Top kombinacije za vjenčanja

Najgore je ovo prelazno razdoblje, nikad ne znamo što da odjenemo! Topli dani nas dočekaju nekako nespremnima, pogotovo zadnjih godina kada se čini kao da iz zime uskačemo u ljeto. Vrijeme više nije za guste najlonke, ali nismo baš spremne niti na gole noge. Baš na tom prijelaznom razdoblju, u kome još nismo stigle osunčati ramena ili srediti pedikuru, zatekne nas veći broj različitih događanja. Među njima se ističu pozovi na vjenčanja. Iako na mnogim pozivnicama piše i ‘dress code’ (čitajte pomno pozivnice, upravo ‘dress code’ je iz nekog razloga često napisan presitnim slovima!), mladenci će vas uglavnom ostaviti da se snalazite kako znate, ali zajednički je ‘must’ doći uređen i to svečano, prigodno, dotjerano. Tako odajemo počast ljudima koji su nas pozvali i toj svečanoj prilici. Svako događanje još je ljepše, kada su i ljudi na njemu dotjerani.

Danas su vjenčanja opuštenija, gosti imaju slobodu izabrati kako žele izgledati, ali neka pravila i savjete, svejedno je dobro znati i primijeniti.

Vjenčanja su ipak maratoni stila, za to se trebamo malo i utrenirati.

Isplanirajte unaprijed što ćete odjenuti

Nemojte čekati dan prije vjenčanja.

Moguće je da ste u glavi sve smislili, a onda otkrijete da haljina koju ste htjeli odjenuti ima mrlju, patentni zatvarač zapinje ili pak nemate odgovarajući grudnjak za željenu kombinaciju.

Ostavite si vremena za eventualnu kupnju, a onda kada ste sve odabrali i pripremili, kombinaciju stavite na vješalicu. Pored stavite cipele i torbicu. I odahnite.

Cipele su najvažnije!

Krenite od cipela.

Prvo se raspitajte i pogledajte gdje se vjenčanje odvija. Je li na travnjaku, na plaži, na šljunku? Pleše li se na mramornom podu ili parketu?

Ne želite da vam se tanka peta zabada u zemlju, da vam se potplati kližu isto kao što ne želite poželjeti doma nakon dva sata samo zato što više ne možete stajati na nogama. Cipele ili sandale, moraju vas nositi cijelu noć i dobro držati vaše gležnjeve kako biste mogli plesati. Provjerite na obući koju mislite nositi, je li peta ili potplat oštećen ili oguljen, skližu li se previše, imaju li remenčići dovoljno rupica itd. Na vrijeme se pobrinite da cipele budu spremne.

Svakako treba skinuti prozirnu naljepnicu s potplata kako se ni bi vidjela dok hodate. Izbjegavajte previsoke pete, osim ako cijelo vrijeme ne mislite sjediti. Napravite probu – obucite cipele i zaplešite po kući, ako vas ništa ne smeta – odlično. Još bolje je da u cipelama provedete par sati hodajući, tako ćete biti sigurni da su odgovarajuće. Nekad cipele koje nisu kožne i mekane, mogu ostaviti žuljeve, a remenčići se mogu urezati u prste nakon par sati nošenja. Za svaki slučaj ponesite i rezervne cipele, možda ćete trebati hodati do mjesta vjenčanja. Kada ste došli, lagano se preobucite.

Želite biti chic? Onda nemojte slijediti zastarjelo i nekadašnje pravilo da cipele moraju po boji i materijalu biti iste kao i torbica. To je danas modni faux pas. www.sandale-s-potpeticom-i-remenom-oko-gleznja

Izbjegavajte bijelo i crno

Bijelo je rezervirano za mladenku, osim ako sam ‘dress code’ vjenčanja ne kaže da svi moramo doći u bijelom.

Ako baš ne biste boju, izaberite beige ili nešto zemljanih i neutralnih nijansi.

Vjenčanje je vrijeme veselja. Ne želite odabrati crno i  još k tome staviti velike crne sunčane naočale jer ćete izgledati kao da ste na mafijaškom sprovodu. Crno je mistično, ozbiljno, svakako elegantno, ali pomalo rezervirano, osim ako ne dodate neki svečani i otkačeni detalj kao što je šešir s perjem, veliki volani ili ‘statement’ ogrlica kojom ste dali do znanja da je ipak riječ o slavlju. Vjenčanje je prilika za boje, čak i ako ih inače ne nosite. Tirkizna haljina, sandale boje fuksije, detalji s perjem… može biti otkačeno, ali sa stilom!

U crkvi vrijede posebna pravila

Ponesite pashminu, elegantan i nježan poveći šal ili nešto drugo čime se možete zagrnuti ako se ide u crkvu.

Kada ga skinete, imat ćete osjećaj kao da ste se presvukli što je dobro za naknadni ‘wow efekt’. Prvo čedno i pristojno, a poslije može i malo provokacije golim ramenima i lijepim, ali ne previše napadnim dekolteom. Ideja je da izgledate elegantno s daškom glamura. I ne zaboravite da se vidljive  markice na šalu na kojima piše: ‘cashmere’ ili ‘100 silk’ moraju skinuti.

Izbjegnite biti u fokusu pažnje

Iako općenito vrijedi da je bolje biti overdressed nego underdressed, s vjenčanjima treba biti oprezan. Ovisi naravno jeste li pozvani na ‘uobičajeno’ vjenčanje ili pak na vrlo formalno ‘black – tie wedding’ na kome se očekuje da se uredite maksimalno svečano.

Kako god, to je ipak dan kada ćemo dozvoliti da svi reflektori budu upereni u mladenku i mladoženju.

Možda ipak ne biste trebali odjenuti haljinu prepunu šljokica i Swarovski kristala ili pak napadni dekolte. Slobodno zablistajte, ali imajte na umu da nije cilj zasjeniti mladenku.  

Pogledajte lokaciju vjenčanja, provjerite interijer

Provjerite gdje se održava vjenčanje. Ako ćete dan provesti u vrtu i na travi, dugačka večernja haljina izgledat će pretjerano. I obrnuto, ako ste pozvani u kristalnu dvoranu luksuznog hotela, cocktail haljina na cvjetiće, mogla bi biti potpuno nezgodan izbor.

Izaberite eleganciju, a to je često povezano s ugodom

Na vjenčanju ćete plesati, puno se dizati, pozdravljati, grliti…

Ne želite da vam se haljina otvara dok plešete ili da je prekratka pa vam se previše podiže dok sjedite.

Samostojeći grudnjak mogao bi zbog kretnji i znoja, lako skliznuti. Također, pit ćete i jesti, nemojte odjenuti nešto što će vas stezati oko trbuha. Pripazite i na nakit koji bi mogao zapinjati za tuđu kosu dok se pozdravljate ili vam postati pretežak dok se krećete.

Da zaključimo, to je dan u kome želite izgledati lijepo, ali u kome se želite i zabaviti bez da se konstantno brinete oko toga je li vam dovoljno ugodno, hoće li vam ispasti naramenica i znojite li se previše u odabranom materijalu.

 Dobra energija bitnija je od odlične haljine iako to često ide jedno s drugim. Od svega na vama ipak će najljepše izgledati osmijeh i dobro raspoloženje.

Uživajte!

Autor teksta: Jana Fabijanić

Foto: IG, mango.com