Terapija smijehom i razgovorom

Kad kao piće dobrodošlice dobijete koktel sa snažnom aromom kave iz Philips Latte Go aparata ruma i slatkih primjesa likera i ružinih latica, a koji je barmen Ivan nazvao “Love affair”  možete naslutiti o čemu biti riječi na društveno-kulturnom događanju “Inspiracije”, koje se održalo već deseti put, u zagrebačkoj Maloj kavani. Oni sretnici koji su dobili pozivnicu na kojoj je pisalo “Seks, ljubav i provokacije”, vjerojatno se nisu nadali da će sutradan imati ”muskulfiber” u trbušnim mišićima – od tri sata smijanja.

Uhodani tandem: Anita Vukušić Crevar, organizatorica i Jana Fabijanić, moderatorica, iznjedrile su uspješnu formulu za sadržajan, inspirativan, zabavan večernji izlazak. Uvijek nešto novo naučite, upoznate zanimljive ljude, saznate nešto neobično, dobijete poklon. Deseti put gosti su bili spremni za provokacije i što bi se reklo zagrebački, špelancije: Sanja Tatalović, Lada Bonacci i Valent Samardžija. Osim da predstave sebe i svoj poziv (jer to čemu su posvećeni nije zanimanje!), nisu držali figu u džepu ni u nastavku iznenađenja u kojem ih je Jana Fabijanić rešetala subverzivnim pitanjima.

Sanja Tatalović posvetila se pomaganju ljudima pomoću raznih novodobnih metoda terapije. Sanja smatra da današnja potreba ljudi za raznim terapijama proizlazi iz duha vremena: život nam donese probleme koje nismo u stanju sami riješiti, usamljeni smo, pod stresom, u stalnoj žurbi. Ako i imamo prijatelje s kojima bismo podijelili brige, to ne bude dovoljno. I tada tražimo pomoć nekoga tko ima znanje i iskustvo za rješavanje problema. Tek nakon što upozna osobu, Sanja odlučuje o metodi terapije. Osim već široko poznatih tehnika poput joge, zvukoterapije, theta healinga ili osobnog razvoja, radi i novu metodu energetskog uravnoteživanja pomoću uređaja Quantec. Riječ je o uređaju koji očitava energetsko polje osobe, čime se dobije uvid u stanje organizma – postojeće bolesti, ali i one latentne, koje se tek “kuhaju”. Usto se pročuo njezin program Lalita, seminar namijenjen ženama, njihovu samopouzdanju i osnaživanju, mentalnom i emocionalnom. Sanja je sama po sebi reklama za sve te terapije: vedra, duhovita, elokventna, sigurna u sebe, znatiželjna, neumorna. Stoga će sretnica koja je dobila konzultacije kod Sanje sigurno profitirati.

Sljedeći gost je bio, što bi Montypythonovci rekli: something completely different. Valent Samardžija je glazbenik, tonski producent, muzikoterapeut, inovator i aktivist. Više od trideset godina djeluje na glazbenoj sceni još od nastupa u klubu Boška Petrovića 90-ih godina. Dobitnik je Porina za instrumentalnu izvedbu i jedan je od predvodnika organske, uživo izvođene plesne glazbe. Kao NT Wave (fuzija raznih glazbenih žanrova) koristi gitaru na vrlo inovativan način i nastupa s nekoliko vokalnih i instrumentalnih izvođača. S partnerima Danom Krhlankom i Ervinom Omerovićem, organizira performativne nastupe u posebnim odijelima koja stvaraju različitu glazbu, ovisno o kombinaciji zadanih 12 glazbenih uzoraka, a u čemu može sudjelovati i publika. Vodi i radionice ritma, za djecu i odrasle. Za sebe kaže da je omega muškarac – jer više voli biti na začelju kolone nego se gurati u prve redove. Osjećajan je, iskren, plačljiv, popustljiv. Toliko da ga vrijedi citirati: “Toliko rijetko srećem senzibilne muškarce da zaplačem kad vidim sebe u ogledalu.” U to će se moći uvjeriti dobitnici radionice ritma. Za raspravu o temi seksualnosti Valenta kvalificira ga podcast “Vibrator” – šezdeset radijskih emisija o spolnosti, namijenjenih ponajprije mladima kojima se danas uskraćuje seksualni odgoj. Za potrebe emisija, Valent je sa svojim timom čak istražio porijeklo žargonskih naziva za spolne organe i činjenje s njima pa su od lingvista i jezičnih stručnjaka dobili potvrdu da se smiju javno upotrebljavati izrazi koji se u našem novokonzervativnom društvu smatraju prostima.

