Blausee

Bijeg od svakodnevnice tjera nas da potražimo osamljena i skrivena mjesta koja bi nas vratila na miran put, a jedan od tih je ovo predivno švicarsko jezero Blausee. Malo jezerce, koje u doslovnom prijevodu znači ”plavo jezero”, sakrilo se unutar divnih Alpskih planina u dolini Kandera iznad distrikta Kandergrund na 887 metara nadmorske visine a nosi titulu najljepšeg i najposjećenijeg jezera.


Svako godišnje doba nosi svoju priču a na ovom mjestu ta svaka priča dobije svoj smisao i ljepotu. Na ovakvom jezeru svako godišnje doba će izgledati kao da vam je donijelo novo, još neviđeno, jezero. Priroda će se tijekom godine mijenjati i stapati svoje boje s plavo tirkiznim jezerom a planine koje ga grle, dat će mu posebnost i ljubav kakva i priliči za ovo mjesto. Nije Alpski zagrljaj samo za Blausee već je za svakog tko dođe tamo jer će na ovom mjestu osjetiti najveću toplinu od najhladnije planine.

Osim prirode koja je učinila svoje čarolije postoji i legenda zbog koje je ovo jezero ovako bajkovito lijepo i nestvarno. Kažu da je nekad davno na ovom jezeru živjela mlada djevojka koja je svojom nesretnom pričom promijenila boju jezera. Ljubav mijenja sve, pa tako i ovu priču o dvoje mladih zaljubljenih ljudi kojima je jezero Blausee služilo za svakodnevnu vožnju čamcem i druženje. No jednog dana nesretni mladić je pao s litice što njezino srce nije moglo prihvatiti pa ga je odlučila neumorno čekati svaki dan na mjestu gdje bi se uobičajeno nalazili. Nakon dugog čekanja, roditelji su je jedno jutro našli na dnu jezera a legenda kaže da je od tog trenutka jezero Blausee poprimilo boju njezinih tirkizno plavih očiju.

Blausee se može pohvaliti da ima sve, ljepotu, prirodu, legendu pa i predivan hotel koji izgleda kao da je nastao skupa s prirodom. Iako pogled na jezero daje dojam slike na platnu, ovaj hotel s 3 zvjezdice savršeno se uklopio u ovu sliku. Nudi 17 soba, SPA centar, restoran sa specijalitetima pastrve i naravno pogled iz svake sobe na jezero što opravdava jednostavan interijer soba. Goli zidovi unutar hotela znače samo jedno – da bi svaka slika na zidu bila višak pored ovakvih pogleda što se gostima nudi.


Mir je najveći luksuz koji si čovjek može priuštiti. Priroda je mislila na sve kako bi izgradila kompletan dojam, a čovjekove ruke se samo nadodale sjaj ovom prirodnom crtežu. Vrijeme je da prirodu iskoristimo na lijep način i da uživamo što više na ovakvim mjestima i u ovakvom okruženju jer sve što priroda stvori je neprocjenjiv poklon nama ljudima.

Ivona Kalapač @vonivona

Photo: https://www.blausee.ch/en/gallery/