Besplatan koncert dvojca Echo Momentum slušat će se s brodova koji će se usidriti pored plutajuće pozornice

Glazbeni dvojac Echo Momentum kojeg čine Severin Filipović na klaviru i Stela Ivanišević Curić na mandolini, ove će nedjelje održati koncert klasične glazbe na splavu koji će plutati na pučini nedaleko od breljanske obale. To je ujedno jedini sastav mandoline i klavira u Hrvatskoj osnovan s ciljem promoviranja unikatnog zvuka kombinacije navedenih instrumenata. Koncert na pučini počinje u 21:00 sati, a ukrcaj na brodove trajat će od 20:30 do 20:45 u lučici Soline u Brelima. Turistički brodovi odvest će posjetitelje do plutajuće pozornice, ugasiti motore i usidriti se za vrijeme koncerta. Događaj je besplatan za sve posjetitelje.

Stela Ivanišević Curić i Severin Filipović posljednjih su 15 godina zajedno svirali na brojnim natjecanjima i koncertima, a Echo Momentum osnovali su 2020. godine. Najčešće izvode skladbe koje su originalno napisane za sastav mandolina – klavir, a od nedavno izvode i vlastite aranžmane drugih komornih djela klasične glazbe. Prošle su godine objavili su prvi spot za skladbu Concerto no°2, II. Largo mesto autora Raffaelea Calacea kojeg je pogledalo više od pedeset tisuća ljudi.

Međutim, oboje su individualno tijekom godina ostvarili brojne uspjehe u svojim glazbenim karijerama. Severin Filipović porijeklom je iz Brela, a rođen je 1992. godine u Makarskoj. Počeo je učiti klavir sa šest godina u Glazbenoj školi Makarska te u istoj školi stekao osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u klasi Olge Račić, prof. Za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja, surađivao je s Međunarodnim orkestrom mladih glazbenika (”International Youth Orchestra” – Neumarkt) i svirao s Dubrovačkom filharmonijom. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesorice Lidije Stanković, a diplomski studij završava na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Bruxellesu u klasi profesora Aleksandra Madžara. Specijalistički studij završio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a trenutno je na studiju Umjetničkog usavršavanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Đorđa Stanettija. Dobitnik je nagrade iz fonda ”Jelena Pavlović” za najboljeg studenta klavira Fakulteta muzičke umetmosti za 2016. godinu. Osvajao je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima, osvojivši prvo mjesto na na 18. i 23. Međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste, na Republičkom natjecanju komornih sastava 2015. godine u Beogradu (klavirski duo) te prvu nagradu i Grand Prix na 6. Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Smederevu.  Surađivao je s brojnim velikim glazbenicima te je pohađao master classove kod mnogih renomiranih profesora i pedagoga kao što su Arbo Valdma, Aleksandar Madžar, Jacques Rouvier, Ruben Dalibaltayan, Michael Uhde, Amy Lin i Boris Kraljević.

„Veselimo se što ćemo ponovno oživjeti breljansku pozornicu na pučini te zasvirati na obali mog rodnog mjesta. U protekle dvije godine konstantno smo vježbali i osmislili obrade komornih djela velikih skladatelja poput Ravela i Debussyja koja nisu originalno napisana za sastav klavir – mandolina. Nadamo se da će Koncerti na pučini postati tradicija te da ćemo iste početi izvoditi i u drugim mjestima na obali – kako u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama“, izjavio je Severin Filipović dodavši kako su prvi u državi za sastav mandolina – klavir napravili obrade poznatih komornih djela koja su originalno skladana za druge instrumente.

Stela Ivanišević Curić Curić rođena je 1992. u Imotskom. Mandolinu svira od devete godine života te je tijekom osnovne i srednje škole redovito je sudjelovala na državnom natjecanju u Opatiji i na festivalu „Mandolina Imota“ na kojima je osvajala brojne nagrade, a 2005. godine je na međunarodnom natjecanju „Citta di Barletta“ osvojila prvu apsolutnu nagradu. Kao solistica je surađivala s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Europskim simfonijskim orkestrom mladih, Mandolinskim orkestrom „A. Bocci“ u Sienni (Italija) te s Gudačkim orkestrom iz Kolina (Češka). Na Konzervatoriju „Giuseppe Verdi“ u Milanu u klasi profesora Uga Orlandija 2009. godine upisala je mandolinu te je šest godina kasnije diplomirala s najvišom ocjenom i pohvalom. Na Umjetničkoj akademiji u Splitu pod mentorstvom profesora Vlade Sunka diplomirala je glazbenu teoriju, a trenutno radi u Glazbenoj školi Josip Haze gdje sa svojim učenicima osvaja brojne nagrade.

„Neka od djela koja ćemo svirati na koncertu su Poloneza skladatelja Rafaellea Calacea, Rapsodija skladatelja Victora Kioulaphidesa te ćemo po prvi puta uživo izvesti našu obradu skladbe poznatog skladatelja Maruricea Ravela pod nazivom Priče majke guske. Kombinacija zvukova mandoline i klavira stvara poseban mediteranski doživljaj, a sami ugođaj koncerta bit će još posebniji zbog toga što ćemo svirati na površini mora“, najavila je mandolinistica Stela Ivanišević Curić.

Pokrovitelj događaja je Turistička zajedica Brela, a u slučaju lošeg vremena koncert će se prebaciti na drugi datum

Sve informacije o koncertu pronađite na linku: https://www.facebook.com/Echo-Momentum-103972651707135/                      

Chic.hr @chic.hr