Hotel Danieli

Savršena simbioza prirode i arhitekture se pronašla negdje između Venecijanskih 170 kanala, 400 mostova i još pregršt njezinih ulica koje svojom tišinom pričaju za sebe. Posebna struktura grada je uspjela evocirati ljepotu vode u dizajnu s čime se danas ponosi. Prirodna arhitektura nam je podarila ovakav grad, a mnogi poznati arhitekti su tu priču učinili još posebnijom. Prateći ljepotu grada, lijepe i unikatne građevine su brzo našle svoje mjesto stanovanja te zabilježile svoje mjesto u najromantičnijem gradu na svijetu.

U ovu priču se savršeno uklopio Hotel Danieli, koji danas nosi titulu najstarijeg i najluksuznijeg na ovom području. Ova kraljevska građevina proizlazi još iz 14. stoljeća kada se prva palača sagradila predstavljajući tad dom plemićke obitelji Dandolo. Njihov dom se pretvorio u hotel 1822. godine, nakon što je Giuseppe Dal Niel, poznatiji kao Danieli, kupio sve tri palače ove obitelji. Premda se Venecija ponosila takvim hotelom, arhitekt Tranquillo Orsi umiješao je svoj talent te je ovakvoj strukturi podario gotički stil koji sad već desetljećima privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

Ova čudnovata ljepota kreće od samog hotelskog eksterijera što nas i ne iznenađuje. Tako sljubljen s okolinom smjestio se u palači što ga čini još posebnijim. Omeđen je Venecijanskim ulicama, a krasi ga pogled na prepoznatljivu lagunu. Sami pogled na pročelje zgrade nam otkriva harmoniju ovakve arhitekture. Prolazeći pogledom ističu se prozori bogati detaljima koji su isklesani iz tipičnog istarskog kamena.  Ne zaostaju niti bogata ulazna vrata koja su ponosan simbol dobrodošlice u gotički stil hotela za sve posjetitelje.

Kada je u pitanju Danieli, morate biti spremni budni sanjati. Svaki detalj, od njegove legendarne povijesti, luksuznog dizajnerskog namještaja do zadivljujućeg panoramskog pogleda, utjelovljuje najegzotičnije, aristokratsko i nenadmašno iskustvo koje Venecija može ponuditi. Svaki san nas može zavesti pa tako i ovaj, jer ovi zidovi daju dojam kao da se nalazite u prostorijama veličanstvenog Versailles dvorca. Prvi dojam raskoši samog interijera se pojavljuje pri samom ulasku gdje se nalazi zvijezda ovog hotela – dramatično središnje stubište. Zapažanjem takvog interijera pri samom ulazu nam postaje jasno kakva ugodna dizajnerska rješenja možemo očekivati u svakoj sljedećoj prostoriji.

Zanimljiv interijer predstavlja trijumf reference na maurski i orijentalni stil a takvim stilom vladaju predivne raskošne boje. Postojeća paleta boja savršeno je usklađena s detaljima stubišta ukrašenog zaobljenim svodovima koji interpretiraju igru svijetla i sjene u prostoriji.  Kao i sve ovdje, tako su i oni dostojni kraljevskog tretmana. Ukrašeni su jedinstvenim krunama u obliku isklesanog kamena koji odaje dojam kao da se prošetao sa samog ulaza u unutrašnjost te na taj način povezao eksterijer s interijerom. Premda podijeljen na katove prostor stubišta čini jednu cjelinu a to su postigli razbacujući  tonove zelene boje dobivene biljkama. Igrajući se na takav način zemljanim tonovima dobio se željeni iluzionizam prirode u prostoru.

U vodi uvijek vlada sklad, a on se kao takav prenio i na uređenje u hotelu. S obzirom da se radi o prikazu ”arhitekture na vodi” pomno se pazilo da takav naglasak prirode istakne svaki vizualni pristup u prostorijama. Ukrašeni svodovi svojim lukovima priču dovode do stropa, poput vode koja teče suprotno gravitaciji. Dovode nas do zlatnih detalja koji su i danas neizostavan element u modernim interijerima, a u ovakvim klasičnim, predstavljaju remek djelo autora. Radi se o zlatnim listićima koji krase strop smjestivši se na vrh ove prirodne oaze – baš poput komadića magije. Na takav način su pridonijeli svim biljkama, koje naviru iz hodnika, bogat zlatni završetak.

Nije interijer jedini što uzdiže ovakvu građevinu već i ono što se nalazi oko nje jer, na kraju krajeva, to čini cjelokupnu sliku i viziju. Kad bi cijeli svijet ponovno stao, poželjeli bi da se to dogodi na mjestu gdje bi osjećali kao da nam je cijeli svijet na dlanu. U ovom slučaju, hotel Danieli ima takvu raskoš jer je vlasnik najimpresivnije terase s pogledom na park Giardini, otok Isola di San Giorgio i muzej Punta della Dogana, najljepše boje i teksture Venecije.

Hotel Danieli pravi je prikaz klasičnog viktorijanskog uređenja gdje je istaknuto spajanje različitih tekstura, sinkronizacija boja te najvažnije prirodnost materijala. Ovakav stil omogućuje eksperimentiranje s pravilnim odabirom boja što na kraju probudi pravu egzotiku ovakvih građevina. Hotel se odlikuje eklektikom i različitosti ukrasa, a pored svega je ipak dobio najljepši detalj – njegovu zanimljivu povijest koja se uklopila u svaki kutak interijera. Osim njegove povijesne priče, sveukupna tradicija i vrijedan rad ovaj hotel su učinili najzapamćenijom zvijezdom svih Venecijanskih vremena.

Autor teksta: Ivona Kalapač @vonivona

Photo: www.hotel-danieli-a-luxury-collection-hotel-venice