Dijamanti, umjetnost i coffeeshoppovi

Nazvan Venecijom sjevera, Amsterdam je grad koji ima neobičnu čaroliju kojom miri paralelne i nespojive svjetove. To je jedan od najneobičnijih, najekstravangardnijih i najljepših grad na svijetu, pa ne čudi da mu se svi oni koji su ga jednom posjete uvijek vraćaju. Neki zbog obilja kulturnih događanja, renomiranih izložbi, poznatih riječnih kanala, zanimljivog stila života koji Nizozemci nazivaju Gezellig, a većina turista ipak zbog liberalnog pristupa životu; brojnih coffee shopova u kojima se legalno poslužuju lake droge ili čevrti Crvena zona, ulici prostitutki, seks trgovina i seks klubova.

Što obavezno posjetiti?

Povijesni muzej Amsterdama pokazuje kako je grad rastao od malog srednjevjekovnog mjesta do današnjeg, modernog grada. Muzej je smješten u zgradi koja datira još iz 1524. godine. Tu se nekoć nalazilo sirotište a danas je to muzej pun slika, otisaka i arheoloških iskopina. Rijksmuseum je najveći i najpopularniji muzej u Nizozemskoj, koji je otvoren još 1885. godine. Posjeduje nabogatiju zbirku nizozemskih slika, a tik do njega nalazi se i nezaobilazni Van Goghov muzej. U njemu se nalazi više od 200 Van Goghovih djela, izloženih na tri kata i to kronološki. Ulaznice za muzeje stoje od 9 do 14 eura, djeca do 17 godina imaju besplatan ulaz, ali ako kupite Amsterdam Card ili Museumkaart, s njima možete u većinu muzeja besplatno.

Kamo u shopping?

U Amsterdamu postoji više od 10.000 trgovina. U njima možete naći sve – od međunarodnih modnih marki, knjiga, umjetničkih djela te antikviteta pa do lokalnih ‘specijaliteta’ poput tulipana, čokolade, sira sa kimom, kamenih boca sa jeneverom (nizozemskim ginom), plavog Delft porculana i dijamanata. Glavna trgovačka područja su Leidsestraat, Kalverstraat i Nieuwendijk. Leidsestraat je pješačka zona koja je svojevrstan odgovor Amsterdama na londonski Oxford Street. Kalverstraat nudi kombinaciju elegantnih robnih kuća, modnih butika i luksuznih trgovačkih centara a Nieuwendijk je stvoren za one koji traže odjeću, cipele i CD po pristupačnijim cijenama. U gradu postoji i 25 tržnica za one koji traže povoljnije cijene. Tržnice rade cijeli dan ako to vrijeme dopušta. Posebno je zanimljiv buvljak oko Gradske vijećnice i Opere, cvjetna tržnica Bloemenmarkt na Singelu te tržnica sa organskom hranom Boerenmarkt u Noordermarktu.

Venecija sjevera

Ovaj grad leži na brojnim kanalima, pa je najbolje prije kretanja u razgledavanje kupiti kartu grada , s istaknutim tramvajskim i autobusnim linijama. Prijevoz u gradu je izvrsno organiziran a najisplativije je kupiti tzv. Strippenkaart. Želite li kupiti ili vidjeti skupocjene dijamante, naći ćete brusionicu i prodavaonicu Coster Diamonds u ulici Paulus Potterstraat 2-4 ili Gassan Diamonds u Nieuwe Uilenburgerstraat 173-175.

Nezaobilazni coffeeshopovi

Turisti također mogu posjetiti tzv. Coffeeshopove, gdje je moguće konzumirati lake opijate. Najpoznatiji su: DE ROKERIJ-Lange, Leidsedwarsstraat 41, GREENHOUSE-Oudezijdssvoorburgwal 195, LA CANNA-Nieuwendijk 121-125, ABRAXAS COFFESHOP-Jonge Roelenstraat 12-14, HUNTERS BAR-Wamoesstraat 24.

Fotografije #iamsterdam