Nova gourmet manifestacija opravdala sva očekivanja

Gotovo 500 eno-gastro entuzijasta okupilo se na prvom izdanju Teran Wine&Walka te uživalo u bogatoj ponudi terana nagrađivanih lokalnih vinara, ali i prirodnim ljepotama Motovuna. Na 12 kilometara dugom vinskom pješačkom pohodu brojne domaće i strane posjetitelje dočekala je ponuda devet vinara i sedam ugostitelja na sedam okrijepnih stanica.

Šetači su tako uživali u vinima Novaka, Fakina, Valente, Fachina, Bertoše, Benvenutija, Tomaza i Roxanicha te vinarije Vina Vorić iz Buja. Gastronomske specijalitete, primjerice bruschette s namazom od tartufa, fritaju s gljivama, paštu sa šugom od divljači, istarsku mineštru i brojne druge, za goste su pripremali Miro Tartufi, Konoba Fakin, Istra Food Event & Fakin, Agroturizam Tikel, Konoba Pod Voltom, OPG Radošević i Vila Soši.

„Teran Wine&Walk prvi je klasterski event koji smo organizirali u Motovunu, a kao rezultat našeg ovogodišnjeg pridruživanja klasteru sjeverozapadne Istre. Poznato je koliko je ova sorta važna za naše područje te koliko su naši vinari cijenjeni i uspjeh koji ostvaruju na raznim domaćim i međunarodnim natjecanjima. Tako su na najvećem i najvažnijem svjetskom ocjenjivanju vina, Decanter World Wine Awards, ove godine osvojili 16 medalja, a čak dvije vinarije osvojile su zlatne medalje upravo za teran. Stoga smatram da je logičan korak bio organizacija eventa posvećenog ovoj sorti, a koji će istovremeno promovirati i ostale ljepote i ponudu destinacije. Pohvale posjetitelja te zadovoljstvo naših vinara i lokalnih ugostitelja dokazuju da je manifestacija bila i više nego uspješna. Veseli me i činjenica da osim posjetitelja iz raznih dijelova Hrvatske imamo i brojne goste iz inozemstva“, izjavio je David Matković, direktor Turističke zajednice Općine Motovun.

Šetnja po pitoresknim vinogradima s pogledom na Motovun i dolinu rijeke Mirne, a pogotovo prolazak kroz tunel Motovun, najduži tunel na trasi Parenzane, oduševila je sve šetače. Tijekom prolaska zacrtane ture, osim kušanja ove popularne sorte i ostalih lokalnih delicija, uživali su u prirodnim, povijesnim i kulturološkim ljepotama ovoga kraja. Šetnja do vrha Monte Šandrin, posjet mjestu Brkač, poznatog po arheološkim nalazima koji sežu u antiku te dolazak do vrha brda Šublenta, kojim dominiraju crkvica Rođenja Blažene Djevice Marije podignute u 17. stoljeću, obilježili su trasu prvog Teran Wine&Walka. Šetači su ovaj vinski dan zaključili na after partyju kod vinarije Roxanich gdje je za zabavu bio zadužen DJ Hoky.

Prvo izdanje ove manifestacije opravdalo je sva očekivanja i još jednom dokazalo kako razvojem i unapređenjem ponude te kvalitetnim sadržajem, koji su rezultat odlične suradnje svih dionika turističkog klastera sjeverozapadne Istre, a kojem su se ove godine priključili Motovun, Oprtalj i Grožnjan, mogu privući domaći i strani posjetitelji i izvan glavne turističke sezone.

Više informacija o manifestacijama moguće je pronaći na novoj web stranici klastera sjeverozapadne Istre.

Chic.hr @chic.hr

Foto: Merlo De Graia