Kako pomoći osobama s anksioznošću i depresijom

U sklopu kampanje o mentalnom zdravlju “Brave Together”, Udruga Igra je u suradnji s brendom Maybelline New York održala dvije radionice za usvajanje alata kojima se može pomoći osobama s poteškoćama mentalnog zdravlja. Radionice su bile namijenjene studentima jer se problemi mentalnog zdravlja najčešće javljaju između 15. i 24. godine.

Glavni cilj radionica, kojima su prisustvovali studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, je destigmatizacija poteškoća mentalnog zdravlja te usvajanje alata za pružanje podrške prijateljima koji se nose s anksioznosti i/ili depresijom, kao i alata za upravljanje teškim razgovorima. Što je mentalno zdravlje, kako prepoznati kada se bliska osoba osjeća anksiozno i depresivno te kako im biti podrška, samo su neke od tema o kojima se razgovaralo na radionicama.

Projekt “Brave Together” je nastao u suradnji s brendom Maybelline New York te se u Hrvatskoj provodi već treću godinu zaredom u obliku pružanja besplatne psihosocijalne online podrške kroz individualna i grupna savjetovanja. Za osobe koje se suočavaju sa teškoćama mentalnog zdravlja bitno je da u svojoj blizini imaju ljude od povjerenja, ljude koji im znaju pomoći, te smo upravo zato odlučili održati radionice za mlade kako bismo im pružili alate kojima kasnije mogu pomoći bliskim osobama s problemima mentalnog zdravlja”, izjavila je Katarina Vuk, mag. soc. rada, direktorica organizacijskog razvoja udruge Igra.

Udruga Igra provela je i dva istraživanja kako bi provjerila razinu upoznatosti studenata s temom i njihovu pripremljenost za vođenje ozbiljnih razgovora poput onoga o mentalnom zdravlju. Prije radionice je 21,5% studenata smatralo da mogu prepoznati znakove koji upozoravaju da osoba razmišlja o suicidu, dok se ta brojka nakon radionice popela na visokih 73,75%. Slično je bilo i s alatima, 15% je navelo da zna što učiniti ukoliko prepoznaju znakove koji upućuju da osoba/prijatelj razmišlja o suicidu prije radionice, dok je ta brojka skočila na 78,75% nakon radionice.

Anksioznost i depresija ozbiljni su zdravstveni problemi koji mogu utjecati na ljude svih dobnih skupina, uključujući i mlade. Prepoznavanje simptoma i pružanje pomoći može biti od životne važnosti za osobe koje pate od mentalnih poteškoća. Bitno je destigmatizirati mentalne probleme kako se nitko ne bi ustručavao na vrijeme tražiti pomoć, samo putem “Brave Together” platforme je već više od 700 ljudi zatražilo pomoć. Ove smo godine ciljano osmislili i poseban akronim B.R.A.V.E. koji predstavlja pomoć u pet koraka, kako bi bili što pamtljiviji”, poručila je Ivona Marinković, Senior Product Manager Maybelline NY i Essie.

Akronim B.R.A.V.E. se odnosi na sljedeće korake: Budi uz njih – prepoznaj znakove da je nekome teško; Razmisli o okruženju – pronađi siguran prostor za iskren razgovor; Aktivno postavljaj pitanja – obrati pažnju na stvari koje ih muče; Vodi računa o osjećajima – poslušaj ih, uvaži njihove osjećaje i pruži im podršku; Efektivno potakni na akciju – ohrabri prijatelje da potraže pomoć. Inicijativom “Brave Together” se osigurava besplatna online psihosocijalna podrška za one koji se nose sa simptomima anksioznosti i depresivnosti u obliku besplatne psihosocijalne online podrške koju pružaju stručnjaci iz Udruge Igra.

Chic.hr @chic.hr