Siječanj, najduži mjesec u svakom smislu

Voli li ga itko (osim šačice sretnika koja ga provodi na tamo nekim padinama Kronplatza). Naravno da me uhvatila postblagdanska depresija. Koga nije? Možda da odredimo točan datum pa taj dan uvedemo kao neradni. Traperice tijesne, a ako je ostala koja kuna u džepovima, sreći nema kraja. Tako nekako bismo ga ukratko opisali, ali nema razloga za depresiju. Kilograme ćemo topiti brzo i lako, a prva plaća, sretnicima koji je uopće dobivaju, će nam bar malo popraviti raspoloženje.

Krenimo s detoxom. Toliko ga danas spominju da ga je teško zaobići, a i ne želim. Ja sam jedna od onih koja kreće sad ili nikad. Ne znam treba li to pripisati karakternoj crti odlučnosti ili nestrpljivosti, ali kod mene nikad nije bilo “od ponedjeljka”. Krenuti u nešto novo nikad nije lako, ali nije razlog za ne započeti. Svake godine si dam “oduška” tih 15-tak dana u prosincu, i uživam u svim tim delicijama. Naravno da tada nisam “crna ovca” sa svojom “tamo nekom” Paleo prehranom. Srce mi puno i sretna sam, ali kako se fizički osjećam drugo je pitanje. Nisam to ja. I onda se vraćam u normalu. Prvo kurom detoksa i vraćanju na svoju standardnu prehranu koja mi daje svu potrebnu energiju. Jedva čekam onaj stari osjećaj čistih misli, svemirske energije, povratku sebi, nova/stara ja.

Je l’ jednostavno? Ne! Strašnoo je u početku!!!! Užas! Tek što se odvažite na detoks i novi zdravi način prehrane, bit ćete pozvani na najmanje dva rođendana. Obavezan je  jedan dječji s tonom grickalica i pizzama veličine kamionskog kotača. Uživajte u pogledu 🙂 Bez obzira što nisam na rođendanskoj proslavi, zadnji dan “bakanalija” završim količinom kalorija koju bi teško i nikako probavio  jedan profesionalni američki nogometaš (210 cm/ 125 kg) 🙂 . Krenem s doručkom, pa ga ponovim. Ručak sa svima koji su voljni jesti u periodu između 14 i 16 sati, a onda slijedi “kraljica večera”! Večera? Ugljikohidrati na najjače! Sve vrste! Nekoliko tosteva, palačinke i čokolade, koje btw uopće ne volim, al’ kaoo mora se. To je taj dan. Jutro je. Krećem. Najgore jutro ikad. Prvih nekoliko dana je najnormalnije da samo o hrani misliš. Čistiš se. Izbacuješ otrove. Otrove svih vrsta. Smušenost, razdražljivost, mučnina, glava puca, kronični umor, kronična žudnja za šećerom i škrobom. Pravi “party“ u glavi. Al’ ne dam se! Nije to ništa. Mantra čini čuda! Koja je detox kura najbolja, nema odgovora, jer svatko je individualac i mora malo “šarati” da bi pogodio ono što mu najviše odgovara. Post vodom, sirovom hranom, biljnim čajevima ili sokovima? Detox koji ja provodim je na bazi limuna i javorovog sirupa (ili meda), inače poznato kao limun dijeta ili Master cleanse. 

Tijekom posta smije se uzimati samo limunada, napravljena od limuna, javorovog sirupa, vode i ljute (chilli) paprike.

Original recept kaže da se napitak spravi od:

  • 2 žlice limunovog soka 
  • 2 žlice javorovog sirupa (ili u mom slučaju meda, 1/3 žlice)
  • 1/10 žličice mljevene čili paprike ( kayenski papar)
  • 3 dl vode

Najbolje je uvijek popiti svježe napravljen napitak. Zbog prirode svog posla, gdje sam stalno u pokretu, ja jednostavno sve pomnožim s 5, napunim bocu i osiguram da su “obroci” uz mene. Da, “obroci”,  jer već nakon kratkog vremena gledaš tako na njih ( naročito ako se slučajno zaleti malo više od preporučene doze meda…), ali malo. Limunada u sebi sadrži sve potrebne hranjive sastojke. Limun je prepun vitamina C, koji je neophodan za dobro funkcioniranje imunološkog sustava. Javorov sirup osigurava energiju iz šećera, te pojedine vitamine i minerale, dok kajenski papar potiče razgradnju sluzi u tijelu.

U međuvremenu, možete piti i biljne čajeve koliko vam je potrebno, nezaslađene ili zaslađene javorovim sirupom.

Ovaj post nije preporučeno započinjati doslovno dan nakon prejedanja (onog “Dana D”), već nekoliko dana jedem uglavnom lagane juhe, povrće i nesto voća. Treba glavu i tijelo pripremiti za ovaj “šok”. Post može trajati od 5 do 14 dana. Najkraće trajanje limun dijete je, kažu, 5 dana, jer organizam počinje izbacivati toksine tek nakon tri dana gladovanja. Na žalost nikad nisam niti probala izdržati više od 3 dana jer bi to istovremeno značilo da više od 3 dana neću trenirati, a to svakako za mene nije opcija (tu temu ostavljamo za drugi put, u mom slučaju nije jednostavna). Ipak lagana fizička aktivnost i šetnje su preporučljive. Detoks je dobro raditi jednom mjesečno. Ja ga prakticiram više/manje svaki mjesec. Već drugi dan posta osjećam više energije, oštriji vid, britkiji um, ma nešto kao Supermen. Ova vrsta detoksa meni najviše odgovara, ali zasigurno nećete ni s jednom pogriješiti. Najvažnije je, koji god program detoksa odabrali, da koristite organske, čiste namirnice. Izbjegavajte prerađenu hranu, šećer, sol i rafinirane namirnice poput bijelog brašna i riže, sve vrste  mesa, voće i povrće koje sadrži škrob. Trajanje posta je individualno.

Detoks nije samo čišćenje tijela. Otrove tijela često prate i zatrovanost osjećaja i misli. On se odražava na našu psihu, raspoloženje i općenito, zadovoljstvo životom. 

Na kraju se detoksirajmo osmijehom koji pamti “ najljepše doba u godini”. Badnjaka, Stare godine i sve topline dana između. Ne treba žaliti, treba se sjećati. Pogleda, mirisa vina, glazbe, svih okusa, namjernih dodira ljubavi i zvuka prijateljstava, ono što čini razliku bitnog od nebitnog.

“Živjeti ne znači čekati da prođe oluja, živjeti znači naučiti plesati po kiši.“
Maja 🙂

Detox by Superfood Juice & Smoothie bar, Split
Photo: Senja Vild, make up: Bojan Jončić, hair: Hairmira/A Touch, čizme: Boutique Tea, Split