Ravnateljica: “Nemojmo se šaliti s mentalnim zdravljem”

U srijedu je u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba otvoren “Kabinet za tjelovježbu i dobar osjećaj”. Cilj ovog projekta je dodatno osnažiti emocionalne, mentalne i socijalne kapacitete pacijenata poliklinike i to kroz tjelovježbu i druge oblike poučavanja o zdravim životnim navikama.

Novi kabinet svečano je uz prisustvo gostiju i suradnika otvorila ravnateljica doc.dr.sc. Vanja Slijepčević Saftić utvrdivši kako je kroz svakodnevni rad s djecom i mladima koji imaju emocionalne i mentalne poteškoće od krucijalne važnosti ovakav holistički pristup liječenju.

“Temeljem stručnih pokazatelja i znanstvenih parametara odlučili smo biti proaktivni i ne zadržavati se samo na teoriji već realizirati korisne stvari u praksi. Ovim projektom započeli smo posve novi pristup u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Obzirom da se radi o komplementarnom i integrativnom pristupu poboljšanja ili liječenja emocionalnih i mentalnih poteškoća, koji je priznat u znanstvenim i stručnim spoznajama, imamo namjeru istu implementirati u popis zdravstvenih postupaka prema nadležnim službama”, izjavila je Slijepčević Saftić.

Kompletnu financijsku podršku u iznosu od 3.200 eura za opremanje “Kabineta za tjelovježbu i dobar osjećaj” Poliklinika je dobila od Rotary kluba Zagreb 1242 čiji je rad ove godine posvećen upravo mentalnom zdravlju djece i mladih i to kroz niz aktivnosti pod nazivom EmpaTiJa.

U prostoru Dnevne bolnice Poliklinike tako je opremljen prostor veličine 50 metara kvadratnih s, tatami podlogom, loptama, trakama, utezima, te brojnim  pomagalima, koji će biti korišteni u vježbanju.

Događaju su prisustvovali naši proslavljeni sportaši poput Ivice Kostelića i Tina Srbića, a podršku projektu izrazili su i Zdravko Marić, osnivač Sportskih igara mladih te Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

“Obzirom da kao dječji neurolog radim svakodnevno sa djecom i mladima, koji imaju značajne emocionalne poteškoće poput anksioznosti, depresivnosti, ADHD-a, samoozljeđivanja i slično, a u Polikliniku za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba svake godine primimo 1300-1500 novih pacijenata, došla sam na ideju nužnosti holističkog pristupa u terapiji i liječenju, koji bi obuhvaćao i vježbe, poučavanje i predavanja, kako za djecu, tako i za roditelje o zdravim životnim navikama. Danas znamo da briga o zdravlju, te prevenciji brojnih bolesti počinje u najranijoj dobi, kao i da djeca i mladi imaju pravo na najvišu razinu zdravstvene skrbi, koja je dostupna. Dodatni razlog je tužna činjenica da smo po udjelu pretile djece na petom mjestu u Europi. Moje ideje su prepoznali članovi Rotary kluba Zagreb 1242, te smo u vrlo kratkom periodu prošli put od ideje do realizacije projekta. S mentalnim zdravljem se ne treba šaliti već negativnim trendovima pristupiti sustavno i ozbiljno”,kazala je Vanja Slijepčević Saftić dodavši kako je mentalno zdravlje “vruća tema” koja će u idućim godinama biti jedan od glavnih strateških ciljeva Europske unije.

Inače, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba je zdravstvena ustanova, čiji je osnivač Grad Zagreb, a osnovana je 2002. godine.  Primarno se bavi dijagnostikom, tretmanom i liječenjem djece sa iskustvom zlostavljanja i zanemarivanja, ali i djece i mladih sa cijelim nizom ostalih poteškoća. Integralni dio njezinog rada je Dnevna bolnica, u kojoj se liječe djeca i mladi, a koja će od sada u „Kabinetu za tjelovježbu i dobar osjećaj“ njegovati integrativni pristup mentalnom zdravlju.

Chic.hr @chic.hr