Zajedno brišemo ožiljke

Zajedno brišemo ožiljke“ slogan je humanitarno edukativne kampanje udruge Marra Altrui koja ima za cilj osvijestiti javnost o mogućnostima mikropigmentacije za žene tijekom i nakon kemoterapije te za oboljele od alopecije. U udruzi Marra Altruifokusirani su na žene koje se, bez obzira na redovite preglede, suoče s dijagnozom karcinoma te im nude mogućnosti repigmentiranja obrva te nakon djelomične ili potpune mastektomije i 3D repigmentiranje areole i bradavice.

Nažalost rak dojke nerijetko zahtijeva operativni zahvat koji je u većini slučajeva bez poštede areole i bradavice. Rekonstruktivnom tehnikom, u udruzi Marra Altrui žene mogu proći kroz repigmentaciju bradavica ili područja areole što pridonosi njihovom samopouzdanju i zdravom pogledu na svoje tijelo.  

Mikropigmentacija grudi radi se iz više razloga – estetskih, fizičkih i psiholoških. Tretmanom 3D rekonstrukcije areola i mamila postiže se gotovo prirodan izgled grudi, pri čemu se koriste različite  tehnike i kombinacije boja. Trodimenzionalna, multi-tonska tetovaža koristi se za stvaranje percepcije dubine. U slučaju jednostrane mastektomije, areola i bradavica koordinirani su sa susjednom dojkom. Kod pacijentica koje su imale rekonstrukciju bradavice, dimenzionalni se učinak koristi za ponovno pigmentiranje nove bradavice i stvaranje okolnog kompleksa areole.

Želja nam je da naše klijentice ne vide svoje ožiljke u ogledalima, već da ponovno pronađu radost, te se osjećaju ženstveno i privlačno. Naglasila bih važnost psihološkog stanja žena u svim fazama liječenja i nakon rekonstrukcije dojki. Brisanje njihovih ožiljaka čini ih cjelovitima i spremnima za nastavak privatnog i poslovnog života. Ova kampanja mi je stoga iznimno važna jer se nadam da ćemo širenjem znanja o mogućim postupcima pomoći ženama u vraćanju njihovog samopouzdanja. Zahvalna sam što su neki od najvećih stručnjaka iz marketinške industrije prepoznali naša nastojanja te uložili svoj rad i vrijeme na kreiranju ove kampanje.“ – izjavila je Marija Butković, osnivačica i predsjednica udruge Marra Altrui.

Okosnicu kampanje čini video spot koji ima za cilj promovirati rad udruge, a kojeg možete pogledati na ovoj poveznici.  Video prikazuje tri žene različite dobi suočene s istim nedostatkom, a Marra Altrui im pomaže vratiti onaj dio koji nedostaje kako bi se osjećale cjelovito.  

Odstranjene jedne ili obje dojke za mnoge žene predstavlja fizičku i psihološku traumu. Udruga Marra Altrui nastala je s ciljem da se medicinska pigmentacija učini dostupnijom kroz informiranje i osiguravanje sredstava financiranja. Želja divnih pokretačica udruge je da njihove klijentice u ogledalima ne vide svoje ožiljke, već da ponovno pronađu radost i osjećaju se ženstveno i privlačno.

