Chic edition

Turbulentna i po mnogočemu „teška godina” za cjelokupnu glazbenu scenu obilježena je na jedini mogući način – snađi se i izvuci maksimum. Pandemija korona virusa je uzela maha u svim područjima života, stoga organizatorima i izvođačima klupskih i glazbenih open air projekata nije bilo drugih opcija osim uzeti onoga što im se tog trenutka nudilo. No, nažalost, češći su bili scenariji otkazivanja unaprijed dogovorenih gostovanja poznatih DJ-a. Donosimo vam kronološki pregled pet najzanimljivijih partija po izboru portala chic.hr u „pandemijskoj“ 2020. godini:

Photo: Future Scope Facebook

1. AMELIE LENS, 08.02.2020., Zagrebački Velesajam, Future Scope

Techno kraljica i jedna od najtraženijih DJ-ica današnjice Amelie Lens rasplesala je gotovo  dvije tisuće partijanera u do kraja ispunjenom „kineskom paviljonu” Zagrebačkog Velesajma. Dolaskom ove mlade Belgijke organizatori iz Future Scopa u potpunosti su se potrudili da scenskih, zvučnih i light efekata ne nedostaje na radost zagrebačke publike. Uz Amelie Lens, koja se na zahtjev ushićenih partijanera za DJ pult vraćala čak dva puta, nastupili su još Mike Spykers i provjerena domaća ekipa: Shipe, Jock i Life4funk.

Photo: Future Scope Facebook

2. FATBOY SLIM, 07.03.2020., Zagrebački Velesajam, Future Scope

Provjereni recept uspjeha s partija Amelie Lens se nastavio i mjesec dana kasnije također u paviljonu Zagrebačkog Velesajma, a ovaj put u režiji legende elektronske glazbe iz Fat Boy Slima. Organizator je ponovo bila ekipa iz Future Scope-a čiji je rezidencijalni klub „Boogaloo“. Nakon nastupa u šibenskoj vojarni 2019. Norman Quentin Cook poznatiji kao Fatboy Slim vratio se u Hrvatsku, ovaj put u Zagreb. Taj engleski DJ poznat po produkciji brojnih hitova elektronske glazbe poput „Praise you“ i „Right Here, Right Now“ zagrebačku je publiku doveo do usijanja odsviravši dug i snažan set. Party je okupio oko tri i pol tisuće plesača – od onih mlađih pa do starijih brijačica i brijača, koji ga nešto bolje poznaju od novijih generacija. Party se održao nekoliko dana prije generalnog lockdowna što mu je dalo dodatnu čar. Uz Fat Boy Slima za DJ pultom su se izmjenjivali Peznt, Jock, Shipe, Angel Anx i Frx.

Photo: Iva Perinčić-Aisa Event Studio

3. BORIS BREJCHA, 28.08.2020., Šibenik – „Projekt Vojarna“

Ekipa „Projekt Vojarna“, glazbena udruga „Echo“ i „Decoded records“ uspjeli su u Šibenik dovesti po mnogima trenutno ponajboljeg svjetskog DJ-a Borisa Brejchu. Nijemac je nastupio u prostoru bivše vojarne gdje se okupilo oko 2000 partijanera. Brejcha je poznat po nastupima za vrijeme kojih nosi masku Jokera što njegove svirke čini prepoznatljivima globalnoj publici. Krasi ga glazbena inovativnost i virtuoznost te je stvorio vlastiti pod-žanr elektronske glazbe „High-Tech Minimal“. U Šibeniku je energičnim i ritmičnim nastupom oduševio publiku, a jednako dobar dojam ostavila je i njegova štićenica Ann Clue. Brejchin set trajao je sat vremena dulje od planiranog zbog entuzijastične publike koja je uživala u umjetnikovom techno setu. Uz Nijemca i Ann Clue nastupili su i DJ Edy C, Ante Banić, Bsside, Zorro, Santiago Batacosta te Amigo. Iako je party bio upitan zbog strogih mjera epidemiološke sigurnosti, organizatori su se pobrinuli zadovoljiti sve preporuke kriznog stožera: od mjerenja temperature posjetiteljima na ulazima u vojarnu, dezinfekcije ruku pa do nošenja maski.

