Szechenyi kupalište

Budimpešta, kraljica Dunava, odavno je poznata po svojim ljekovitim kupalištima s termalnom vodom. Jedna od najpopularnijih je Szechenyi kupalište, koja izgledom podsjeća na baroknu palaču. 1881. godine se otvorila kao privremena poslovna zgrada a danas slovi za jednu od najpopularnijih u Europi i najdražih odredišta za opuštanje u zimskim vremenima.

U ovom velebnom zdanju nalazi se 15 zatvorenih termalnih bazena (temperature vode do 40 ° C) i tri vanjska bazena, uključujući bazen za aktivnosti s hidromasažom. Kupke su popularne tijekom cijele godine, a pogotovo u zimskim vremenima jer je prilično zanimljivo promatrati kupače koji igraju šah na plutajućim daskama dok pada snijeg. Voda u termalnim bazenima, osim što pruža osjećaj opuštenosti, bogata je kalcijem, magnezijem i hidrogenkarbonatom, te se smatra dobrom za bolove u zglobovima, artritis, krvotok i poremećaje živčanog sustava.

Povijest Szechenyi kupališta

Kako i većina povijesti započinje od starih Rimljana tako su se pronašli i u ovoj priči. Oni su u svoje vrijeme na području današnje Budimpešte pravili brojna kupališta, a svoje nasljedstvo su nakon osvajanja, predavali Osmanlijama koji su na najbolji mogući način iskoristili mađarske prirodne blagodati. U hamame i bazene s hladnom vodom počeli su ugrađivati i one s toplom vodom što je rezultiralo stvaranjem toplica i ljekovitih voda i na taj način postala neizostavna budimpeštanska kultura. Zlatno doba Budimpešte kad je riječ o hedonizmu, bilo je trenutak kada su počeli maksimalno iskorištavati ekonomske mogućnosti ovih prirodnih izvora da bi naposlijetku ovaj grad dobio nadimak “City of Spas”- ili ti Grad Termalnih Kupališta.

Party u kupeljima

Svatko tko se nekad našao u Budimpešti zna da se ovdje može pronaći mnoštvo vrhunskih gastro oaza, kupališta, arhitektonskih ljepotica, ali i mjesta za dobar noćni život. Osim dnevnog odmora i opuštanja, u ljetnim vremenima održava se SPA party u vanjskom bazenu sa svim potrebnim rekvizitima za dobru zabavu, pa ako se nađete za to vrijeme tamo, zašto ne isprobati i tu tradiciju.

Zimski spa u ovoj neobaroknoj zgradi iz 1913. godine godišnje posjeti 1,7 milijuna ljudi, a lokalaca gotovo i da nema. Cijena se kreće oko 150 kuna te na raspolaganju imate brojne ljekovite tretmane, masaže, bazene i saune koji rade od 6 do 22 sata.

Upoznajte ovu mađarsku ljepoticu, te sve blagodati koje pruža. Pritom ne zaboravite uživati punim plućima i maziti sva svoja osjetila koja će još dugo pamtiti nezaboravan doživljaj ove hedonističke meke.

Ivona Kalapač @vonivona