Kada uskoro postane, u što ne sumnjamo, glumačka diva, publika će se sjetiti večeri na kojoj je upoznala osebujnu Ladu Bonacci. Glumica moćnog glasa i izražajne gestualnosti, potječe s Brača, ali se udomaćila u Zagrebu, premda je nakon diplome na Akademiji dramskih umjetnosti magistrirala u Londonu na Central School of Speech and Drama. Kako stalnog glumačkog posla nije bilo, Lada je radila svašta: učila djecu glumi u ZKM-u, bila radijska voditeljica, honorarčila u produkcijskoj kući Factum i u ZagrebDoxu, bila je i asistentica na Akademiji dramske umjetnosti na katedri govora. I onda su joj prijatelji za rođendan darovali plakat i zakup prostor da bi realizirala vlastiti stand up. Budući da je štreberica, naravno da je predstavu i napravila i igrala je dvije sezone u Vinylu. U pripremi je novo izdanje, a do tada radi u inkluzivnom kazalištu i u Studiju Čehov na projektu Četveroruka, pa je jedna sretnica dobila dvije karte za sljedeću izvedbu. Za Ladu je gluma zanat, a glas i tijelo su alati, ali to nije dovoljno. Glumu obožava zato što je to poziv, kad mu se posvetiš, koji te stalno tjera da se mijenjaš, istražuješ, usavršavaš se, čitaš i upoznaješ nove ljude. A Lada je toliko strastvena i posvećena glumi da je sigurno čekaju svjetla velike pozornice.

Nakon kratke pauze da bi se mogla obnoviti “tekuća produkcija”: kokteli s ginom Hendricks, vrhunska Kutjevo vina, zamamnom kavom iz Philips aparata za espresso, uslijedio je dodatak-iznenađenje – zajednički razgovor svih sudionika o seksu i zaljubljenosti. U post-anti-valentinovskom duhu Jana Fabijanić je posve nediskretno ispitivala Sanju Tatalović, Ladu Bonacci i Valenta Samardžija o raznim aspektima seksualnosti, zaljubljenosti, odnosima i vezama, pod geslom: There is nothing more erotic than a good conversation.

Terapeutkinja, pa i seksualna, Sanja Tatalović smatra da je uvijek dobro biti zaljubljen jer tada se mijenja kemija tijela, pa smo zdraviji i relativiziramo životne pritiske i stres. Valent Samardžija iskreno je priznao da je bolji od sebe kad se zaljubi, pa zato uvijek upozori partnericu da neće tako biti stalno. Tako je davno bila zaljubljena da se Lada Bonacci više i ne sjeća kakav je to osjećaj, ali ipak je sretna i ispunjena jer je zaljubljena u glumu, u život kao takav. Toliko vam možemo reći jer se sve dalje i šire ne bi dalo prepričati, dijelom i zbog nesputane uporabe žargonskog rječnika. No, svi prisutni zacijelo će upamtiti lekciju koju je gospođa iz publike dala Valentu o pećicama iz šatora ruskih stepa i porijeklu žargonske riječi za ženski spolni organ.

Nakon što su, ironijom sudbine, na tomboli muškarci dobili Henkelov paket za pranje posuđa i rublja, Jana i Anita službeni su dio završile navodom Danijele Uzelac: “Svako poimanje ljepote na zemlji izvire iz spajanja muškarca i žene u ljubavi. To je čudesno pitanje jedinstva koje, svojom veličanstvenošću, nadilazi sve privide naše ljudske upojedinjenosti i običnosti.