Svjetski dan Alzheimera

Zaboravljate gdje ste stavili ključeve? Imate problema s prisjećanjem imena osobe koju ste upravo upoznali? To su česti simptomi koje možda zanemarujemo, ali Alzheimerova bolest je realnost s kojom se mnogi suočavaju. No, je li moguće da naša crijeva imaju ulogu u borbi protiv ove bolesti?

Dale Bredesen, ugledni američki neurolog, prepoznao je 2014. godine da Alzheimer nije samo rezultat starenja već složen metabolički poremećaj. Umjesto da se fokusira samo na simptome, Bredesenov multidisciplinarni pristup, poznat kao ReCode protokol, pristupa bolesti tako da identificira i tretira uzroke. Još uvijek ne postoji učinkovit lijek protiv Alzheimerove bolesti, ali multidisciplinarnim pristupom dr. Dale Bredesena, konačno je dostupan koncept liječenja koji omogućuje individualiziranu terapiju za pacijente s Alzheimerovom bolešću.

Mjere koje poduzima u liječenju su sljedeće:

  • Identifikacija i liječenje patogena
  • Popravak propusne crijevne sluznice (“propusna crijeva/ Leaky gut”) i poboljšanje mikrobioma
  • Identifikacija inzulinske rezistencije i vraćanje inzulinske osjetljivosti
  • Identifikacija i korekcija suboptimalne potpore hranjivim tvarima, hormonima ili neurotrofinima (neurotrofini su vlastite signalne tvari tijela koje uzrokuju ciljano umrežavanje živčanih stanica)
  • Identifikacija toksina i njihova eliminacija kroz detoksikaciju

S ovim takozvanim ReCode protokolom, uspjelo se zaustaviti, pa čak i preokrenuti napredovanje u ranim fazama pacijenata s Alzheimerovom bolešću.

Izvor: ( https://amosinstitute.com/what-is-the-bredesen-protocol/ )

Povezanost crijevnog zdravlja i neuroloških poremećaja

Vaša crijeva nisu samo za probavu. Sadrže oko 100 trilijuna bakterija koje igraju ključnu ulogu u vašem fizičkom i psihičkom zdravlju.

„Ukupno oko 100 trilijuna bakterija živi u crijevima. To znači da jedan gram crijevnog sadržaja sadrži više živih bića nego što ima ljudi na zemlji!“ – dr. Martin Ehlers, Neustart für die Lunge

Slikovito je to objasnio i dr. med. Jörn Reckel: „Zapravo, oko nekoliko stotina trilijuna klica živi u našim crijevima. Nezamislivo kada uzmete u obzir da cijelu Zemlju naseljavamo s nešto manje od 7 milijardi ljudi. Tako nam je teško zamisliti 100 trilijuna bakterija zbog njihove mikroskopske veličine. Ali igraju važnu ulogu jer čine 1,5 do 2 kg naše tjelesne težine. Nevjerojatno, zar ne?“

Akademkinja Vida Demarin, specijalistica neuropsihijatrije, naglašava da je naše zdravlje crijeva povezano s neurološkim i neuropsihijatrijskim poremećajima. Ne voditi brigu o zdravlju crijeva može značiti izlaganje sebe riziku od Alzheimerove bolesti i drugih neuroloških stanja.

„Loše zdravlje gastrointestinalnog trakta povezano je s neurološkim i neuropsihijatrijskim poremećajima. Poremećaji GI trakta nađeni su kod bolesnika koji boluju od multiple skleroze, Parkinsonove bolesti kao i autizma. To je na neki način povezano s proupalnim stanjem koje je nastalo kao rezultat crijevne disbioze. Neka istraživanja pokazala su povezanost između promjena u cijevima koje nastaju s dobi i Alzheimerove bolesti. Svima je poznat osjećaj umora i osjećaj „magle“ u glavi. Oboje su simptomi „loše“ probave. Stubu iznad su ozbiljnije poteškoće poput povećane osjetljivosti na pojavu demencije i Alzheimerove bolesti koje se danas povezuju s imuno-inflamatornim odgovorom crijevne stijenke na upalu i poremećaj crijevnog mikrobioma. S tim novim spoznajama, pojavljuju se i nove mogućnosti u prevenciji i liječenju neuroloških i neuropsihijatrijskih poremećaja, pomoću održavanja zdravih crijeva.“ – Vida Demarin, Zdrav mozak danas- za sutra

Također, novija istraživanja ističu i vrlo važnu ulogu vitamina B12 u suzbijanju demencije, a koji je vrlo važan za normalno funkcioniranje mozga i živčanog sustava. B12 stvaraju bakterije u debelom crijevu što je još jedan razlog da vodimo brigu u zdravlju našeg mikrobioma.

Alzheimerova bolest je najčešći uzrok demencije. Svake godine u svijetu oboli 4,6 milijuna osoba (cijela jedna Hrvatska).

Smatra se da se godišnje u Hrvatskoj pojavljuje oko 3.000 novih slučajeva, što znači svaka 3 sata se javlja jedan novi  slučaj ove bolesti.

Cijeli naš život sastavljen je od isječaka, trenutaka, uspomena koje stvaramo, a potom pohranjujemo duboko u svome srcu pa u misli prizivamo pojedine slike kako bismo opet osjetili određeni, nama dragi trenutak. Ponekada ta mogućnost nam je uskraćena. Alzeheimer krade mnogo više od mogućnosti prisjećanja, oduzima nam dostojanstvo, mijenja osobnost, onesposobljava normalno funkcioniranje, te polako krade naš život dok za sobom ostavlja osjećaj bespomoćnosti, straha i očaja. Upravo zbog toga svake se godine u rujnu na razne načine podiže svijest o Alzheimerovoj bolesti, a 21. rujna obilježava se svjetski dan Alzheimerove bolesti.

Što možemo učiniti da spriječimo nastanak Alzheimera?

Starenje je neizostavan proces u našem ciklusu života, a važno je što ranije krenuti s brigom o sebi i svom zdravlju kako bismo kasnije bili što bezbrižniji i možda prevenirali neka stanja i bolesti poput Alzheimerove bolesti.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta:

  • Spavajte 7-9 sati svakodnevno – duboki san je važan za temeljito čišćenje mozga, nespavanje može biti okidač za razvoj Alzheimerove bolesti
  • Važno je hraniti se zdravo i raznoliko te se svakodnevno kretati te reducirati pušenje i konzumaciju alkohola
  • Čitajte knjige i konstantno nešto novo učite, rješavajte križaljke, sudoku – time ćete održati mozak okupiranim i stvarati nove stanice
  • Brinite o zdravlju crijeva i mikrobioma

Neinvazivnim putem, iz uzorka stolice, u Proimmunu, možete napraviti neku od analiza stolice te dobiti informaciju o Vašem crijevnom mikrobiomu kao i o propusnosti crijeva. Više informacija potražite na njihovoj web stranici www.proimmun.hr ili pozivom na 099 422 24 22. Proimmun u Hrvatskoj već od 2015. godine nudi opsežne analize stanja crijeva i mikrobioma, obratite im se s povjerenjem!

Chic.hr @chic.hr