Blue Beauty filozofija

Jeste li znali da znanstvenici predviđaju da će do 2050. u morima biti više plastike nego ribe? Očuvati i zaštiti naše more ponekad nam izgleda kao utrka s vremenom. Potreba za ujedinjenjem u stvaranju bolje budućnosti za naše more nikada nije bila jasnija. Iz tog razloga, Biotherm je proširio svoju Water Lovers zajednicu suradnjom s Udrugom Sunce Split i Müller drogerijskim lancem.

Biotherm Water Lovers program zalaže se za Blue Beauty filozofiju s namjerom poboljšanja budućnosti oceana, mora i vodenih ekosustava od 2012. godine. Biotherm vjeruje da su suradnje izvan industrije ljepote, s partnerima koji dijele iste vrijednosti, ključne u ostvarivanju vizije.

U sklopu ove zajedničke misije Biotherm i Udruga Sunce proveli su akciju uklanjanja otpada s plaža i mora- Cleaning Sailing Race regata.

Ova edukativno – ekološka regata s oko 140 sudionika raspoređenih na 10 jedrilica krenula je 11. travnja 2022. u 9 sati ujutro iz Marine Kaštela prema uvalama koje se nalaze na području otoka Šolte. Zajedničkim snagama Biotherm i Udruge Sunce uz pomoć skipera Vodan Yachting akademije, jedrilica Adriatic Sailing charter kompanije, zaposlenika parfumerije Müller i Martinis Marchi hotela i marine, organizirali su veliku akciju čišćenja podmorja i plaža od otpada – Cleaning Sailing Race. 

Uz zaposlenike, članove i volontere Udruge Sunce na regati sudjelovali su predstavnici svih navedenih partnera i suradnika. Važnost Cleaning Sailing Race-a prepoznata je i od strane PIK Mornar, RC Draulik Milna i Udruge studenata Oceanus, koji su nam se pridružiti u podvodnoj ronilačkoj akciji uklanjanja otpada.

U utrci s vremenom Sunce i Biotherm iz mora i s plaže očistili 740 kilograma otpada. Više od 140 sudionika na 10 jedrilica uklonilo je 300 kilograma otpada u četiri uvale otoka Šolte kojima se može pristupiti jedino pomorskim putem, dok su ronioci u uvali Šešula iz mora izvukli 340 kilograma otpada. Prikupljeni otpad popisao se prema Protokolu za provedbu projekata čišćenja morskog okoliša i obalnog područja od morskog otpada na području RH uz korištenje aplikacije CRO SEA CLEAN APP. Protokol koristi svim građanima i udruženjima građana te tijelima javne vlasti u provedbi akcija čišćenja otpada iz mora. Nakon popisivanja, otpad je zbrinuo komunalno poduzeće Basilija d.o.o.

Kako bi zaštitili naše more nije dovoljno povremeno ukloniti otpad s plaža, već je važno spriječiti njegovo nastajanje. Procjenjuje se da oko 80% morskog otpada dolazi s kopna, a zbog neadekvatnog gospodarenja otpadom u morima svakodnevno završi 13 tisuća tona plastike. Praćenje vrste otpada, podrijetlo otpada i mjesta na kojima se nakuplja važno je za uspostavu funkcionalnih sustava upravljanja, kako otpadom tako i morskim okolišem.

– Kao posljedica jačeg vjetra i morskih struja otpad s kopna završi na plažama i morskom dnu, a najviše pronalazimo plastičnih predmeta zbog čega taj problem postaje još kompleksniji i ozbiljniji. Plastika nikada ne nestaje već se razlaže na mikroplastiku, a na kraju tog procesa smo upravo mi, ljudi, jer putem riba koje jedemo mikroplastika ulazi u naš organizam. U nedavnom istraživanju mikroplastika je pronađena i u krvi čovjeka. Zamislite što će biti u budućnosti nastavimo li trošiti ovolike količine plastike – naglasila je Gabrijela Medunić Orlić, izvršna direktorica Udruge Sunce.

– Kako zagađenje svih vrsta voda postaje sve više prepoznat globalni problem, treba ulagati u ovakve akcije, a posebno u Hrvatskoj koja je druga pitkom vodom najbogatija država u Europi. Ova zajednička misija nadahnuta je ljubavlju prema moru i vizijom zaštite našeg mora te zajedničkim uvjerenjem da je sada vrijeme da stvorimo bolju budućnost. – kazao je Güven Dalgiç, generalni direktor LUXE divizije Adria, čiji je brend Biotherm pokrenuo kampanju za očuvanje voda i Jadranskog mora u sklopu njihovog Water Lovers programa.

Cleaning Sailing Race bila je i prilika za edukaciju djelatnika u nautičkom sektoru o važnosti razvoja održivog nautičkog turizma. Edukacija je obuhvatiti teme utjecaja otpada na morski ekosustav te približiti nautičarima značaj i svrhu ekološki prihvatljivog sidrenja.

O Biotherm WaterLovers globalnoj inicijativi: https://www.biothermwaterlovers.com/ ;

Više o drugim projektima Udruge Sunce možete pronaći na linku: https://sunce-st.org/projekti/ .

Podržite ih uz: #ItsNotWaterItsMore #ČuvajSvojeMore #cleaningsailingrace  

Chic.hr @chic.hr

Foto: Biotherm team, Udruga Sunce Split