Najljepše laku noć

San je esencijalna potreba svih živih bića, a ritam budnosti i sna reguliran je ritmom dana i noći. Djeca u predškolskoj dobi spavaju između 10 i 13 sati, a nakon pete godine većini djece nije potreban dnevni san. U školskoj dobi povećava se količina obaveza nakon škole (pisanje zadaća, sportski trening ili sl.) i djeca imaju sve manje slobodnog vremena. U prosjeku, potrebno im je 10 do 11 sati sna. U ovoj dobi djeca počinju pokazivati sve veći interes za TV, računalo, Internet. Sve to može utjecati na probleme sa snom koji rezultiraju i promjenama u ponašaju poput hiperaktivnosti, dekoncentracijom u školi i sl.

KAKO DJETETU POMOĆI DA LAKŠE I MIRNIJE ZASPE?

Svako dijete je jedinstveno i drugačije. Roditelj najbolje poznaje svoje dijete te će im problem sa spavanjem olakšati rituali koje će provoditi prije odlaska na spavanje.

RITUALI ZA DOBAR SAN

1. Dosljednost u vremenu odlaska na spavanje

Postavite granicu kada vaše dijete mora ići na spavanje i slobodno ga upozorite npr. pola sata ranije treba biti u krevetu, to pomaže!

2. Lagana večera

Prije spavanja prakticirajte hranu koju će dijete lako probaviti i neće mu izazivati poteškoće sa spavanjem. Također se ne preporučuje piti previše tekućine kako se dijete ne bi budilo radi potrebe mokrenja.

3. Higijena

Prije odlaska u krevet neka vaše dijete obavi osnovnu higijenu (tuširanje, pranje zubića, umivanje, odlazak na toalet). Kupke i kreme od kamilice ili nekog drugog opuštajućeg sastojka potaknuti će ugodno raspoloženje kod djeteta.

Većini mališana kupanje predstavlja igru i zabavu, dok je za roditelje važno da koža njihovih mališana bude nježno očišćena, a proizvodi provjerene kvalitete. Nivea stručnjaci razvili biorazgradivu i pH neutralnu liniju 2-u-1 gelova za tuširanje i šampona za djecu koji su i zabavni i posebno njegujući prema osjetljivoj dječjoj koži i kosi! Zaboravite na žurbu i biranje između kratkog tuširanja ili pranja kose, ove proizvode možete koristiti svakodnevno, u bilo kojoj prilici! Ne sadrže štetne sastojke.

4. Nekoliko Gym&Fun vježbi opuštanja

Vježbe disanja i opuštanja koje ćete provoditi prije odlaska u krevet sigurno će utjecati i na kvalitetu sna vašeg djeteta. Uspavljivanje uz televiziju ili mobitel svakako nije preporučljivo. Pokušajte slijediti zdraviju rutinu uz nekoliko vježbi disanja s dubokim udisajima na nos i izdisajima na usta ili laganim vježbicama, kako bi se povezali i razvili zdrave rutine sa svojom djecom.

Anita Vukušić Crevar, dipl. kineziolog
www.sport-educa.hr