Restorani s Michelin zvjezdicama

Najprestižniji svjetski gastronomski vodič Michelin dodijelio je trima hrvatskim restoranima prestižnu zvijezdicu a mi smo otkrili po čemu su je zaslužili

Michelinov vodič najcjenjeniji je i najpriznatiji specijalizirani gastronomski vodič u svijetu, te svjetski sinonim za izvrsnost u gastronomiji. Fascinantno je da već više od 100 godina ocjenjuje i preporučuje najbolje restorane u svijetu, a dobiti mjesto u ovom vodiču znači biti u samom vrhu svjetske gastronomije te stati uz bok najboljima od najboljih. Prilikom ocjenjivanja, profesionalni i anonimni Michelinovi inspektori vrednuju kvalitetu sastojaka, vještinu pripreme hrane i kombinaciju začina, kreativnost, postojanost kvalitete te omjer kvalitete i cijene. Michelinov vodič prvi put je stigao u Hrvatsku 2017. godine, kada je istarski Monte u Rovinju dobio prvu Michelinovu zvjezdicu, a ove godine Michelinov vodič za Hrvatsku proširen je za čak dvije nove zvjezdice; dobili su je restoran Pelegrini u Šibeniku i 360º u Dubrovniku.

Monte, Rovinj

Lokalno, sezonski, inovativno. Tim riječima Danijel Đekić, vlasnik i chef restorana Monte, opisuje svoju filozofiju. Restoran je smješten u podnožju crkve Sv. Eufemije. Monte se ne drži tradicije već je okrenut suvremenosti, gdje se uz pomoć inovativnih tehnika nastoji istaknuti izvorni okus namirnica. Tu nećete naći, primjerice, pljukance i jotu. Ovo je drugačija vrsta kuhinje, koja se oslanja na lokalne sastojke u sezoni. ‘Volim raditi sa sirovim sastojcima iz mora ili obrađenim na niskim temperaturama. Meni se mijenja vrlo često, a la carte četiri puta godišnje, a degustacijski još i češće. U ponudi je 20-ak jela, s podjednakim naglaskom na ribi i na mesu. Za vinsku se kartu brinu čak dvije sommelierke’, kaže vlasnik i chef Danijel Đekić.

Pelegniri, Šibenik

Naša filozofija, kažu u restoranu, bazira se na kretivnom spajanju tradicionalnog i modernog. Palača u kojoj se nalazimo i gastronomsko nasljeđe našeg kraja dio su tradicije, dok se naša promišljanja o lokalnoj gastronomiji i konceptu restorana obraćaju modernom gostu.

Zato je Pelegrini već deset godina stalno na vrhu hrvatskog ugostiteljstva i gastronomske ponude koja se bazira na lokalnim namirnicama šibenskog kraja i njegove okolice. U gotov svim relevantnim izborima Pelegrini je proglašavan najboljim restoranom Dalmacije i Hrvatske, a njegov vlasnik i chef Rudolf Štefan nosi titulu najboljeg hrvatskog chefa.

360º,  Dubrovnik

Pod vodstvom chefa kuhinje – Marija Curića i voditelja restorana – Rudolfa Papca, ovaj je restoran dočekao desetu obljetnicu na najljepši način – sa prestižnom Michelin zvjezdicom. Osim jedinstvene svjetke lokacije, u samim dubrovačkim zidinama u Starom gradu, naglasak menija za 2018. stavljen je na harmoniju okusa i raznolikost tekstura s nastojanjem da se u svakom jelu predstavi barem jedan “naglašeno” lokalni segmen. Prema mišljenju eminentnih gastro kritičara ovaj resroran njeguje tehnički vrlo moderno kuhanje na zasadama stare francuske škole, s fokusom na tradicionalnim, domaćim okusima. Za svoju vinsku kartu u 2017., restoran 360 º Dubrovnik dobio je Wine Spectatorovu nagradu – Award of Excellence, čime se svrstao u red 2 335 restorana diljem svijeta koji su dobili ovo priznanje!

Fotografije: Instagram