Inspiracije

Zagrebačka ljetna scena itekako može biti zabavna i atraktivna, a da je to tako uvjerili smo se na inspirativnom srpanjskom kulturno društvenom događanju Inspiracije na terasi novootvorenog japanskog restorana Arigato, u samom srcu glavnoga grada u Berislavićevoj ulici. Bilo je više nego živo i nadahnjujuće.

Da su Inspiracije postale pravi hit znaju već i ptice na grani, stoga ni ne čudi brojna posjećenost ovoga društveno-kulturnoga događanja koje broji svoje 36. izdanje. Bonus Inspiracija je i to što se možete opustiti, zabaviti, socijalno umrežiti, upoznati razne ljude i „napuniti“ pozitivnom energijom.

Mirisi i okusi Dalekoga istoka, točnije Japana osjećali su se nadaleko, dok su svi pažljivo slušali vlasnika restorana Soichira Minamija i voditelja Sašu Radoša koji su uzvanicima zaželjeli dobrodošlicu te prezentirali tradicionalna japanska jela, dijelom poznata domaćoj publici, a ova su pripremljena specijalno za ljetnu inspirativnu večer.

Mogla su se kušati zdrava jela na bazi ribe, mesa i tofua, poput losos salate, tofua agedashi, gyoza s mesom, tuna tartara, vege sushija, te mochi sladoleda. Što reći nego da je to bila prava rapsodija za nepce, dušu i tijelo.

Da gosti ne bi ostali žedni ove sparne srpanjske večeri pobrinuli su se partneri događanja – Freixenet sa svojim pjenušcem, crnim vinom Freixenet Chianti i bijelim vinom Freixenet Pinot Grigio, zatim Gin Sul s Thomas Henry tonicima i Al Kaprone s voćnim rakijama i likerima, dok se za slane sirne zalogajčiće pobrinuo Dukat.

Novitete u svijetu gina prezentirala je junior brand menagerica artisan gina pod nazivom GIN SUL“ Borna Linarić. Naime riječ je o pitkom osvježavajućem ginu koji se proizvodi u maloj destileriji u Hamburgu, a više od 17 začina i sastojaka za izradu ovoga gina, poput ručno ubranih naranči i limuna potrebnih za maceraciju, dolazi s portugalskog OPG-a iz pokrajine Algarve. Nas je osvojilo, red je na vama!

Kako pravilno održavati oralnu higijenu i sačuvati zdravlje zuba i usne šupljine, objasnila nam je stomatologinja Ivana Rešetar Brezak koja se nastavila baviti obiteljskim poslom u suvremeno uređenom i vrhunski opremljenom Dental studiju Rešetar Brezak.

Dental studio, sponzor događanja, već 30 godina djeluje na području Zagreba u Boškovićevoj ulici br. 7 prateći trendove pri uljepšavanju osmjeha pa tako u ponudi imaju uslugu smile design. Riječ je o usluzi u kojoj klijentima prikažu željeni osmjeh u digitalnoj animaciji. Osim stomatoloških usluga, imaju i anti-aging usluge – dermapen, skinbooster, botoks, hijaluronske filere, mezoterapiju i kemijske pilinge.

Iako su u početku ovakve estetske zahvate isključivo obavljali dermatolozi i estetski kirurzi, danas doktori dentalne medicine svakodnevno osim zuba uljepšavaju i lica. Vještina i mirnoća ruku te iskustvo stomatologa u promatranju estetike lica i uljepšavanju osmjeha daje još ljepši i bolji rezultat, naglasila je dr. Rešetar Brezak.

Svojom zanimljivom i inspirativnom pričom nasmijala nas je i opustila panelistica Inpiracija, svestrana Marina Orsag, prva ženska stand up komičarka u Hrvatskoj, jedna od prvih stand up komičara na ovim područjima, osnivačica stand up scene, direktorica, voditeljica programa i ugostiteljica Comedy Cluba „Studio Smijeha“ te direktorica, producentica i organizatorica agencije „Studio Smijeha d.o.o.“.

Zagrepčanka je nakon završene srednje ekonomske škole, radila u pravom smislu riječi sve i svašta, kao spremačica u bolnici Jordanovac, konobarica u kafiću, voditeljica butika, babysitterica u New Yorku pa sve do office managerice u Deloitte-u.

Pohađala je radionice stand up komedije kod dramskih umjetnika Slavice Knežević i Marka Torjanca. Odlučno je rekla „NE“ sigurnom poslu i plaći i krenula putem svojih snova, želja i ljubavi, u nešto što još u Hrvatskoj nije postojalo, u stand up komediju, u stvaranje povijesti.

Pokrenula je večeri otvorenog mikrofona tj. mogao se prijaviti svatko sa svojim autorskim tekstom i natjecati se. Postavila je pravilo da komičari pišu 7 minuta novog teksta svaki mjesec, dok „profesionalci“ moraju pisati 15 minuta novih tekstova svaki mjesec. To niti jedna scena na svijetu nije radila i po tome je Hrvatska postala jedinstvena.

