se pozicionirala kao najmodernija anti-aging poliklinika u široj regiji.

Ističemo da je navedena Poliklinika prva poliklinika u Hrvatskoj koja je specijalizirana i posvećena upravo nekirurškoj estetskoj medicini. Godine 2017. proslavila je 50 godina rada i tradicije budući da je Poliklinika Milojević nastavak klinike koju je 1967. godine utemeljio otac dr. Nikole Milojevića, prof. dr. Boško Milojević, kao prvu privatnu ustanovu za estetsku kirurgiju u ovom dijelu Europe. Uporabom najsuvremenijih metoda i tehnologija, Poliklinika pruža najnovije tretmane i zahvate za pomlađivanje lica, tijela i duha: pomlađivanje i uljepšavanje botoxom, filerima, laserima, suvremenim tehnologijama…uklanjanje pigmentacija, kapilara, dlačica, ožiljaka, bora, crvenila, pora, celulita, podočnjaka…povećanje usana, oblikovanje nosa, tretmane njege, oblikovanje tijela, a uskoro i uklanjanje tetovaža…

Prisutni su proveli još jednu nezaboravnu večer za pamćenje koju Inspiracije nesebično pružaju, obogaćeni novim inspirativnim pričama, spoznajama i poznanstvima.

Autor teksta: Sandra Brambilla

Photo: Daniel Brezak