Grad koji budi čula iz zimskog sna

U podnožju planinskog masiva srednjeg Atlasa, čiji se snježni vrhovi presijavaju na afričkom suncu, na jugozapadu Kraljevine Maroko u blizini nepregledne Sahare smjestio se Marrakech, najživlji od četiriju marokanskih carskih gradova. Iz naziva toga grada izvedeno je i ime Maroka, a zanimljivo je da Arapi Maroko zovu Maghreb. Kroz ovaj čudesan grad i njegovu divnu priču provela nas je Ana Vurušić.

Šetnja uskim ulicama Medine za nas je bila čarobna zahvaljujući gradskoj vrevi, vozačima motora, magarcima, djeci i mnogobrojnim turistima te arhitektonski impresivnim zdanjima, kao što su džamija Kutubija, Kazba, bedemi, monumentalna vrata, , Ibn Jusufova medresa, grobnice dinastije Saadi, nekoliko velikih rezidencija i trg Djemaa el Fna. Također, s jednakim smo zanimanjem promatrale zanatlije u uličicama koji u svojim radnjama izrađuju prava mala umjetnička djela. Opčinili su nas stari beduinski ručno rađeni nakit, marokanska keramika, divan srebrni nakit, šareni i mirisni začini, raznobojna koža, tepisi i bezbroj drugih suvenira.

Djemaa el Fna, glavni trg

Razgledavajući Medinu, put nas je odveo na glavni trg Djemaa el Fna. Kasnije smo doznale da njegov naziv na arapskom znači „O sastanku mrtvih“, jer je na tom mjestu do 19. stoljeća bilo poznato gubilište. Također, ondje je bila i svjetski poznata srednjovjekovna tržnica. Danas je to najveći trg u sjevernoj Africi i pod zaštitom je UNESCO-a. Živ je to i bučan golemi prostor na kojem, među ostalim, možete naći i krotitelje zmija, berberske plesače, žonglere, orijentalne pripovjedače… Vraćale smo se onamo više puta jer svi putevi u Marrakechu vode na taj čarobni trg. I već taj prvi susret s gradom, koji nam je sva čula probudio iz zimskog sna, pojasnio nam je zašto je nazvan berberskom riječju Marrakech koja znači „Božja zemlja“. Na tom mjestu, gdje sve živi ludim ritmom, autentično se osjeti zašto je Marrakech intrigantan, uzbudljiv i toliko svoj. Tijekom razgledavanja osvježavale smo se svježe cijeđenim sokom od naranče obogaćenim raznim začinima koji se prodaje na ulicama, a pripremao nam je nepce za nove i nepoznate nam okuse. Večer smo odlučile provesti u jednom od mnogobrojnih uličnih restorana, kušajući lokalnu kuhinju. Sjele smo na otvorenu terasu na vrhu peterokatnice i gledale zalazak sunca u izmaglici dima roštilja te umorne i zadovoljne promatrale grad. Izbor je pao na mechoui (ljuto janjeće pečenje), khobz (kruh), svježe masline, hariru (juha od rajčice), kus-kus, tahini i slatki čaj od mente. Zanimljivo je bilo gledati kako je glavni trg s dolaskom noći zaživio sasvim novim životom.

Krstarenje fijakerom po prometnim alejama

Vožnja fijakerom, koji po širokim alejama prometuju ravnopravno s drugim vozilima, ponajprije automobilima, dio je svakodnevice u Marrakechu.Kao kontrast afričkom suncu, u gradu na sve strane buja egzotično raslinje, prostiru se parkovi, a uz široke avenije njišu se visoke palme. Pejzaž nas je očaravao. Posebice kada smo se provozale elitnim stambenim četvrtima i zonom poznatih hotela, poput luksuznog La Mamounia otvorenog 1929. godine, u kojem su, među ostalima, odsjedali Orson Welles i nedavno Angelina Jolie. U Palmeriju, ekskluzivnom dijelu Marrakecha, u najluksuznijim sjevernoafričkim hotelima Mandarin oriental i Amanjena snimane su i scene filma „Seks i grad“.

