Najbolji muzeji koje jednostavno morate posjetiti

Madrid je definitivno jedna od najljepših metropola na svijetu. Stotine tisuća turista koji ga godišnje pohode dolaze ovamo zbog kulturnih i sportskih znamenitosti, veličanstvenih arhitektonskih zdanja, ali i čuvene španjolske gastronomije te najboljeg noćnog provoda u Europi. Ako ste ljubitelj kulture ovo je definitivno TOP 3 muzeja koja jednostavno morate posjetiti.

MUZEJ PRADO

Posebnost ovoga grada je slavni muzej Prado koji se smatra jednom od top 5 umjetničkih galerija na svijetu. Otvoren je davne 1819. godine a u njemu se nalazi više od 4.000 slika iz razdoblja od 16. do početka 19. stoljeća. Među njima su i remek djela Fra Angelica, Botticellija, Boscha (El Bosco), Titiana, Rembrandta i Velázqueza kao i slike koje prikazuju opus slikara Francisca José de Goye – od njegovih ranih radova s prizorima iz pučkog života, te najpoznatijih portretima španjolskih vladara, aristokracije, generala…
Više informacija na www.museodelprado.es

MUZEJ REINA SOFIA

Ljubitelji modernije umjetnosti sigurno neće propustiti posjetiti Muzej Reina Sofia koji je posvećen španjolskoj umjetnosti 20. st., a počasno mjesto u njemu zauzima Picassovo platno posvećeno Građanskom ratu – Guernica. Dalí, Miró i Juan Gris su samo neki od umjetnika čija se djela ovdje čuvaju, a besplatno ih možete vidjeti subotom i  nedjeljom, dok ostalim danima ulaznica stoji 3 eura.
Više na www.museoreinasofia.es

KRALJEVSKA PALAČA

Iako službeno nije klasificirana kao muzej, Palacio Real, odnosno Kraljevska palača, imponzatna je i ekstravagantna palača od 300 soba u kojoj je tijekom stoljeća stanovala španjolska kraljevska obitelj. No, sadašnji kralj, Juan Carlos I, stanuje u umjerenijoj palači Zarzuela izvan Madrida pa se Palacio Real koristi za državne ceremonije kada je zatvorena za javnost. No, izvan tih termina otvorena je za turističke ture te individualna razgledanja. Njezine glavne atrakcije su Dvorana Halberdiers i Dvorana stupova zbog prekrasnih freski, Prijestolna soba zbog kipova iz 17. stoljeća te raskošan privatni apartman bivšeg kralja Charlesa II. Odmah pored vanjskog vrta nalazi se Kraljevska oružarnica i ljekarna – jedno od najstarijih zdanja takve vrste. Tura sa razgledavanjem traje otprilike dva sata.

Foto: Instagram Museo Nacional del Prado,  Museo Reina Sofia i Turismo Madrid