pružiti edukativnu, humanitarnu i medicinsko-estetske potpore ženama tijekom i nakon kemoterapija te oboljelima od alopecije (potpunog ili parcijalnog gubitka kose). Ideja o osnivanju udruge je nastala prije više od 10 god, imala sam priliku raditi makeup na snimanju za Gloriu. Mlada djevojka se zvala Vida, imala je oko 30 godina. S obzirom na to da je bila u fazi liječenja kemoterapijom, nije imala kosu, obrve i trepavice. S oduševljenjem me tada upitala: „stavit ćete mi trepavice?“. To oduševljenje čujem i danas, a prošlo je, ja mislim, 12-13 godina. Vida je, nažalost, preminula, ali je apsolutno ostavila trag i bila veliki poticaj za osnivanje udruge.Većina udruga se bavi preventivom, odnosno ukazuju na važnost pregleda i rane dijagnostike što je iznimno važno ali na žalost, bez obzira na preventivu broj oboljelih se povećava.  Mi smo se fokusirali na žene koje se, bez obzira na redovite preglede, suoče s dijagnozom karcinoma. Preko naše udruge im nudimo repigmentiranje obrva u fazi liječenja kemoterapijom te nakon djelomične ili potpune mastektomije radimo 3 d repigmentiranje areole i bradavice. Rekonstruiramo bradavicu i areolu kombiniranjem boja i tehnika koje daju potpuni trodimenzionalni dojam. Jedna od posljednjih korisnica naše usluge ima samo 38 godina.Tretmani se rade u dva ili više dolazaka. Obrve se iscrtavaju dva puta u razmaku od mjesec dana, a areole se u nekim situacijama rade i 3 puta. Cijena rekonstrukcije obrva je 3700 kn a rekonstrukcija jedne areole, ako su 3. dolaska, je oko 5000 kn”, 

Od 2014. godine udrugu sam financirala sama iz redovnog poslovanja. Nažalost, na taj način nisam mogla primiti veliki broj oboljelih žena. Onima kojima nisam radila besplatne pigmentacije, nastojala sam olakšati popustima. U početku nisam imala kapacitet vođenja firme i udruge. Danas je cilj sredstva osigurati preko suradnji i donacija koje uvelike pomažu u mom nastojanju da jednog dana sve žene dobiju jednako pravo na našu uslugu.

Nastojali smo pomoći minimalno jednoj osobi tjedno. Bit ću skromna pa ću reći da smo radili jednu osobu mjesečno. Za 7 godina imali smo minimalno 100 žena koje su nas posjetile minimalno dva puta. To je više od 300 tretmana.S obzirom na sve veći broj oboljelih i činjenicu da se dobna skupina spustila na zaista mlade žene, repigmentacija obrva i areola je tretman koji im jako olakšava da prebrode sve faze liječenja i vrati im samopouzdanje nakon izlječenja. Prošle godine smo u jednom tjednu imali 3 žene mlađe od 40 godina. Sve tri su majke malodobne djece kojima je primarna želja prebroditi bolest a da ih djeca ne vide „drugačijima“.

Od 2014. godine, besplatne pigmentacije sam radila sama. S obzirom na to da udruga djeluje u prostoru gdje radim svoj posao, bili smo limitirani prostorom i opremom. U budućnosti, već od 11. mjeseca ove godine smo u novim prostorima što će nam omogućiti da istovremeno radi više tehničara.

Često me pitaju kako uspijevam voditi uspješan posao i odvajati vrijeme za rad uduge;

Sve se može kada izgarate od želje prema poslu, a niste slijepi za potrebe onih koji prolaze teške trenutke. Novac nije motiv, on je posljedica rada i kao takav me nikada nije sputavao da dajem prednost onima koji su u potrebi. Ponekad je fizički iscrpljujuće, ali svaki novi dan prevlada ljubav prema svemu što radim tako da je sve ostalo manje važno.

Voljela bih da uspijemo u nastojanju da se svaka žena osjeća kao žena u fazi liječenja i nakon izlječenja, da formiramo tim ljudi koji će nesebično pomagati njima u potrebi. To svakako podrazumijeva educiranje artista, povezivanje i puno rada na informiranju. Trenutno radimo na kampanji s kojom ćemo, nadam se, izaći kroz koji dan. Neizmjerno sam zahvalna svima koji uz svoje poslove i sve obaveze stavljaju na raspolaganje svoje vještine i vrijeme da bi podržali rad udruge.

Chic.hr @chic.hr

W: marraaltrui.org

IG: @marraaltrui