Plava kuća i muzej YSL

Izvan zidina Medine smjestio se novi dio grada Gueliz, s brojnim parkovima prepunima palmi, od kojih su najpoznatiji Menara i Agdal. Ondje je bila i naša sljedeća destinacija – egzotični botanički vrt Majorelle. Vrt u kojem prevladavaju kaktusi i bugenvilije osmislio je francuski slikar Jacques Majorelle u prvoj polovici 20. stoljeća. Kobaltnoplava boja koja dominira njime, a u velikoj ju je mjeri koristio Jacques Majorelle te je i dobila ime po njemu – bleu Majorelle, očarala je slavnog dizajnera Yvesa Saint-Laurenta koji je oduševljen Marrakechom 1966. kupio kobaltnoplavu vilu i često ovdje boravio. Poznata je njegova rečenica “Prije Marrakecha sve je bilo crno, Marrakech me naučio bojama”. On je sa svojim partnerom Pierreom Bergéom 1980. godine kupio vrt i u Plavoj kući provodio je mnogo vremena te upijao nadahnuće za svoj rad, a kada je 2008. umro, njegov pepeo prosut je po botaničkom vrtu. U vrtu je smješten i berberski muzej, u čijoj je kolekciji skupocjeni sjevernoafrički tekstil iz Saint-Laurentove osobne zbirke, kao i razni keramički predmeti, nakit i Majorelleove umjetničke slike. No mi smo s nestrpljenjem hrlile u pravo svetište – nedavno otvoreni Muzej Yves Saint Laurent Marrakech, u čast životu i djelu tog slavnog modnog dizajnera. Muzej koji se prostire na više od 4000 četvornih metra lokacija je koju se ne smije zaobići. Impresivna kolekcija od 5000 odjevnih predmeta, 15.000 dizajnerskih modnih dodataka i desetaka tisuća skica doista ostavlja bez daha. Pod istim krovom nalaze se i knjižara, restoran, terasa, auditorij i specijalizirana knjižnica s više od 5000 naslova. Inspiracija za pročelje zgrade bila je tkanina, prema kojoj je stvoren cigleni uzorak što podsjeća na fine materijale koje je dizajner rado koristio. Kako bi se muzej što bolje uklopio u okolinu, opeka je izrađena od marokanske zemlje. Interijer je, s druge strane, svijetao i jednostavnih linija.

Jedinstveni okoliš paviljona Menara

U Guelizu se nalazi i paviljon Menara, vjerojatno jedna od najljepših znamenitosti u Marrakechu. Šetnja oko bazena je očaravajuća, a kad se nađete na sredini, slika savršene razglednice paviljona bit će zauvijek urezana u sjećanje. Ako onamo dođete za vedra dana, kao što smo mi bile, iza Menare ćete vidjeti planinski lanac Atlas, čiji snježni vrhovi čine nadrealni kontrast afričkom suncu. Unutrašnjost paviljona može se razgledati za 1 euro i nema se puno toga vidjeti, no s balkona na drugom katu pruža se nezaboravan pogled na cijeli park.

Ibn Jusufova medresa – najstarija škola Kurana na svijetu

U starome dijelu grada, koji je za nas ostao još prilično neistražen, sve zgrade moraju biti od crvene opeke. Sedamdeset i sedam metara visok minaret džamije Kutubija iz 11. stoljeća vidi se iz svih dijelova grada i služio nam je kao orijentir. Posljednji dan u Marrakechu odvojile smo za istraživanje tog starog grada u kojem smo htjele razgledati i najstariju škola Kurana na svijetu – Ibn Jusufovu medresu, koja je na našu veliku žalost trenutačno zatvorena zbog restauracije, te kuće od terakote. Marokom je u povijesti vladalo šest dinastija, tri arapske i tri berberske, i svaka od njih birala je neki grad za svoju prijestolnicu. Uglavnom su se smjenjivali Fes, kao prva, i Marrakech, kao prijestolnica svih dinastija. Prema predaji, Marrakech je u 11. stoljeću osnovao prvi kralj dinastije Almoravida Jusuf ibn Tašfin. Oko grada je podigao 12 kilometara duge bedeme s devet vrata i izgradio moderan sustav podzemnih kanala, ketare. Palače, džamije i podzemne vodovode gradili su najbolji majstori dovedeni iz španjolske Cordobe.

Tekuće zlato

Impresije s našeg boravka u Marrakechu dugo će nas još grijati nakon povratka kući. Naši osjeti, koji su u kratko vrijeme bili izloženi eksploziji egzotičnih prizora, mirisa i okusa, najprije će se odmoriti, a zatim ćemo uživati u okusima marokanske kuhinje u svojoj izvedbi, zahvaljujući začinima koje smo odande donijele, te pregledavati fotografije. Vještina cjenkanja koju smo vježbale, jer se to na tržnicama i prodavaonicama Marrakecha očekuje, osigurala nam je nekolicinu zanimljivih lovina. Prije odlaska, pobrinule smo se da se u našoj prtljazi – uz egzotične suvenire, kao što su tradicionalne papuče babouche, mješavina najboljih začina ras el hanout i berberske košare za kruh šarenih uzoraka proizvedene u Sahari – svakako nađe i arganovo ulje, dobiveno iz stabla koje Marokanci zovu „drvo života“. Samo njegovo ime mnogo kaže, a uz to je rijetko, malo ga ima, pa je pod zaštitom UNESCO-a. Glavni proizvod argana je ulje koje nevjerojatno djeluje na naše tijelo, osobito kožu i kosu. To je glavni razlog zašto ga nazivaju „ulje s 1001 ljekovitim djelovanjem”, a s obzirom na to da se jako teško dobiva, zovu ga i „tekuće zlato”.

Foto: Marija Vurušić

Instagram: @maraimare

https://www.instagram.com/maraimare/