Podizanje svijesti o ekologiji

Kako ljudska zajednica postaje sve već i složenija, sve više traži od prirode. Svakog dana posežemo dublje u riznicu zemljinih dobara i iskorištavamo prirodu. Suvremeno onečišćenje nadilazi po količini, raznolikosti i trajanju lokalne okvire te postaje planetarnim problemom. Slobodno možemo reći da naš planet prolazi kroz ekološku krizu koja može ugroziti i samo postojanje života na Zemlji.

U cilju podizanja svijesti o ekologiji naša poznata književnica Rosie Kugli, naglasak svog književnog djelovanja stavlja na osvještavanje ekoloških tema kroz pisanu riječ za djecu.

Poruka koju prenose knjiga autorice Rosie Kugli ‘Zov dubine’ i ‘Mala sirena i dječak Roko’ naglašavaju važnost suživota čovjeka i prirode, a važnost širenja te poruke odjeknulo je i na najudaljenijem hrvatskom otoku Lastovu. Zajedno sa književnicom prof. Magdalenom Mrčelom, u OŠ “Braća Glumac”, održale su književni susret na sveopće oduševljenje lastovskih mališana. S učenicima četvrtog, petog, šestog i sedmog razreda razgovaralo se o dječjem romanu ‘Kako je Flegmarin postao kapetan’ i ekološkoj slikovnici ‘Mala sirena i dječak Roko’. Bilo je puno postavljenih pitanja, bistrih dječjih odgovora, a nakon razgovora o knjigama, jedno je dijete reklo: “Sve što nam je potrebno da gradimo sretan svijet je čist okoliš i odgovornost.” Sva djeca na poklon su dobila knjigu Zov dubine, a zahvaljujući Umjetničkoj organizaciji Kugli&Kugli školska knjižnica na dalekom Lastovu postala je bogatija za primjerke različitih dječjih knjiga.

Nakon uspješno odrađenog književnog susreta, Rosie Kugli se nada da će edukativno-ekološki projekt širenja knjiga po slabo dostupnim mjestima zaživjeti, a u suradnji sa Anitom Vukušić Crevar iz Sport Educe najavljuje i nastavak edukativnih radionica “Cvijeće i drveće“.

  • Obrazujući sebe i druge, a posebno naše malene, preuzimajući svoj dio u minimaliziranju zagađivanja i uništavanja dobara, postajući aktivniji na tom području možemo učiniti jako puno – izjavila je Kugli.

Na najudaljeniji hrvatski otok, književnice je pratila Toyota koja je prepoznala važnost ove edukativno ekološke turneje. Toyota hibrid više od 50% vremena vozi u električnom načinu rada i time sjajno objedinjuje temu koja se promovirala – očuvanje prirode. Želimo li čišći, zdraviji i razvijeniji svijet,  automobili moraju biti odraz novog, zelenog stanja uma svojih vlasnika. 

Vrijeme je da se svi aktivno uključimo u ekološke projekte te edukaciju djece o ekološki ispravnom ponašanju i tako pridonesemo boljem životu i budućnosti. Konačno, svijet ostaje mladima, onakav kakvog  smo im ga mi ostavili.

Chic.hr @chic.hr

Photo: Sport Educa