Tradicionalne drniške delikatese

Potpuno osvježenje i nadahnuće na zagrebačkoj gastro sceni unio je Domagoj Marin, vlasnik delikatesne trgovine Bura i sol. Smještena na Trešnjevci u Krapinskoj 27, sjajan butik pršuta, sira i delicija Dalmatinske zagore već je nadaleko poznat svima koji cijene fini zalogaj. Interesantnu tradicionalnu drnišku priču Domagoj je donio u Zagreb ne odustajući od svoje ideje i korijena te vjerujući da tradicionalne proizvode treba zaštititi, njegovati i razvijati. Uspio je zadržati autentičnost i dodati mu suvremeni pristup.

Domagoj kaže: ‘Pršut je nasljedstvo mojih djedova i moja sudbina koju sam prihvatio s velikom ljubavi i respektom. Taj proizvod želim očuvati, njegovati i prenijeti ljubav na svoje potomke. Nema ništa ljepše kao kada se sakupi ekipa uz fetu ručno rezanog drniškog pršuta i čašu vina.’

Sve etape proizvodnje pršuta su bitne. Od kvalitetne sirovine, uvjeta proizvodnje, te vještine majstora i njegovog osjećaja za posao. Sve to zajedno čini razliku u krajnjem proizvodu.

“U svojoj pršutani u Drnišu sve radimo ručno u konobama koje su se koristile i prije sto godina. Koristimo otvoreni, prirodni sustav i oslanjamo se na tradicionalna znanja i vještine. Nije to težak fizički posao, ali je više stvar finese i osjećaja kada što treba napraviti. Riskantno je, ali se isplati. Otac mi se time bavi, kao što sam rekao, više od četrdeset godina i proizvodnju ima u malom prstu. Kod nas dobavljači prodaju cijelu ili pola svinje, a nama trebaju samo butovi. Kada uzmemo sirovinu kod nas, to obično budu polovice od kojih onda radimo slanine, šokole i pečenice”, ističe Domagoj. Da bi se kvalitetno osušio i bio spreman za stol, pršut mora odstajati i sušiti se najmanje osam­naest mjeseci, što je imperativ kod svakog dobrog majstora.

“Ništa ne treba ubrzavati jer tako proizvod neće biti vrhunske kvalitete koju mi zahtijevamo. Kod nas tržište još ne prepoznaje pravu kvalitetu, a mi želimo dati pršutu priču i poziciju koju zaslužuje”. Brojne nagrade, priznanja, prva mjesta na eminentnim natjecanjima svrstavaju ovaj drniški pršut na sam vrh gastronomske karte.

Rad s malima, ali kvalitetnim proizvođačima se pokazao kao pun pogodak. Osim mesnih delikatesa u dućanu se ističu i razni sirovi, poput Lećevačkog tvrdog sira, te sira iz mišine, začini i dodaci jelima s Brača, Skradina, Pašmana, Lastova, Visa, te razna fina vina raznih sorti. „U stalnoj ponudi imamo stotinjak artikala, s time da se taj broj mijenja ovisno o sezoni˝, kaže Domagoj. Razvili su i nekoliko unikatnih proizvoda poput dimljene soli, čokolade s pršutom, maslina s češnjakom, paštete s pršutom i kvasine od višnje maraske na što su posebno ponosni.

Slatke delikatese poput mandulata, kroštula i kantućina koji dolaze iz Pakoštana i Splita, razne marmelade i džemovi s Visa, samo su neke od slatkih zajogaja koje možete nabaviti kod njega. Posebno bi istaknuli i zanimljive rijetke proizvode poput marmelade od maslačka, meda s vrha Dinare i izvorne rakije obitelji Bedrica koja njeguje tradiciju dugu već tristo godina.
Ovu zanimljivu tradicionalnu drnišku priču morate pročitati sami, kao i osjetiti sve čari njezinih redaka. Uvjerite se u kvalitetu njihovog domaćeg proizvoda, proizvedenu strašću i oplemenjen ljubavlju prema zanatu, te obogatite njima svoju ovogodišnju blagdansku trpezu.

U slast!