Inspiracije

U srcu Zagreba, gdje urbani puls grada susreće kulturnu strast, u prekrasno uređenom centru Sport Educa u Kaptol centru koji je sinonim za edukativne, sportske, gastro i wellbeing programe, održano je još jedno kulturno društveno događanje Inspiracije. Vlasnica Sport Educe, Anita Vukušić Crevar ujedno je i organizatorica ovog popularnog mjesečnog kulturnog eventa, a koji je postao važna točka za ljude željne inspiracije, novih ideja i spoznaja. Gosti iz različitih sektora dijele svoje priče, strasti i uspone, stvarajući jedinstvenu paletu iskustava koja potiče razmišljanje i nadahnuće, a tema ovih Inspiracija bila je zdravlje duha i tijela.

Nema zdravlja do mentalnog zdravlja 

Ova parola ujedno je i moto mlade i genijalne  voditeljice ‘Pomalo too much’ podcasta, food blogerice, yoga trenerice, djevojke koja vodi  zagrebačku zajednicu trkača ‘ Adidas Runnerse’ – svestrane Marie Wasler.

Kako je krenula sa podcastom, kako brine o sebi i svom zdravlju (ne samo fizičkom, nego i mentalnom), ispričala je gostima:

– Okružena sam prezanimljivim ljudima koji me svaki dan inspiriraju pa mi nema draže nego razgovarati s njima i te razgovore podijeliti s ljudima. Želim da ljudi slušajući moje razgovore osjećaju kao da su sa mnom i mojim gostima na kavi, da smo si bliski i da možemo otvoreno pričati o svemu. I mislim da sam to uspjela. Pomalo too much mi je važan projekt jer se bavimo mentalnim zdravljem koje je meni u top 3 mojih najbitnijih životnih tema.

Tjelesno i duhovno blagostanje

Upravo je misao dobrobiti tijela i duše vodilja doktorice Jeannette Gjurić, specijalistica anesteziologije, reanimacije, tradicionalne kineske medicine, te well aging medicine. Njezina životna priča može poslužiti i kao predložak za kakav uzbudljiv film obzirom na  njena iskustva i edukacijska putovanja diljem svijeta.

Odmah po završetku studija medicine odlazi u Njemačku gdje nastavlja usavršavanje. Specijalizira anesteziologiju u Nuernbergu, a potom s kolegama osniva privatni centar za dnevnu kirurgiju i terapiju boli u blizini Nuernberga. Kako vjeruje u cjeloživotno učenje svoja znanja nastavlja usavršavati u Švicarskoj, Austriji, Italiji i u Kini. Specijalizirala se za akupunkturu i terapiju kineskim biljkama, a kasnije i europsku fitoterapiju za različite vrste bolova, glavobolje, poremećaja u probavnom sustavu, alergija, menstrualnih tegoba, poremećaja spavanja, te u pripremama trudnica za porod. Posebnu pažnju posvećuje well aging medicini na prirodan način.

Da prirodne metode pružaju dugoročne, cjelovite i održive rezultate, dr. Gjurić dokazuje i time što je ponosna vlasnica centra koji spaja modernu tehnologiju zapadnih medicinskih praksi s tradicionalnim i komplementarnim medicinskim učenjima.

– KONCEPT 5 ELEMENTA rezultat je mojih dugogodišnjih nastojanja u spajanju moderne tehnologije, komplementarne medicine, prirodne njege kože, funkcionalnog vježbanja, somatike, joge i meditacije te nutricionizma u jedinstven pristup koji na tijelo gleda kao na neraskidivu cjelinu – objašnjava vlasnica ovog inovativnog centra.

Tomislav Karamatić – certificirani instruktor meditacije Chopra centra

Više od 20 god. svoga života Tomislav Karamatić proveo je u korporativnom okruženju na odgovornim pozicijama, a onda je meditacija promijenila njegovi život.

– Bolje rečeno, meditacija mi je pomogla da pronađem svoju istinsku prirodu, svoj pravi Ja koji je bio skriven ispod svih tih slojeva društvenih obrazaca i identiteta za koje se naš um veže.

Tomislava su ‘oblikovala’ razna učenja i učitelji, ali ipak za većinu znanja, autentičnost i redovitost u pristupu najzaslužniji je dr. Deepak Chopra uz čije je vodstvo i završio za učitelja Meditacije iskonskog zvuka (Primordial sound meditation ili PSM u originalu). Također na svom putu stekao je i diplomu životnog trenera (TT coaching).

– Sada svoja znanja, iskustva i strast prema duhovnom vodstvu želim dijeliti sa svima vama jer kao što je veliki mudrac Yogi Bhajana rekao: „Ako želiš nešto naučiti, čitaj o tome. Ako želiš nešto razumjeti, piši o tome. Ako želiš postati majstor u nečemu, podučavaj o tome – podučio je Tomislav goste i  proveo ih kroz desetominutni meditativni spokoj. 

Budi i ti dio promjene

Mateiov put prema ‘promjeni’ započeo je u srpnju 2019. i to, praktički iz čiste znatiželje za isprobavanjem nečeg novog, a pretvorio se u nešto sjajno. Više od četiri godine putem svoje web stranice i društvenih mreža, pod nazivom Plant-based full of taste educira ljude o raznovrsnosti veganske prehrane. 

– Ono što vjerujem i što pokazujem putem raznih oblika djelovanja je održivost plant – based prehrane, te kao one koja predstavljabudućnost cjelokupne prehrane – objasnio je, a svoje kulinarsko demonstirao je priredivši ukusnu salatu od tjestenine u kojima  koristi isključivo Sanine proizvode. 

Uživanje u zalogajima koji pružaju  dobar osjećaj

Suradnja Mateia Negovetića sa Sanom započela je prije nešto više od dvije godine – kroz kulinarske radionice i nastavila se do današnjih dana. 

– Ono što nas je spojilo je, definitivno, isti stav prema hrani – da u njoj treba uživati, a naša suradnja, donijela je ljudima novi pogled na poznate Sanine proizvode, koji se mogu primjenjivati kao idealan sastojak u zdravoj i raznovrsnoj prehrani – objasnio je Matei. 

A ove se godine obilježava velikih 10 godina od osnutka poduzeća. Ideja o stvaranju brenda krenula je pod motom ‘Uživaj zdravo!’ iz želje da se svim ljubiteljima fine hrane ponude inovativni proizvodi koji su ukusni, izuzetne kvalitete i zdravih karakteristika.

– Ponosni smo što je Sana postala sinonim za uživanje u finoj hrani koja daje dobar osjećaj! – podijelila je svoja razmišljanja vlasnica poduzeća Silvija Repić.

Inspiraciju i uspjehe uvijek treba proslaviti s dragim ljudima stoga su svi gosti Inspiracija osim u ukusnim zalogajima uživali u fino rashlađenom Finabury ginu i Thomas Henry toniku,  pjenušcu Freixenet, a kao i uvijek bogata tombola izmamila je osmijeh svih prisutnih. I zato ne treba čuditi da su Inspiracije najiščekivaniji događaj u gradu.

Autor teksta: Rosie Kugli

Foto: Danijel Brezak