DAFT PUNK

Nakon gotovo tri desetljeća planetarno popularni francuski elektronski dvojac obznanio je na žalost svih poklonika glazbene industrije širom svijeta svoj razilazak, točnije kraj. Thomas Bangalter i Guy Manuel de Homem-Christo, imena koja su se skrivala iza svima nam znanog projekta Daft Punk počeli su svoj glazbeni put daleke 1993.godine kao tipični pripadnici pariškog electro house zvuka.

Prvi od ukupno četiri njihova albuma s punim se pravom smatra jednim od najutjecajnijih na svjetskoj elektronskoj sceni. Pod nazivom „Homework” izdan 1997. i s hitovima „Around The World” te „Da Funk” postavljaju temelje svog zvjezdanog uspona. Četiri godine kasnije dvojac se prvi puta na nastupima pojavljuje u robotskim odijelima i kacigama što postaje njihov prepoznatljivi mistični, ali i zaštitni znak narednih godina. Gotovo nemoguće je opisati koliki su utjecaj ostavili na elektronski glazbeni smjer koji je godinama varirao od funka, disca, techna, housea, wavea te synthpopa. Hitovima „One More Time”,”Digital Love”, „Harder“, „Better“, „Faster“, „Stronger” s albuma „Discovery” iz 2001. godine definitivno potvrđuju epitet globalnih velikana. Nakon trećeg po redu iz 2005g. „Human After All”, 2007. godine ovaj francuski duo obznanjuje jedini live album znamenitog naziva „Alive 2007” za kojeg dobivaju nagradu Grammy  u kategoriji najboljeg electro dance albuma. 2013. godine na jubilarnu dvadesetu godišnjicu, na red dolazi njihov po mnogočemu najuspješniji album pod imenom „Random Access Memories”.

Kao kruna njihove karijere, album osvaja nevjerovatnih  pet Grammyja, dok  suradnja s Pharellom Williamsom i mega hitom „Get Lucky” ruše sve rekorde slušanosti, te se singl prodaje u više milijunskoj nakladi. U svojoj prebogatoj karijeri poznati su i po tome što je njihov soundtrack za film Tron “ Legacy“ bio uspješniji čak i od samog filma što dovoljno govori o njihovom utjecaju. Kolaboracija s The Weekendom i megauspješnica „Starboy” donosi im prvi puta u karijeri broj jedan na Billboard Hot 100 listi dok ih je ugledni časopis Rolling Stone rangirao kao dvanaeste na listi 20 najvećih dua svih vremena. Svoj kraj objavili su onako kako i jedino znaju, jedinstveno, originalno i tajanstveno preko videa u trajanju od osam minuta pod nazivom „Epilog” koji prikazuje dvojac koji korača pustinjom. Finalni efekt slijedi pri odvajanju i odbrojavanju kada  jedan od njih eksplodira. Konačni razlaz potvrdila je i njihova dugogodišnja publicistica Kathryn Frazie, ali nije objasnila razloge. Teško je ocijeniti koliki su utjecaj ostavili u svom dugogodišnjem djelovanju, od raspona glazbenih smjerova, inovativnosti u nastupima i samom uspjehu koji ih je lansirao u zvjezdanu orbitu. Ali, zasigurno znamo da je enorman i dubok.

Ime Daft Punk ostat će zlatnim slovima zapisano u svjetskim glazbenim memoarima, a nama ostaje i dalje uživati u njihovim bezvremenskim hitovima!

Autor: Chic.hr @chic.hr