#KenwoodKuha

Prva u ciklusu kulinarskih radionica pod nazivom #KenwoodKuha održana je u subotu, 25.9. u kulinarskom showroom-u Sweet Lab koji vodi jedna od najboljih hrvatskih slastičarki i dobitnica prestižnih svjetskih priznanja Mirjana Špoljar. Glavna slastičarka slastičarnice hotela Esplanade dominira slastičarskom scenom već 40 godina, a u njenim delicijama uživala su mnoga svjetski poznata imena.

U suradnji s Kenwoodom, Mirjanina ideja je da vrhunsku slatku gastronomiju približi polaznicima radionica te da u neodoljivim zalogajima može uživati baš svatko. Zahvaljujući Kenwood kuhinjskim uređajima koji imaju bezvremenski dizajn i vrhunske preformanske poput „Planetary Mix Action“ tehnologije, koja održava brzinu i snagu miksanja čak i pri većim opterećenjima,  priprema jela i slastica uvijek je jednostavna, brza ali i zabavna – zato ih i Mirjana koristi kao „stalne pomagače“ u njenoj kuhinji.

Nije važno jeste li početnici ili iskusni slastičari jer Mirjana i Kenwood pripremaju vrlo raznolik program radionica, prilagođen svakom, neovisno o stupnju kulinarskog znanja. Ambijent Sweet Laba opremljen je s osam radnih jedinica i s vrhunskim Kenwood uređajima koji su na raspolaganju polaznicima radionica kako bi se upoznali s proizvodom. Mirjana smatra da je taj broj optimalan za kvalitetno odrađenu radionicu kako bi se svakom polazniku mogla podjednako posvetiti.

Što se kuhalo?

Ni više ni manje, za prvu radionicu #KenwoodKuha Mirjana je izabrala izradu torte Šarlota s malinama. Polaznici su ovog puta bili amateri s više ili manje iskustva. Iznenađeni su izrađenim slasticama koje su svima savršeno uspjele, jer im je teško povjerovati da se tako nešto može napraviti “iz prve”. Naravno, oduševljeni polaznici zadovoljno su slikali svoje torte i obasipali društvene mreže pa se Mirjanina Šarlota s malinama počela vrtiti Instagramom.

U nastavku je recept koji vam donose Mirjana Špoljar i #KenwoodKuha

– ŠARLOTA S MALINAMA –

Jaconda biskvit:

  • Bjelanjak 4 kom
  • Šećer kristal 25 gr
  • Jaja cijela 4 kom
  • Badem mljeveni 115 gr
  • Šećer u prahu 115 gr
  • Brašno glatko 25 gr
  • Maslac otopljeni 25 gr
  • Prstohvat soli

Bjelanjke miksamo s prstohvatom soli dok se ne zapjene. Dodamo šećer i miksamo dok ne dobijemo čvrsti snijeg. U drugoj posudi prosijte šećer u prahu. Dodajte mljevene bademe i jaja pa sve dobro izmiješajte. Dodajte brašno, malo po malo dodajte snijeg od bjelanjka i dobro izmiješajte silikonskom špatulom. Na kraju dodajte otopljeni maslac. Smjesu izlijemo u tepsiju koju smo obložili papirom za pečenje te pečemo 10 minuta u pećnici prethodno ugrijanoj na 180° C . Ohladimo, te izrezujemo željeni oblik.

Krema:

  • Šećer u prahu 50 gr
  • Vanilin šećer 20 gr
  • Mascarpone sir 500 gr
  • Tučeno slatko vrhnje 7 dl
  • Želatina u prahu 20 gr
  • Piškote 200 gr
  • Limun korica 1 kom
  • Svježa menta 1 kom
  • Maline svježe 500 gr

Želatinu prelijemo sa malo hladne vode da nabubri. Mascarpone sir miješamo sa šećerom, vanilin šećerom i koricom limuna kratko dok se smjesa ne spoji u jednoličnu masu. Lagano umiješamo tučeno slatko vrhnje, te želatinu koju smo otopili na pari. Kalup za tortu obložimo piškotama. Na dno kalupa stavimo biskvit te napunimo kremom. Tako pripremljenu šarlotu stavimo u hladnjak da se dobro ohladi te ohlađenu dekoriramo malinama, svježom mentom ili nekim drugim voćem.

U listopadu Mirjana i Kenwood u Sweet Labu pripremaju svašta novog. Do tada, upoznajte se širokom lepezom Kenwood uređaja na stranici www.kenwoodworld.com

Recept: Mirjana Špoljar

Photo: Daniel Brezak