Nova suradnja draguljarne Malalan

Draguljarna Malalan je nedavno postala ekskluzivni prodavatelj ručnih satova Cartier u Hrvatskoj i u Sloveniji, a novu suradnju obilježit će tjednom koji će u potpunosti biti posvećen toj svjetski poznatoj francuskoj kući. U Zagrebu će gotovo 10 dana biti dostupna ekskluzivna kolekcija najprestižnijih satova Cartier koje možete pogledati na izložbi ili tijekom individualne prezentacije na adresi Ulica Augusta Cesarca 6-8 od 8. do 13. 11.2021.

Povijest urarske kuće Cartier počela je kada je Louis-François Cartier u četrdesetim godinama 19. stoljeća otvorio malenu zlatarsku radionicu. Naporan rad uistinu se isplatio, no tek dvije generacije kasnije – ime Cartier u svijet su ponijeli njegovi unuci, među kojima posebno važnu ulogu igra najstariji Louis koji je zaslužan za velik dio urarske kolekcije Cartier, a osobito za to da su satovi danas gotovo neophodan dio ukrasa kako muškog, tako i ženskog zapešća.

Louis Cartier je bio privlačan, samouvjeren i šarmantan, kretao se u sjaju visokog društva, iskazao se kao poznavatelj arhitekture i umjetnosti te kao mentor velikodušno podupirao kreativne i motivirane ljude s dobrim idejama. Posljedica takvog načina života je velik dio urarskih kreacija koje je sam osmislio ili ih je inspirirao čak i nakon smrti.

Santos de Cartier

Jedan od tih koji su potaknuli kreaciju ikone bio je brazilski boem Albert Santos-Dumont, čiji se život vrtio oko organizacije raskošnih zabava u vili na Elizejskim poljanama, a njegov sportski fokus bio je usmjeren na natjecateljsko zrakoplovstvo.

Utrke protiv štoperice su općenito teške jer kroz cilj treba proletjeti unutar određenog vremenskog razdoblja. U druženjima sa Santosom, Cartier je često slušao primjedbe o nepraktičnosti tadašnjih malih i nepreciznih ručnih satova te se odlučio da za svog prijatelja osmisli boemsku inačicu ručnog instrumenta za mjerenje vremena po uzoru na ondašnje jednostavne pilotske satove: nastao je sat Santos de Cartier, koji je i danas jedan od najpopularnijih satova s potpisom Cartiera.

Tank de Cartier

Genij Louisa Cartiera osobito dolazi do izražaja kroz činjenicu da je nadahnuće za svoj rad crpio iz svih mogućih smjerova, osim iz klasičnog urarstva. Primjerice, tijekom Prvog svjetskog rata jedna od ideja nikla je upravo tijekom posjete različitim ratnim bojištima: naime, sa zanimanjem je uočio specifičan oblik Renaultovog tenka FT-17, koji je istodobno bio uglat i okrugao. U glavi ovog kultnog dizajnera počele su se stvarati ideje novog majstorstva.

U to vrijeme su ručne satove, u pravilu, definirale mekane krivulje te nije nimalo čudno da linije koje je u obliku sata Tank uhvatio Louis Cartier predstavljaju pravu suprotnost tome. Kao točku na i, Cartier je sat nazvao muškim rodom „le tank“ umjesto tadašnjeg općeprihvaćenog ženskog „la montre“. Tank de Cartier je danas nedvojbeno najprepoznatljiviji Cartier sat koji oduševljava dame i gospodu u 21. stoljeću i zbog pojavljivanja u mnogim filmovima, nosio ga je John F. Kennedy te kasnije Jacqueline Kennedy, potom recimo Elizabeth Taylor i svi njezini muževi koji su satove dobili na dar upravo od nje, dok je Tank bio najomiljeniji sat princeze Diane.

Panthère de Cartier

Izvor nadahnuća koji je zajednički većem dijelu muških romantika su, naravno, žene. Takvo je Louis Cartier pronašao u francuskom aristokratskom krugu, gdje je također bila Coco Chanel i mnogo njenih ljubimaca. Ljubav svog života pronašao je u Jeanne Toussaint, s kojom je kao kreativni duet izradio brojne kultne satove s motivom pantere.

Motiv pantere je još i danas jedan od simbola marke Cartier, a u kolekciji ručnih satova pojavljuje se kroz kolekciju Panthère de Cartier koja je predstavljena 1983. godine. Radi se o fuziji urarske ostavštine, draguljarskog majstorstva te elegancije i profinjenosti te veličanstvene životinje. Panthère de Cartier je ručni sat koji je ubrzo postao simbol za takvu divlju energiju ženstvenosti koju duboko u sebi nosi baš svaka žena.

Chic.hr @chic.hr

W: www.malalan.eu

Photo: Cartier, Malalan