Planine, jezero i glečer za savršen ljetni odmor

U želji da ovog ljeta izbjegnemo vrućine, plaže pretrpane turistima i iscrpljujuće gužve, odlučili smo se za odlazak na odmor u planine. Kao velikim ljubiteljima prirode, izbor nam je pao na austrijske Alpe, samo par sati vožnje od Zagreba. Željeli smo nesnosne vrućine zamijeniti s ugodnih dnevnih 20 stupnjeva, svježim jutrima i prohladnim večerima, uživati u miru i prirodi, rekreativnom laganom planinarenju, šetnjama uz jezero, obilasku glečera, nacionalnih parkova, domaćoj hrani od lokalnih dobavljača i pivu iz malih obiteljskih pivovara.

Slikovita planina Schmittenhöhe, kristalno čisto jezero u dolini i jedini glečer u saveznoj državi Salzburg, Kitzsteinhorn, bili su i više nego dovoljan motiv da se s velikim uzbuđenjem zaputimo u mali austrijski grad Zell am See nedaleko od Salzburga. Zell am See je grad s oko 10.000 stanovnika koji leži na zapadnoj obali Zellerskog jezera okružen vrhovima Alpa koji su i ljeti prekriveni snijegom te se nalazi u podnožju planine Schmittenhöhe koja je dio masiva Kitzbühelskih Alpa. Ovo poznato cjelogodišnje turističko odredište s najčišćim jezerom u Austriji, u kojem je ljeti temperatura vode do čak 23 stupnja, glečerom Kitzsteinhorn i najvišim austrijskim planinskim vrhom Grossglockner (3798 m) u blizini, pitomim zelenim brežuljcima prekrivenim upravo procvalim cvijećem, brojnim planinarskim i treking stazama, djelovali su nam kao mjesto gdje ćemo uživati u aktivnom odmoru, divnoj prirodi i ugodnim temperaturama. I nismo se prevarili. Zellersko jezero dugo je 4 i široko 1,5 km te je ljeti idealno za sve vrste vodenih sportova. Ovdje se pliva, surfa, jedri, roni, skija na vodi, dok se uz obalu vježba joga, vozi bicikl, šeće i trči. Na obali jezera davne 1896. godine sagrađen je sada već kultni Hotel Grand, koji cijelom gradu daje dozu glamura i nostalgije prošlih vremena. Šetnja oko jezera, Seepromenade, traje oko 3 sata laganog hoda, a putem se možete odmoriti u brojnim kavanama i gostionicama te uživati u pogledu i čistom zraku. 

Zanimljivo je da Austrija ljeti ostvaruje više noćenja nego zimi i da su im, iako ne nude more i sunce, prihodi od ljetnog turizma 2,5 puta veći od cjelogodišnje hrvatske turističke zarade. I sami smo se vrlo brzo uvjerili zašto je tome tako. Sve je savršeno organizirano, dostupno, svi su iznimno ljubazni i korektni. Sve sto poželite mogu vam organizirati u roku od 24 sata. Dan bismo počinjali penjući se do vrha Schmittenhöhe, 1975 m nadmorske visine, nekom od mnogih planinarskih staza. Sve su staze jasno i detaljno označene, sa stupnjem težine, dužinom, trajanjem, pa možete izabrati rutu koja vam odgovara te bezbrižno satima uživati u netaknutoj prirodi i pogledu koji se pruža na Alpe, bez straha da ćete se putem izgubiti.

Svladavajući brežuljke i staze koje su prekrivene raznobojnim planinskim cvijećem i zelenim pašnjacima, osjetit ćete svu mirnoću krajolika i veličanstvenost prirode. Srest ćete putem i krave koje temeljito pasu pašnjake, ne obazirući se na brojne planinare. Kad se umorite, predah i okrepu možete potražiti u mnogim planinarskim domovima, Hütte, popiti rakiju od marelice, domaće pivo, isprobati lokalne specijalitete te se družiti s drugim planinarima i razmijeniti iskustva.

Sa samog vrha Schmittenhöhe pruža se veličanstven panoramski pogled na jezero i grad u podnožju, a isti ćete tren zaboraviti na umor i bolne mišiće te samo upijati ljepotu nevjerojatnog prizora.

Tu se organizira grupno vježbanje joge pa ljubitelji joge mogu u planinskom okruženju svakodnevno uživati izvodeći asane. Nudi se čak i tečaj jodlanja. U spomen na posjet kraljice Elizabete (Sisi) Zell am Seeu i vrhu Schmittenhöhe 1885. godine, sagrađena je drvena kapelica kraljice Elizabete koja se savršeno uklapa u krajolik. Tu je, istim povodom, izgrađena kružna šetnica Elisabethrundweg kojom možete u pola sata zaokružiti zadovoljstvo uspinjanja na vrh planine. 

Stanovnici Zell am Seea izrazito su ponosni na to što se jedinstven i svjetski prepoznatljiv Porsche dizajn stvara u Porsche Design Studiju u njihovu gradu. Obitelj Porsche od 1942. godine posjeduje imanje u okolici, u Schuttgutu, na kojem i danas živi nasljednik Wolfgang Porsche, te je desetljećima vezana uz ovaj kraj. Tako i dizajn moderne žičare koja vozi iz podnožja grada na vrh Schmittenhöhe potpisuje upravo Porsche Design. Staza je mnoštvo, prilagođenih svim dobima i kondicijama, nude se mnoge aktivnosti, krajolik očarava, a osjećaj zadovoljstva kada nakon nekoliko sati penjanja napokon stignete na odredište je neponovljiv. Svakom bih preporučila ovakav odmor jer ćete se u prirodi osjećati mirno i zadovoljno, budit ćete se sljedeći dan puni energije i spremni za nova osvajanja i istraživanja. Savršena kombinacija planina i jezera, osjećaja ispunjenosti i dobre energije kojom vas priroda puni uvijek će nas vraćati u ovo čarobno mjesto.

Tekst & foto: Ana Vurušić