Drago joj je kada posjetitelji njezinih predstava, uz zdrav humor i smijeh, mijenjaju mišljenja, predrasude i podižu svijest. Predstavom „Kaj Bre?!“ to najčešće i najbolje radi, a zadovoljstvo je preplavi kada vidi i osjeti na licu mjesta kako mijenja mišljenja.

Iza Marine je 17 godina iskustva u stand up komediji, preko 3500 nastupa – klupskih, kazališnih, festivalskih, regionalnih i svjetskih. U Hrvatskoj skoro nema mjesta u kojem nije nastupala od Špičkovine do Belog Manastira, a brojni su i nastupi izvan Lijepe Naše, što na hrvatskome, a što na engleskom jeziku.

Tijekom 15 godina voditeljskih angažmana vodila je skoro sve stand up comedy showove/predstave s 3 do 5 komičara/ki, skoro sve „open mic“ večeri, te preko 300 različitih događaja, kulturnih, sportskih i poslovnih na hrvatskom i engleskom jeziku.

U improviziranim nastupima tzv. „improv comedy“ ima 6 godina iskustva i preko 200 nastupa, dok u stand up mentoriranju, produkciji i organizaciji ima 16 godina iskustva. Kroz redovne radionice, večeri otvorenog mikrofona, vođenje i usmjeravanje, obučila je i osposobila 24 ostvarena komičara/ke koji redovito nastupaju po Hrvatskoj i šire. Osmislila je i režirala sve tematske stand up showove/predstave Studija Smijeha (preko 30 showova/predstava, a šest njenih devedesetominutnih sama je i napisala). Aktivno je sudjelovala u kreiranju i režiji emisije „Klub smijeha“ za RTL i „Comedy Klasik Show“ za Klasik TV, a radila je i copywrite za razne kampanje i reklame (Karlovačko, Podravka, Iverpan, itd.)

Gostovala je u raznim TV emisijama, poput showova „Zvijezde pjevaju“ i „“Tvoje lice zvuči poznato“, 2017. godine u KD Vatroslav Lisinski imala je vrlo uspješan i prihvaćen TEDx Talk Smjehotresom do pozitive, dok je 2019. vodila TEDx Kotor na engleskom jeziku.

Osvojila je nagrade i titule: Adria Comedy Awards Skopje – Najdobar ženski Adria stand up komičar 2013., LENT Festival Maribor 2014. – prva nagrada publike 2014., pobjednica je za Kontinentalnu Europu i Rusiju i jedna od top 10 komičara/ki svijeta u sklopu Jokenation natjecanja u Montreauxu 2015. i Europski heroj humora u Amsterdamu 2018. (za predstave „Kaj Bre?!“, „Šarenu ovcu obitelji“ te stvaranje scene u Hrvatskoj i pomaganje stvaranja scene u BiH i Srbiji).

Također, aktivistica je za ženska prava, za prava LGBT osoba te otvoreno govori o svojoj seksualnoj orijentaciji.

Nakon ovakvog impresivnog životopisa, vjerujemo joj kada kaže da su joj najbolja publika žene u 40-tim godinama života pa nadalje jer „razumiju šale i baš ih briga što će tko misliti o tome kojim se šalama smiju.“

Osvrnula se i na to koliko je teško biti žena u stand up komediji. Naime, tijekom nastupa kada muški kolege ubace pokoju psovku to se smatra u redu, dok kada to isto učini žena izražavajući stav i kritiku to se ne smatra u redu. Iznijela je stav o crnom humoru, kako se nosi s negativnim komentarima te je naglasila važnost svakodnevnog „vježbanja smisla za humor treniranjem mozga“ kroz smišljanje novih šaljivih i zabavnih tekstova.

Komedija nema granice, na oštrouman način spaja ljude univerzalnim jezikom: pametnim humorom i smijehom kao lijekom, zaključila je naša iskrena i „bez dlake na jeziku“, vesela i spontana panelistica Marina.

Prisutni su izvlačili papiriće s intrigantnim pitanjima iz staklene teglice koje je za inspirativnu gošću, ali i za ostale pripremila moderatorica Jana. To je unijelo dozu promišljanja i treniranja sivih ćelijica izazvavši dozu smijeha, kao i preispitivanje svojih stavova i misli.

U razigranom tonu izvlačila se tombola, za nagrade i poklon bonove sretnim dobitnicima pobrinuli su se LENS centar za mršavljenje i antiaging i Dental studio Rešetar Brezak, a Marina Orsag je poklonila 4×2 karte za svoje predstave.

Što reći nego da jedva čekamo novo inspirativno druženje nakon zasluženog ljetnog odmora…živi nam i zdravi bili!

Autor teksta: Sandra Brambilla

Foto: Mario Pavlović