Photo: Future Scope Facebook

4. BORIS BREJCHA, 26.09.2020., Zagreb – Jarun, Future Scope

Četvrti po redu open air party koji je ekipa Future Scopea 2020. organizirala na zagrebačkom Jarunu obilježio je nastup Borisa Brejche, koji je lani zbog globalnog lockdowna u Hrvatskoj u kratkom razmaku nastupao dva puta – što bi u normalnim okolnostima bilo gotovo nemoguće. Zbog strogih epidemioloških pravila organizacija partija morala je biti gotovo savršena. Problem je bilo i vrijeme. U Zagrebu je naime danima padala kiša što je moglo ugroziti održavanje događaja. Usprkos svim izazovima, party je okupio oko 3000 posjetitelja, a organizacija je bila besprijekorna. Veći dio prostora za publiku je bio natkriven u slučaju da se nebo ponovo otvori što se srećom nije dogodilo. A kako bi se izbjegle gužve, postavile su se dvije VIP zone i brojni šankovi. Boris Brejcha oduševio je i zagrebačku publiku te je nastupio u tandemu s Ann Clue. Od domaćih snaga nastupili su Petar Dundov, Senno, Sin, DJ Jock i Shipe. Party je obilježio kraći prekid kad je zbog vremenskih uvjeta došlo do nestanka zvuka što su organizatori brzo uklonili. Party je trajao do sitnih jutarnjih sati, a nastavio se na afteru u klubu „Boogaloo“.

Photo: Chic.hr

5. DIXON I FELVER, 10.10.2020., Zagreb – Gradec, Stereotip

Na jednoj od najatraktivnijih zagrebačkih lokacija, platou Gradeca, odakle pogled puca na katedralu i Donji grad, ekipa Stereotipa organizirala je house party na kojem su svirali legenda domaće scene Marijan Felver i „hrvatski zet“ Dixon. Dixon je miljenik zagrebačke publike koji je oženio našu sugrađanku i veliki je Felverov prijatelj. U Hrvatskoj je svirao „bezbroj“ puta, a svima nam je u pamćenju njegovo legendarno gostovanje iz 2017. u zagrebačkoj Laubi gdje je nastupao uz još jednu svjetsku zvijezdu Solomuna. Događaj na Gradecu nastavio je uspješan niz inovativnog programskog koncepta Stereotip koji je mahom namijenjen za „starije“ generacije, a trajao je od 15 do 23 sata. Terminu je najviše kumovala sve lošija situacija s epidemijom korona virusa, a to je ujedno bio i zadnji legalni party 2020. u Zagrebu jer je ubrzo uslijedio novi lockdown. Sve to nije spriječilo Zagrepčane i njihove goste da se dobro zabave plešući uz hipnotičke, atmosferične i pomalo mračnije plesne ritmove koji kao da su ocrtavali distopiju koju trenutno živimo.

Photo: Disclosure, Facebook

SPECIAL CHIC EDITION

DISCLOSURE,17.08.2020., Nacionalni park Plitvička jezera, Cercle

Nakon svoje prve uspješnice iz 2019. kada je britanski DJ Hot Since 82 svojim setom prodrmao zidine poznatog dubrovačkog kluba „Revelin”, planetarno popularna francuska medijska platforma „Cercle“ vratila se u Hrvatsku. Projekt koji prate milijuni obožavatelja elektronske glazbe diljem svijeta organizira partije na egzotičnim lokacijama ovaj put su u očaravajućoj kulisi Plitvičkih jezera predstavili britanski house dvojac Disclosure. Dvosatna svirka Disclosura dosad je na Youtube zabilježila više od 3,4 milijuna pregleda. Koliko je nastup Disclosurea bio uspješan najbolje pokazuje podatak kako je live prijenos imao veliku gledanost te je već u prvom danu imao milijun pregleda. Događaj je bio zatvorenog tipa te su gledatelji mogli uživati u vrhunskoj glazbi praćenoj prekrasnim prizorima jednog od najljepših svjetskih parkova prirode koji je dio zaštićene UNESCO prirodne baštine. Bila je to ujedno i velika reklama za Hrvatsku i njen turizam. Cercle je kroz svoje projekte promovirao sva poznatija imena u svijetu elektronske glazbe, a neke poput Mathamea, Adana Twinsa i druge vinula u neslućene visine popularnosti.

Uz ovaj pregled po nama najjačih događanja 2020. bilo bi nepravedno izostaviti i druge događaje: BSH na riječkom Trsatu, Future Scope na Jarunu s famoznom Charlotte de Witte, talijansku techno senzaciju Deborah de Lucu u klubu „Boogaloo” i dolazak trance house atrakcije s kraja devedesetih ATB također u zagrebačkom Boogaloou, u organizaciji Legendary festivala iza kojega stoji njemačko-hrvatski  dvojac Corty Organ zaslužan za gostovanja snažnih imena trance scene poput Marcus Schulza te Paul van Dyka. U nadi da će nam 2021. biti sretnija i bogatija bez distanci i ograničenja želimo vam svima specijalni chic plesni pozdrav!

Autor: Chic.hr @chic.hr

Photo: Future Scope Facebook,; Disclosure, Facebook,; Chic.hr; Iva Perinčić-Aisa Event Studio