Zdravi i fit

Pojava pretilosti ili debljine danas poprima gotovo epidemijske razmjere, a dovodi se i u vezu s nastankom šećerne bolesti tipa 2 te povećanjem učestalosti bolesti. Sve je jasnija poveznica prekomjerne tjelesne težine i pojavnosti zloćudnih kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti. Stoga je razumljiv rast zanimanja za utjecaj prehrane i pojedinih prehrambenih namirnica na regulaciju tjelesne mase i uopće zdravlje.

Unatrag nekoliko godina veliki broj predkliničkih i kliničkih studija provedenih širom svijeta ukazao je na moguću vezu unosa prehrambenog kalcija i održavanja adekvatne tjelesne mase, čak i gubitka suvišnih kilograma. Nekoliko studija objavljenih u znanstvenom časopisu International Journal of Obesity ukazuje da dostatan unos kalcija može rezultirati smanjenjem opsega struka, indeksa tjelesne mase i općenito masnog tkiva, te posljedično utjecati na postizanje i održavanje adekvatne tjelesne mase. U istom časopisu predstavljeni su i klinički dokazi koji objašnjavaju mehanizam gubitka tjelesne mase unosom prehrambenog kalcija. Prema njima, kalcij može smanjiti tjelesnu masu vežući masti iz probavnog sustava te povećavajući njihovu razgradnju i uklanjanje iz tijela.

Priča o ulozi kalcija u smanjenju tjelesne mase otišla je i korak dalje pa je tako objavljeno nekoliko istraživanja prema kojima upravo kalcij podrijetlom iz mliječnih proizvoda dovodi do najboljih rezultata. Kliničko ispitivanje koje su proveli istraživači Sveučilišta u Tennesseeju pokazalo je da, možda i više nego o količini kalcija, rezultati u smanjenju masnoga tkiva ovise o izvorima kalcija. Sudionici su kroz period od 24 tjedna bili podvrgnuti trima različitim načinima prehrane: prvu skupinu karakterizirao je nizak unos prehrambenog kalcija (1 serviranje mliječnih proizvoda dnevno i manje), u drugoj skupini unos kalcija mliječnim proizvodima (3-4 serviranja mlijeka i mliječnih proizvoda dnevno) bio je visok, a treći način prehrane karakterizirao je nizak unos mliječnih proizvoda no visok unos kalcija putem suplemenata. Najbolji rezultati, uz sniženje tjelesne mase i gubitak masnog tkiva postignuti su u osoba čiju prehranu je tijekom 24 tjedna karakterizirao visok unos kalcija mlijekom i mliječnim proizvodima.