Legendarni disco klub Saloon na jednu noć, pretvorio se u epicentar najboljeg Božićnog tuluma

Inspiracije, omiljeni društveno kulturni event, ponovo je pokazao zašto je sinonim za najbolja druženja u gradu. Inspirativni Božićni party u legendarnoj zagrebačkoj diskoteci, koja je desetljećima jedno od najvažnijih mjesta u gradu, bilo je mjesto gdje se čarolija Božića stopila sa sjajem disko kluba naše mladosti, stvarajući atmosferu koja je podsjetila na neka ‘dobra stara vremena’.

Kultni Status, Zlatna Era i Povratak Disco Ludila

Saloon ima svoju magiju i kultni status, jer to nije samo klub; to je legenda. Malo je noćnih klubova koji su još za života ušli u leksikone i jedan je od najdugovječnijih europskih klubova. Otvoren je13. veljače 1970., a osnovali su ga Vlaho Srezović i Albert Papo, na nagovor novinara Pere Zlatara. Iako se svašta u gradu promijenilo, Saloon je ponosno prkosio vremenu, burama i olujama. Kroz njega su kročili milijuni ljudi, a osim što je ugostio najpopularnije glazbenike s naše scene, tu su nastupali i mladi bendovi na početku svojih budućih velikih karijera.

U osamdesetima je zacementirao status elitnog kluba novih generacija, a devedesetih je uvođenjem programa Ruby Tuesday i Glamour Caféa postao epicentar druženja i ludih provoda. Ruby Tuesday bio je najdugovječniji program u gradu. 

Kad bi zidovi mogli pričati

Među zidovima Saloona zrcali se prošlost, sadašnjost, ali i budućnost. I dok prolaze godine, klub ostaje relevantan kao ikona koja ne blijedi jer Saloon je bio i ostao hram zabave kroz mnoga desetljeća – mjesto gdje nastaju najljepše uspomene. Tu svaka disco kugla reflektira na tisuće priča, a sjećanja na rasplesane noći nikad neće izblijediti.

– Saloon nije samo klub; to je živa povijest grada. Na svakom koraku, fotografije sazidova svjedoče su o tisućama noći provedenih u zabavi, otkrivajući priče koje su postale legende. A kada bi zidovi mogli pričati, ispričali bi nevjerojatne priče –smije se Maro Srezović.

Saloon je bio i ostao omiljeno okupljalište glumačkog, sportskog, kulturnog i estradnog miljea. Tu su se sklapala velika prijateljstva, rađale prve ljubavi. Prvi DJ kluba bio je Albert Papo, uz Ivana Balenta Tratinčicu, a prva kuma bila je velika hrvatska glumica Ana Karić. Za prvu su večer mladi vlasnici posuđivali čaše od prijatelja, viski je nabavljan od stjuardesa JAT-a. Jagoda Kaloper na otvaranje je dotrčala s premijere Papićevih “Lisica”.  Prvi sportski gosti Saloona bili su košarkaši, rado viđeni bili su braća Petrović u godinama u kojima je Cibona harala Europom. Klub su brzo prigrlili i nogometaši, vaterpolisti, automobilistički asovi Paliković i Štrok. Nema hrvatskog šampiona koji nije tulumario u Saloonu. Tu su se slavile velike pobjede Ivice i Janice Kostelić, nogometaša, vaterpolista… Kroz Saloon su prošetali i mnogi drugi poput gospona Fulira ili Relje Bašića, “male djevojčice” Zdenke Vučković, glumačke dive Ene Begović, legendarne Tajči, Vane, Bojane Gregorić, Zrinka Tutića, Jasmina Stavrosa, Rajka Dujmića, Sanje Doležal. Severina je u Saloon zakoračila kao mlada rasna Splićanka, a onda postala i kuma kluba. Sa Saloonom je srastao i Stephan Lupino, naš poznati fotograf. Legendarni DJ Saloona Ivica Fistrić postao je tast hrvatskom finom zagrebačkom dečku Niki Kranjčaru. Tulumarila je ovdje i oskarovka Jodie Foster sa našim proslavljenim fotografom Jadranom Lazićem…  nemoguće je nabrojati sva lica, ispričati sve anegdote. Plesni podij bio je pozornica na kojoj su se ispisivale ljubavne priče, sklapali poslovni dogovori, ali i obični trenuci lude zabave onih koji su željeli pobjeći od stvarnosti na nekoliko sati. 

– Nostalgija Saloona ne proizlazi samo iz zvuka, već i iz zidova prepunih fotografija. Ovdje svaka slika ima svoju anegdotu, baš kao i legendarni šank. Saloonov šank nije samo mjesto gdje se točilo piće;  bio je to epicentar susreta i događaja, a neke od najdirljivijih skladbi rođene su tu. Na šanku Saloona nastala je pjesma ‘Za dobra stara vremena’, skladana je ‘Rock me baby’, pobjednica pjesme Eurovizije, ‘Otvori Marija vrata’ uz koju je vezana i urnebesna anegdota, baš kao i za Đorđa Balaševića, koji je služio vojni rok u Maršalki i poljubio vrata Saloona, jer redari su bili neumoljivi. I tako je Đorđe stajao pred vratima i slušao stihove … Mirka, ko te sada dirka…. – uz smijeh se prisjeća Maro. 

Legenda koja ne blijedi

I tako se ispod svjetlucavih reflektora, gdje svaki ton nosi pečat povijesti, odvijala nezaboravna Inspirativna zabava ispričana kroz tisuće slika, osjećaja i blještavog slavlja. No kako svaki dobar party ne prolazi bez dobrog pića za koji se je pobrinuo Finsbury gin i Thomas Henry tonik te izvrstan barmen koji je entuzijastičko spremao koktele cijelu večer te pjenušci Bottega, Freixenet.  Povratak u eru legendarnog Saloona podržala je tvrtka Obala grupa s brendovima Zonin 1821, Spezi, Jupi, Munchmallow i Jaffa cold snacks te Ritter Sport. Bilo da je riječ o omiljenim Ritter Sport čokoladama, Jupiju koji je već 70 godina neizostavni dio svih najboljih druženja, Speziju kao najpoznatijem piću za vrijeme blagdana ili Jaffa i Munchmallow hladnim zalogajima u novom izdanju, jedno je sigurno – to je recept za bezvremensku i neponovljivu zabavu! 

Božićni party u Saloonu bio je sjajna završnica godine, ostavljajući sve prisutne s osjećajem topline i sjećanjem na nezaboravnu noć provedenu pod disco kuglama kultnog kluba. Saloon je još jednom dokazao status legende koja ne blijedi.

Ovaj Božićni party neće se samo pamtiti; ostat će urezan u srcima svih koji su ga doživjeli.

Autor teksta: Rosie Kugli

Foto: Danijel Brezak