Vinarija Kutjevo

Godišnja proizvodnja od 5 milijuna litara vina od grožđa koje dolazi sa čak 420 vlastitih hektara te 350 ha u kooperaciji vinariju Kutjevo svrstava među vodeće i najznačajnije vinarija RH. Proizvodnja visokokvalitetnih vina datira iz daleke 1232.g. kada su podrumarenje i odležavanje vina započeli cisterciti. Danas u Kutjevačkom podrumu odležava 17 različitih sorata vinove loze od kojih kraljicu podruma čini sorta – graševina od koje u vinariji Kutjevo mogu proizvesti baš doslovno sve – pjenušava, suha, polusuha, slatka, stilizirana predikatna i arhivska vina. 

„Veliko grožđe stvara veliko vino“ polazna je i najbitnija komponenta u proizvodnji vrhunskih vina. Prvi čimbenici koji uvelike doprinose kvaliteti su prepoznavanje mikro-lokacija (odnosno vinogradarskih položaja) namijenjenih proizvodnji vrhunskih i premium linija. Pažljiva kontrola kvalitete vinograda i samog grožđa u različitim stadijima dozrijevanja nesumnjivo doprinosi većoj kvaliteti vina kao i selekcija koju određuje enolog, a tiče se kontrole grožđa i kontrole parametara (optimalna zrelost, odnos kiselina i sladora, uroda po trsu) koji uvelike određuju vrijeme berbe, kvalitetu sirovine, a samim time utječu i na kvalitetu konačnog proizvoda – vina. Spoj tehnologije i podrumarskog znanja odnosno iskustva u očuvanju najboljih fizičkih svojstava grožđa nesumnjivo su značajni u pogledu zadržavanja kvalitete vina.

Kvalitetu vina potvrđuju brojne domaće i međunarodne nagrade poput Decantera, Mundus Vini, Concours du Mondial nagrada za linije vrhunske graševine, graševine de Gotho te cuvée Maximo Oro.

Vinarija Kutjevo odlučila je “osvježiti” odnosno redizajnirati etikete premium linija de Gotho i Maximo te tržištu od 2019. predstaviti premium Rose namijenjen isključivo HoReCa kanalu prodaje što se pokazalo izvrsnim potezom s obzirom da je spomenuti Rose postao jedan od najtraženijih u RH. Kako smo i napomenuli, ljubitelji višestruko nagrađivanih premium linija de Gotho i Maximo od sada mogu uživati u potpuno redizajniranim buteljama ovih vrhunskih vina uz nove etikete čiji je dizajn nadahnut Dvorcem Kutjevo te povezuje tradiciju s modernim trendovima proizvodnje vina.

Konkurentnost na stranom tržištu je itekako važna stoga u vinariji Kutjevo ponosno naglašavaju kako su prema podacima HGK ujedno i najveći izvoznik vina RH s 50% udjelom u cjelokupnom izvozu hrvatskih vina na strana tržišta. Vino izvoze u 25 zemalja svijeta, a uz tradicionalno izvozno orijentirana tržišta poput BiH, Crne Gore, Austrije, Njemačke, Švicarske, naročito ističu nova, atraktivna tržišta poput Švedske, Finske, Kanade, Kine, Japana, Britanske Kolumbije, Nizozemske i Velike Britanije.